Contracte de consultanta supraevaluate cu Sebastian Vladescu si Ilie Nastase au dus la falimentul INR Management

Contracte de consultanta supraevaluate, inclusiv cu Sebastian Vladescu, dar si cumpararea de terenuri la preturi peste piata de la actionari si de la Ilie Nastase au dus la insolventa proprietarului Silver Mountain, complex in care Ioana Basescu a autentificat vanzarea a 3 locuinte, de 1,2 mil.euro, transmite Mediafax.

INR Managament, aflata in insolventa din luna august, are in portofoliu doua proiecte imobiliare, iar cel mai important dintre acestea este complexul imobiliar de lux Silver Mountain din Poiana Brasov. Al doilea proiect viza dezvoltarea unui complex rezidential in Snagov, acesta fiind in faza incipienta.
INR Management, firma care a fost detinuta de omul de afaceri Dan Fischer, decedat anul trecut, are datorii de aproape 380 milioane de lei (circa 85 milioane de euro) catre BCR.

Silver Mountain Brasov cuprinde in prezent 219 de apartamente, o zona multifunctionala cu restaurant, sali de conferinte, club, sala de fitness, Spa si piscina, precum si infrastructura pentru continuarea lucrarilor.

INR Management a vandut 42 de locuinte si a incheiat antecontracte pentru alte 20. Printre contractele de achizitie de locuinte in complexul din Poiana Brasov se numara cele incheiate de firmele Broadreach Consulting Services, Aclam Imobiliara si Daim Imobiliara, toate autentificate de biroul notarial al Ioanei Basescu. in total cele trei apartamente, au un pret de 1,2 milioane de euro, fara TVA.

“Principalele cauze ale insolventei INR Management identificate de administratorul judiciar sunt depasirea termenelor de executie a lucrarilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanta crescute in mod artificial prin numarul mare de contracte de consultanta cu obiect identic sau similar si care se suprapun in timp, contractele de consultanta incheiate cu persoanele afiliate si cumparari de active de la persoane afiliate la preturi mai mari decat cele de piata”, se arata in raportul realizat de administratorul judiciar, firma Euro Insol.

In ceea ce priveste serviciile de consultanta, din analiza documentelor, administratorului judiciar a concluzionat ca, cu putine exceptii justificate de natura proiectului, INR Management a incheiat un numar nejustificat de mare de contracte de consultanta cu diversi prestatori de servicii, toate aceste contracte fiind in general axate pe supervizare si monitorizare proiect, consultanta financiara si legala in legatura cu proiectul, obtinere de avize, permise si documentatii, de multe ori obiectul acestor contracte suprapunandu-se ca si scop si natura. Aceste contracte de consultanta au generat in perioada 2006-2013 plati in valoare totala de peste 53 milioane de lei (circa 12 milioane de euro).

Compania a incheiat contracte de consultanta cu firma Solid GB (managementul activitatii de constructii), in valoare de 2,6 milioane lei, cu Deloitte – 1,2 milioane de lei, cu Concept Consult & Prospect SRL, prin agentia sa de turism New Concept Travel – American Express Travel Network Partner, contract in valoare de 23.574 lei, DTZ Echinox Consulting (33.256 lei), I.P.C.T Consultanta – Informatica – Proiectare (53.365 lei) si PwC (99.982 lei).

Printre serviciile de consultanta figureaza si trei contracte incheiate de INR Management incepand din 2008 cu fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

“Din analiza celor trei contracte de consultanta sus mentionate (incheiate cu Vladescu, in 2009, in calitate de persoana fizica, si in 2010, in calitate de asociat in firma PVB Euroconsulting, potrivit raportului, n.r.) rezulta ca in realitate sumele platite cu titlu de consultanta servicii financiare in legatura cu contractele de credit incheiate cu BCR si finantarea proiectului au fost destinate PFA Sebastian Vladescu, aceste sume totalizand 1.440.791 lei in perioada 2008-2013. in opinia administratorului judiciar aceste contracte de consultanta nu se justifica, platile efectuate in temeiul acestora crescand nejustificat procentul soft al costurilor legate de proiect in total costuri”, se precizeaza in raport.

Mai mult, compania a incheiat o serie de contracte de consultanta cu persoanele afiliate INR Management, acestea reprezentand o alta cauza a aparitiei starii de insolventa. Prin aceste contracte fosti administratori si actionari ai firmei au putut sa transfere sume importante cu titlu de remuneratie pentru servicii de consultanta catre aceleasi firme, in valoare totala de 21,2 milioane de lei ( circa 5 milioane de euro), in perioada 2008-2013.

“Avand in vedere cele mentionate mai sus, in opinia administratorului judiciar sume importante de aproximativ 5,5 milioane de euro au fost transferate catre societati afiliate reprezentand una din cauzele intrarii societatii in insolventa si fiind de natura a atrage raspunderea civila si penala a persoanelor responsabile in persoana fostilor administratori ai frmei, Anca Rusu si Madalin Rusu”, afirma sursa citata.

Administratorul judiciar a identificat, de asemenea, doua contracte de achizitie de terenuri de catre INR Management, de la fostul tenisman Ilie Nastase si Dan Fischer si de la Madalin Rusu si Teodor Rusu.

Astfel, printr-un contract de vanzare-cumparare din 2007, Ilie Nastase si Dan Fischer au vandut un teren de 8.123 metri patrati la pretul de 2,6 milioane de lei in in Snagov. La reevaluarea activelor efectuata la sfarsitul anului 2008, chiar daca piata activelor imobilizate a crescut, pentru acest teren firma a trebuit totusi sa constituie cheltuieli (rezerve de reevaluare negative) in suma de 669.773 lei, iar in 2010 inca 920.512 lei.

Totodata, INR Management a cumparat in 2008 un teren de 1.825 pe strada Sisesti din Bucuresti, de la Madalin si Teodor Rusu, pentru circa 3,2 milioane de lei. Pentru acest teren a fost necesar sa se constituie cheltuieli cu pierderea de valoare in valoare de 2 milioane de lei.

Pe de alta parte, depasirea de catre Concefa (constructorul general al complexului, n.r.) a termenului de executie convenit contractual si deficientele calitative ale lucrarilor executate de aceasta au creat societatii INR Management Real Estate prejudicii materiale importante care constituie una din cauzele principale ale ajungerii acesteia in stare de insolventa, noteaza administratorul judiciar.

Drept consecinta INR Management Real Estate nu si-a mai putut indeplini obligatia predarii la termen a apartamentelor. Mai mult, anterior deschiderii procedurii insolventei, o serie de cumparatori, care au platit avansuri pentru achizitia de locuinte si-au retras aceste sume sau au apelat la instanta pentru rezolvarea cazurilor.

Prejudiciul adus de firma de constructii se ridica la 9,3 milioane de euro, suma cu care INR Management s-a inscris in tabelul creditorilor firmei de constructii Concefa, la randul ei in insolventa, se mentioneaza in raportul administratorului.

“Administratorul judiciar va continua analiza platilor si tranzactiilor efectuate cu persoane afiliate prin intermediul fostilor administratori ai societatii si in baza documentelor justificative identificate va promova actiuni in raspundere civila si penala (…) Desi debitoarea INR Management Real Estate se confrunta cu o situatie financiara dificila generata in principal de modul defectuos in care a fost gestionat, aceasta poate fi supusa unui plan de reorganizare cu sanse de reusita”, se mai spune in raport.

Silver Mountain dispune de un teren de 260.000 metri patrati in Poiana Brasov, iar initial a fost gandit cu cinci faze de executie, care totalizau aproximativ 300.000 metri patrati, dintre care 1.200 locuinte de vacanta, 200 camere de hotel si o zona multifunctionala, cu restaurant, sali de conferinta, club, sala de fitness si SPA.