CONTROALE in HIPERMARKETURI pentru verificarea PRETURILOR

Marile magazine sunt controlate incepand de joi pentru a vedea daca au fost inregistrate majorari de preturi inainte de reducerea TVA-ului.

Presedinte ANPC, Marius Dunca, a declarat ca aceste controale au inceput joi dimineata si ca sanctiunile pe care le pot primi mari retaileri se situeaza intre 500 si 1.000 de euro.

Ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, a vizitat un hipermarket Kaufland din Bucuresti, unde a afirmat ca cei care au marit deja preturile pentru a le scadea la 1 iunie vor fi sanctionati.

Citeste si: VICTOR PONTA ii AMENINTA pe COMERCIANTI: Vom pune TAXE FOARTE MARI

“Vom primi toate sesizarile cetatenilor si le vom analiza cu responsabilitate, vom vedea daca se va putea aplica propunerea noastra privind afisarea pretului vechi si a celui nou dar vom efectua si o monitorizare a preturilor la raft, iar daca lucrurile vor merge intr-o directie, nu spun ilegala, ci intr-o directie incorecta fata de cetateni si consumatori vom cauta cele mai dure sanctiuni si masuri astfel incat sa ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat in privinta reducerii TVA la alimente”, a declarat joi ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, la finalul vizitei de monitorizare a preturilor in magazinul Kaufland din Colentina.

Oficialul MADR considera ca in momentul de fata legislatia nu prevede foarte multe sanctiuni pe acest segment insa ea poate fi modificata. “Legislatia nu prevede acum foarte multe sanctiuni dar putem face modificari folosind toate mijloacele legale. Insa eu cred ca cea mai buna sanctiune o poate da consumatorul pentru ca noi vom prezenta cu nume si prenume acele magazine care practica lucruri incorecte si atunci consumatorul va avea o imagine cat mai clara, iar magazinele vor avea de suferit”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Citeste si: DANIEL CONSTANTIN: Vom analiza fiecare PORTITA LEGISLATIVA pentru a nu exista o CRESTERE A PRETURILOR inainte de REDUCEREA TVA

Potrivit sursei citate, toate institutiile abilitate au demarat controale in marile lanturi de magazine astfel incat sa existe o monitorizare pe termen mediu dar si pe termen lung in privinta evolutiei preturilor produselor alimentare. “Azi vom primi de la INS si primele date despre evolutia preturilor pe perioade pentru ca unele produse sunt sezoniere si nu putem compara luna ianuarie cu luna mai. Toate aceste date vor fi centralizate intr-un raport pe care il voi prezenta in prima sedinta de Guvern”, a spus seful de la Agricultura.

DANIEL CONSTANTIN a cumparat din magazinul Kaufland opt produse de baza, de productie romaneasca, in valoare de 56 lei (carne, lapte, oua, faina, malai, orez, zahar, ulei) precizand ca va face acest lucru saptamanal pentru a vedea daca exista o majorare de pret.

“Eu nu am sesizat pana acum o crestere a preturilor la alimente dar voi face un exercitiu in fiecare saptamana sa vedem cu evolueaza pe aceste produse de baza care nu lipsesc din cosul zilnic al fiecarui roman. Am fost invitat sa merg si in alte magazine si voi face acest lucru in perioada urmatoare”, a mai spus ministrul.

Sursa foto: gandul.info