Controale in targuri, piete si magazine alimentare, inainte de Paste

Conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus actiuni de control pentru a urmari respectarea conditiilor sanitare veterinare inainte de Paste in toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

ANSVSA a transmis structurilor teritoriale setul de actiuni care urmeaza a fi intreprinse la nivel national, pentru a asigura produse alimentare sigure inainte de Paste.

“Aceste actiuni vor include toti medicii veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) dar si a circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica”, se arata intr-un comunicat de presa.

Citeste si: Amenzi de peste 500.000 de lei, aplicate in marile centre comerciale din Bucuresti inainte de Paste

Potrivit ANSVSA, fiecare DSVSA judeteana va stabili un program de lucru pentru perioada 7-19 aprilie, in baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari ale modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in obiectivele supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Astfel, in perioada mentionata, va fi asigurata permanenta la nivelul DSVSA, CSVSA si CSVZ, inclusiv in zilele de sambata si duminica, vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

De asemenea, in toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

“Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene/locale (Primarii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) in vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati”, se mai arata in comunicat.

ANSVSA precizeaza ca actiunile de control vor avea in vedere in special animalele destinate sacrificarii, carnea de miel, ouale si produse din oua destinate consumului uman, lapte si produse din lapte, pestele si produsele din pescuit.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea unitatii respective pana la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sanatatea cetatenilor.

De asemenea, daca exista suspiciuni cu privire la substituirea carnii de ovine cu carne provenita de la alte specii cat si in cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pesti sau in situatia in care exista dubii cu privire la incadrarea in parametrii de calitate si siguranta stabiliti de legislatia in vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe, conform prevederilor legale.

Sursa foto: lideruldeopinie.ro