CONTROALE in zonele de PICNIC, in perioada Pastelui si a minivacantei de 1 Mai

In perioada Sarbatorilor Pascale si minivacantei de 1 Mai, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a dispus masuri speciale de monitorizare a aplicarii si respectarii Legii 54/2012 – Legea PICNICULUI.

”Urmeaza doua perioade cu zile libere in care nu putem face rabat de la vigilenta. In mod traditional, in aceasta perioada de vacanta, oamenii isi doresc sa petreaca cat mai mult timp in natura, ceea ce este un lucru foarte bun. Insa natura trebuie protejata, iar cadrul legal care reglementeaza aceste activitati trebuie respectat. In ceea ce ne priveste, vom sprijini autoritatile locale in demersurile pe care acestea trebuie sa le intreprinda, conform legii”, a declarat Attila Korodi.

In acest sens, MMSC in colaborare cu Garda Nationala de Mediu, cu Politia Locala si cu Jandarmeria Romana vor organiza echipe mixte de control care vor efectua patrularea in zonele special amenajate pentru activitati de PICNIC, in zonele neamenajate, cunoscute ca zone de PICNIC, respectiv in zonele turistice si in zonele de afluenta publica consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.

Citeste si: Cat vor cheltui romanii in VACANTA DE PASTE

Totodata, administratiile publice locale au fost atentionate cu privire la obligatiile ce decurg din Legea 54/2012 referitoare la organizarea zonelor special amenajate pentru activitatile de PICNIC.

Potrivit Legii 54/2012, activitatile de picnic pot fi organizate numai in zone special amenajate, sau in zone indicate pentru picnic, care apartin domeniului public sau privat al statului si/sau unitatilor administrative-teritoriale, zone in care exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea unor astfel de activitati si este permisa aprinderea focului.

Citete si: Vanatoarea de oua de Paste de la Castelul Peles, ajunsa la a patra editie

Organizarea activitatilor de PICNIC in alte zone decat cele special amenajate sau indicate se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei. In aceste zone special amenajate, respectiv zone indicate pentru PICNIC, cetatenii trebuie sa respecte un set de reguli, respectiv: pastrarea curateniei si aruncarea deseurilor doar containerele special amenajate, aprinderea focului doar in locurile special amenajate, supra vegherea arderii si stingerea jarului dupa incheierea activitatii, folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar in zonele amenajate in acest scop, pastrarea linistii si ordinii publice.

De asemenea, cetatenii trebuie sa nu polueze cursuri le de apa, sa nu arunce tigari, chibrituri sau obiecte aprinse la intamplare, sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate si sa nu distruga amplasamentul sau cadrul natural.

Sursa foto: ziare.com