CONTROL la Administratia Nationala a Penitenciarelor in legatura cu cartile scrise de detinuti

Corpul de control al primului ministru efectueaza un control la Administratia Nationala a Penitenciarelor in legatura cu modul in care detinutii au scris lucrari stiintifice cu recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar, informeaza Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, transmis marti , controlul a fost solicitat de MJ si a fost generat de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, cu precadere in anii 2014 — 2015.

“Intrucat in complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrari era necesara recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar, aceasta verificare excede competentei stricte a Ministerului Justitiei, care insa, prin cabinetul ministrului si corpul de control al acestuia, asigura conlucrarea la efectuarea acestui control”, se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

CITESTE SI: Universitatea din Craiova va cerceta cazul profesorilor care au girat lucrarile condamnatilor penal

Saptamana trecuta, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, declara ca va propune Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea dispozitiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, in baza lucrarilor stiintifice, dupa ce a constatat ca acest fenomen este complet scapat de sub control.

“M-am decis, constatand ca fenomenul este scapat complet de sub control, sa propun Guvernului Romaniei ca, printr-o ordonanta de urgenta, care va fi promovata in prima sedinta de Guvern din luna februarie, sa cer abrogarea acestei dispozitii. Nu am sa insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publica, pentru ca legea obliga ca pentru orice fel de act normativ sa existe o consultare publica. Urgenta, cred ca nu mai este cazul sa detaliez, este evidenta. Este un fenomen scapat de sub control si, pentru moment, cea mai buna solutie este abrogarea acestei dispozitii. Impreuna cu aceasta ordonanta de urgenta pe care inteleg sa o promovez, voi pune in aceeasi zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care de altfel trebuia sa fie adoptat odata cu legea, in februarie 2014. La acest regulament s-a lucrat inainte ca eu sa preiau mandatul”, afirma Raluca Pruna, intr-o conferinta de presa.

CITESTE SI: Ministrul Justitiei, RALUCA PRUNA, cere abrogarea legii care ii scuteste de inchisoare pe DETINUTII-SCRIITORI

Tot atunci, ministrul Justitiei a anuntat ca a cerut premierului DACIAN CIOLOS sa fie demarata o ancheta administrativa de catre Corpul de control al premierului.

 Sursa foto: dcnews