GREVA GENERALA a CONTROLORILOR de TRAFIC AERIAN a fost SUSPENDATA

Angajatii Romatsa intra, marti, in greva generala. Anuntul a fost facut de reprezentantii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) si reprezentantii sindicatului Romatsa dupa negocierile de la Ministerul Transporturilor. Acestia au spus totusi ca au stabilit anumite lucruri cu ministrul Alexandru Razvan Cuc si ca trebuie realizate niste acte, ce nu pot fi gata pana maine dimineata, astfel ca vor continua actiunile de protest, informeaza Ziare.com.

UPDATE 6: Tribunalul Bucuresti a decis marti ca greva este legala!

UPDATE 5In jurul orelor 13.55, Compania Aeroporturi Bucuresti confirma suspendarea grevei!Bilantul pana la aceasta ora de pe Otopeni: 6 curse anulate, 18 sosiri intarziate cu pana la 3 ore si 16 decolari cu intarzieri de pana la doua ore si jumatate.

UPDATE 4: Ministrul Transporturilor Alexandru Cuc a anuntat, la postul Realitatea Tv, ca greva va fi suspendata si traficul aerian va fi reluat in conditii normale dupa ora 13:00.

UPDATE 3: Pana la ora 11.00 au fost anulate sase curse care urmau sa plece sau sa decoleze de pe Otopeni, toate operate de compania low-cost Ryanair, informeaza Hotnews.ro. O aeronava  Tarom cu destinatia Bucuresti a decolat de pe Aeroportul International Iasi la ora 10.20, cu o intarziere de 50 de minute, informeaza Agerpres. 

UPDATE 2: Dupa 20 de minute de la declansarea grevei, din primele zece curse care trebuiau sa decoleze dupa ora 9.00 pe Otopeni, doua au fost anulate si patru apareau pe tabela cu intarzieri. Zece curse programate, marti, pe Aeroportul Sibiu catre sau dinspre destinatii din Germania, Austria si Spania ar putea fi afectate de greva. In terminalul Aeroportului Sibiu nu sunt calatori blocati la aceasta ora (10.20), informeaza News.ro.

UPDATE 1Greva a fost declansata pe termen nelimitat. La tribunal se judeca o contestatie privind legalitatea actiunii sindicale. Deciziile privind cursele ce pot pleca nu se ia in Romania, ci de catre Eurocontrol. Asta inseamna ca doar 33% dintre zborurile care pleaca sau tranziteaza teritoriul Romaniei sunt asigurate, plus urgentele.

Decizia in ce priveste zborurile care vor fi asigurate se ia de la Eurocontrol, care stabileste insa din timp si instiinteaza companiile aeriene. Astfel, daca aveati programate calatorii marti dimineata, cel mai sigur este sa verificati cu compania aeriana situatia zborului. Totodata, reprezentantii aeroporturilor transmit pasagerilor ale caror zboruri nu au fost anulate sa fie din vreme la aeroport si gata de imbarcare, pentru ca, de indata ce exista o pozitie libera pentru decolare, avionul sa poata pleca.

STIRE INITIALA

Asadar, incepand cu ora 09:00 controlorii de trafic aerian intra in greva generala, insa protestul poate fi suspendat in orice moment, atat timp cat Ministerul Transporturilor le indeplineste cerintele. Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, a transmis ca vor fi asigurate 33,3% dintre zboruri, plus urgentele, asa cum ii obliga legea.

“Sunt sanse destul de mari ca aceasta greva generala pe care am anuntat-o sa se poata opri intr-un interval de timp scurt. E imposibil sa apreciez ca va fi vorba despre o ora, doua ore, trei ore. Nu sunt aspecte care poti fi rezolvate imediat. E vorba despre un numar mare de documente, acte, care trebuie puse in pagina, aprobate”, a spus Tudorache. Acesta a precizat ca sunt multe aspecte si puncte care trebuie discutate cu reprezentantii Consiliului de Administratie.

“Nu exista nicio posibilitate ca aceste aspecte sa fie rezolvate pana maine dimineata (marti dimineata -n.red.) la 9”, a continuat Gabriel Tudorache. Liderul ATSR a precizat ca nu poate spune care zboruri vor fi afectate, pentru ca aceasta decizie se ia de la Eurocontrol. Si Alecu Florin Diaconu, reprezentant al sindicatului Romatsa, a spus ca sunt sanse mici ca documentele sa fie gata pana marti dimineata la ora 09:00.

“Situatia e in continuare incalcita. E vorba de multe documente care trebuie pregatite. Maine 100% sunt sanse putine sa fie terminate aceste documente si sa vorbim de anularea grevei. Avem toata bunavointa si vreau sa transmite pasagerilor ca vrem sa ii facem sa sufere cat mai putin”, a punctat acesta. Diaconu a precizat ca atunci cand vor avea cea mai mica dovada ca lucrurile se intampla cum trebuie vor suspenda greva. “E extrem de important sa intelegeti ca daca aceasta greva se va suspenda, si probabilitatea e mare, conflictul nu se incheie. Cele 50 de revendicari raman. Nu are cum sa se inchida ca nu am discutat deloc pe revendicari. (…) Vor exista negocieri in continuare. Cand vor devia de la ceea ce ne-am inteles aceasta greva generala se va relua in orice moment, cu specificatiile legale”, a adaugat Tudorache.

Sursa foto: realitatea