Controlul judiciar nu poate depasi 3 ani de la momentul trimiterii in judecata, a decis Senatul

PERSOANE, AREST PREVENTIV, DOSAR ROMPREST, EVAZIUNE FISCALA, SPALARE DE BANI, GRUP INFRACTIONAL, PLASATI, AREST LA DOMICILIU, INSTANTA DE FOND, NU ESTE DEFINITIVA, FLORIAN WALTER

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o serie de modificari la Codul de Procedura Penala prin introducerea unor termene maxime pentru masura controlului judiciar. Potrivit noilor modificari, in cursul judecatii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 3 ani de la momentul trimiterii in judecata.

Concret, proiectul adoptat de Senat prevede ca in cursul urmaririi penale, controlul judiciar dispus de procuror sau judecator poate fi aplicat pentru o perioada de maxim 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii de catre procuror, prin ordonanta, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile.

Citeste si: Noua lege de finantare a partidelor politice si campaniilor electorale, adoptata de Camera Deputatilor

Masura controlului judiciar nu poate depasi, insumat, un an de zile, daca pedeapsa pentru fapta e amenda sau inchisoare de pana la 5 ani si nu poate depasi o perioada de doi ani daca pedeapsa pentru fapta e inchisoare peste 5 ani sau inchisoare pe viata, se mai arata in proiect.

De asemenea, in cursul judecatii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 3 ani de la momentul trimiterii in judecata.

Senatul este prima Camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.