COREEA DE NORD este suspectata ca ar produce ANTRAX si alte ARME BIOLOGICE

O FABRICA DE PESTICIDE DIN COREEA DE NORD, vizitata recent de presedintele KIM JONG-UN, este de fapt o unitate de productie a ANTRAXULUI si a ALTOR ARME BIOLOGICE, sustine un institut american de cercetare, transmite Agerpres.

“Analiza imaginilor releva ca instalatiile INSTITUTULUI BIOTEHNIC DIN PHENIAN pot produce in mod regulat ARME BIOLOGICE, in special ANTRAX”, scrie site-ul 38north, specializat pe Coreea de Nord, facand referire la reportajele publicate pe 6 iulie de mass-media de la Phenian, care-l arata pe Kim Jong-un vizitand ceea ce prezinta a fi o fabrica de pesticide pentru agricultura.

“Echipamentele moderne” ce apar in imagini arata ca statul nord-coreean poate sa produca arme biologice, dar si sa obtina instalatiile necesare pentru aceasta activitate ocolind sanctiunile impuse de ONU, subliniaza sursa citata. La inceputul acestui an, guvernul sud-coreean a acuzat armata nord-coreeana ca a efectuat aplicatii in care a simulat atacuri biochimice.

CITESTE SI: Cum arata CEL MAI NOU AEROPORT DIN COREEA DE NORD. Vezi galerie FOTO 

Coreea de Nord a semnat in anii ’80 CONVENTIA ASUPRA ARMELOR BIOLOGICE (CABT) si PROTOCOLUL DE LA GENEVA pentru interzicerea acestui tip de arme, dar nu a aderat la Conventia asupra interzicerii Armelor Chimice (din anul 1993).

Potrivit estimarii organizatiei International Crisis Group (ICG), care concorda cu cea a guvernului de la Seul, armata nord-coreeana dispunea in anul 2009 de un stoc de arme chimice cuprins intre 2.500 si 5.000 de tone, inclusiv GAZ MUSTAR, SERIN si alti AGENTI INERVANTI. Conform Ministerului sud-coreean al apararii, printre armele biologice pe care Phenianul este banuit ca le-a dezvoltat se numara culturile de ANTRAX, VARIOLA si CIUMA.

In schimb, Coreea de Nord a acuzat luna trecuta SUA ca FOLOSESTE ANTRAX IMPOTRIVA EI si a cerut Organizatiei Natiunilor Unite sa investigheze “programele de arme biologice” ale Washingtonului, dupa ce un esantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud. Pentagonul a raspuns ca astfel de esantioane au fost trimise “in mod neglijent” catre Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud si spre laboratoare din 19 state americane si Washington.

CITESTE SI: PHENIANUL acuza SUA de folosirea ANTRAXULUI activ contra COREII de NORD 

*Sursa foto: telegraph.co.uk