Coreea de Nord: Jung Song-thaek, influentul unchi al lui Kim Jong-un, a fost executat pentru “acte criminale”

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat joi la scurt timp dupa ce a fost condamnat la moarte de catre un tribunal militar special, a anuntat vineri agentia oficiala de presa KCNA, care il numeste “tradator”, transmite Mediafax, care citeaza AFP.

Coreea de Nord a confirmat oficial luni executia, pentru comiterea de “acte criminale” si conducerea “unei factiuni contrarevolutionare”, a lui Jung Song-thaek, influentul unchi al lui Kim Jong-un considerat pana de curand numarul doi al regimului.

KCNA, ale carei transmisiuni sunt primite la Seul, a adaugat ca acesta a fost gasit vinovat de o “crima atat de hidoasa ca cea de a incerca destabilizarea statului prin tot felul de intrigi si metode josnice cu o ambitie frenetica de a profita de puterea suprema a partidului nostru si a statului nostru”.

indepartarea acestui demnitar, precum si executarea a doi dintre consilierii sai apropiati au fost anuntate saptamana trecuta de serviciul de informatii sud-coreean.

La aproape doi ani dupa succesiunea la putere a lui Kim Jong-un, in vârsta de 30 de ani, aceasta epurare la nivel inalt ar trebui sa ii permita acestuia sa strânga rândurile in jurul sau in fata Coreei de Sud si occidentalilor care acuza Phenianul ca construiesc rachete intercontinentale cu capacitate nucleara, sustin expertii.

Kim Jong-un l-a succedat pe tatal sau Kim Jong-il dupa moartea celui din urma in decembrie 2011. Kim Jong-il a fost presedinte al Coreei comuniste dupa decesul in 1994 al tatalui sau Kim il-Sung, fondatorul Republicii populare democratice Coreea (RPDC) in 1948.

Sotul surorii lui Kim Jong-il, Jang Song-thaek, in vârsta de 67 de ani, era vicepresedintele Comisiei de aparare nationala, considerat a fi cel mai puternic organism decizional al tarii.