COREEA de NORD trece la FAPTE! Lansare de RACHETE capabile sa atinga SUA

Phenianul trece la fapte! Coreea de Nord se pregateste de o noua lansare de rachete inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA ce urmeaza sa inceapa saptamana viitoare, potrivit cotidianului sud-coreean Donga Ilbo, care citeaza o sursa guvernamentala.

UPDATE:Coreea de Nord a atentionat Australia in legatura cu “actiunile sale periculoase de raliere zeloasa la provocarile politice si militare delirante” ale SUA impotriva regimului de la Phenian.

“Provocarile agraveaza situatia din Peninsula Coreeana aflata intr-o stare de nesiguranta”, a anuntat agentia de presa nord-coreeana KCNA, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap. “Ministrul de Externe al Australiei si-a exprimat personal sustinerea pentru situatia in care SUA vor lua in calcul toate optiunile, inclusiv folosirea fortei impotriva Coreei de Nord”, a subliniat KCNA.

Ministrul de Externe, Julie Bishop, si cel al Apararii, Marise Payne, din Australia, au efectuat joi o vizita in localitatea Panmunjom situata la frontiera dintre Coreea de Sud si cea de Nord si apoi au avut intrevederi cu omologii lor sud-coreeni la Seul. Cei patru ministri au dat vineri publicitatii un comunicat in care i-au cerut Phenianului sa se abtina de la actiuni provocatoare si sa renunte la programele sale balistic si nuclear.

“Daca Australia va continua sa urmeze SUA, exercitand presiuni militare, economice si diplomatice impotriva Coreei de Nord in pofida atentionarilor repetate, ea nu va putea evita un dezastru”, a atentionat KCNA. Premierul Australiei a declarat luna trecuta ca Executivul pe care il conduce ia in considerare planuri pentru evacuarea cetatenilor australieni din Peninsula Coreeana daca amenintarile din partea Coreei de Nord vor continua, subliniind ca amenintarea unui razboi este acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, dupa razboiul din Coreea.

STIRE INITIALA

Un portavion american se va afla in fruntea manevrelor, o demonstratie de forta fata de Coreea de Nord, in conditiile in care tensiunile escaladeaza pe marginea programului de inarmare al acestei tari. La randul sau, Phenianul considera aceste manevre o provocare si ar putea de data aceasta sa se pregateasca sa riposteze altfel decat prin declaratii.

Fotografii prin satelit au aratat zilele acestea transportarea, din hangarele de la Phenian in regiune, a unor rachete balistice montate pe lansatoare, potrivit unei surse guvernamentale, citata de cotidianul Donga Ilbo. Washingtonul si Seulul suspecteaza Coreea de Nord ca aceasta s-ar pregati sa lanseze rachete capabile sa atinga teritoriul american, adauga cotidianul.

Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific. Coreea de Nord ar putea, de asemenea, sa se pregateasca sa testeze o noua racheta Hwasong-13, o alta racheta intercontinentala a carei raza de actiune ar putea eventual permite atingerea coastei de vest a SUA.

Manevrele se vor derula in perioada 16-26 octombrie in Marea Japoniei si in Marea Galbena (Marea de Vest).

Sursa traducere: Agerpres.ro