Coreea de Nord va face un nou test nuclear in 2014

Nord-coreeni vor efectua un nou test nuclear, la inceputul anului 2014, prin lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune.

Cho Won-jin, membru al comitetului parlamentar pentru serviciile de informatii din Coreea de Sud si deputat al partiduluid aflat la putere sustine ca oficialii nord-coreeni incearca sa schimbe atentia de la executia lui Jang Song Thaek, unchiul si mentorul dictatorului Kim Jong Un, si sa puna accent pe amenintarile externe la adresa tarii, conform ziare.com. In plus, un nou test nuclear si lansarea cu succes a unei rachete ar intari imaginea tanarului lider de la Phenian, la doi ani dupa moartea predecesorului si tatalui sau, Kim Jong Il.

Coreea de Nord a efectuat deja trei teste nucleare subterane, cel mai recent in februarie 2013, mai noteaza sursa citata. Analistii considera ca inginerii nord-coreeni au reusit sa miniaturizeze suficient incarcatura nucleara ce trebuie plasata pe o racheta balistica, insa mai este nevoie de cel putin un test.

Luni, presedintele Park Guen-hye a cerut Guvernului sud-coreean sa fie pregatit pentru toate posibilitatile si sa ramana vigilent in fata “provocarilor nesabuite” ale Nordului.

Sursa foto: realitatea.net