Coreea de Sud, Japonia si China anunta reluarea cooperarii trilaterale

Liderii sud-coreean, chinez si japonez au lasat deoparte duminica rivalitatile istorice si teritoriale si au anuntat, intr-un summit trilateral la Seul, dorinta de a coopera din nou asupra chestiunilor comerciale si de securitate, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye si premierii japonez si chinez, Shinzo Abe si Li Keqiang, au discutat timp de o ora si jumatate la Seul despre o serie de subiecte, printre care un acord de liber-schimb si programul nuclear nord-coreean.

Niciun acord specific nu era asteptat de la acest summit a carui simpla organizare a fost considerata ca avand o puternica incarcatura simbolica, in contextul disputelor dintre cele trei tari.

“Impartasim ideea conform careia cooperarea trilaterala a fost complet restabilita cu ocazia acestui summit”, se arata intr-un comunicat comun.

Cei trei lideri au decis de asemenea ca acest tip de summit trilateral sa aiba loc anual. Urmatorul va fi organizat in 2016 in Japonia.

China, Coreea de Sud si Japonia — cele mai mari trei economii din Asia de Nord-Est — au lansat in urma cu sapte ani principiul unui summit anual. Insa din cauza tensiunile dintre Seul si Tokyo, nicio reuniune trilaterala nu a mai avut loc din 2012.

Economia s-a aflat duminica in centrul discutiilor, intr-un moment in care Beijingul, in plina relansare economica, vrea sa-si dinamizeze relatiile comerciale cu cei doi vecini ai sai.

Comunicatul comun vorbeste de asemenea despre un angajament in favoarea unui acord trilateral de liber-schimb, care ar completa Tratatul de liber-schimb Trans-Pacific (TPP) creat de SUA, dar la care Seulul si Beijingul nu participa.

Cei trei lideri si-au afirmat de asemenea ‘opozitia ferma’ fata de dezvoltarea de arme nucleare in Peninsula Coreeana.

Park Geun-hye a indicat ca aceasta reuniune a constituit “un mare pas in directia pacii si securitatii” in Asia de Nord-Est.

“Impartasim acest interes (…) Trebuie sa pastram obiectivul de denuclearizare a Coreii de Nord”, a spus ea, intr-un moment in care secretarul american al apararii Ashton Carter efectua o vizita in Zona Demilitarizata (DMZ) intre cele doua Corei.

Dupa vizita la DMZ, seful Pentagonului a facut apel duminica la Phenian sa se abtina de la orice provocare si sa renunte la programul nuclear. El a mai spus in fata presei ca SUA raman angajate in procesul de discutii in format de sase pentru obtinerea denuclearizarii peninsulei.

Dupa summitul trilateral, atentia se va indrepta asupra primei intalniri bilaterale intre Park Geun-hye si Shinzo Abe, care va avea loc luni la Seul.

Sursa foto: agerpres