Coreenii au inventat automobilul alimentat de sosea

Coreea de Sud a inaugurat primele drumuri capabile sa alimenteaze cu energie vehiculele electrice care le strabat.

Prin aceasta inventie, coreenii au eliminat nevoia pentru acumulatori costisitori, scrie go4it.ro, introducand pe piata o noua tendinta care ar putea prinde contur pe viitor si in alte tari.

Mai exact, noua retea de drumuri ascunde cabluri electrice ingropate imediat sub stratul de asfalt, protejate de intemperii si perfect izolate impotriva electrocutarii accidentale. In locul pantografului si a cablurilor expuse transferul de energie este realizat prin efect de rezonanta magnetica, cu ajutorul unor elemente captatoare montate de-a lungul podelei autobuzelor experimentale.

Sistemul din Coreea de Sud presupune transmiterea unui curent cu putere de 100KW, modulat folosind o frecventa de aproximativ 20Khz, de-a lungul unor perechi de bobine cu diametru de 30 cm, montate sub covorul asfaltic. Energia difuzata este astfel captata in virtutea efectului de rezonanta magnetica apeland la o pereche de bobine instalate în podeaua autovehiculului, la o distanta de aproximativ 17 cm de elementul transmitator.

Momentan reteaua de transport cu noua tehnologie are o lungime de doar 24 Km, dar este singura de acest gen din lume, iar autoritatile planuiesc extinderea sa pentru inca 10 linii de autobuz pana in 2015.

 Sursa foto: go4it.ro