CORINA CRETU: Am trimis echipe in tarile cu absorbtie mica, inclusiv in ROMANIA

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat, luni, ca a trimis echipe DG Regio in cele 8 tari, printre care si Romania, cu o rata de absorbtie mai mica de 60% pentru a le ajuta, dar a subliniat ca este greu de crezut ca in 11 luni se va face ceea ce nu s-a facut in 7 ani.

“La sfarsitul lui decembrie am infiintat un task force pentru a ajuta statele cu un nivel redus de absorbtie. Avem 8 state cu o rata de absorbtie mai mica de 60% si ne-am propus sa facem tot ceea ce putem pentru a ajuta aceste state membre, dar, dupa cum stiti, este foarte important sa existe un efort comun al ambelor parti, pentru ca nu putem abdica de la criteriile noastre si de la legislatie”, a declarat comisarul pentru Politica Regionala,Corina Cretu, in cadrul unei intalniri cu membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regionala (REGI) a Parlamentului European.

CITESTE SI: Corina Cretu atrage atentia Guvernului Ponta ca nu a elaborat nici pana acum harta prioritatilor pe infrastructura sociala 

Comisarul a subliniat ca “este greu de crezut” ca in 11 luni se va reusi sa se faca “ceea ce nu a fost posibil in 7 ani”, asigurandu-i insa pe europarlamentari ca va face tot ce-i sta in putinta in acest sens.

“Am trimis echipe de la nivelul DG Regio in toate aceste 8 tari, avem 8 tari cu rata de implementare sub 60% si vom face tot ce putem pentru a le ajuta, sa gasim cai pentru a mari rata de absorbtie”, a mai spus Corina Cretu.

Printre cele 8 state UE care au o rata de absorbtie sub 60% se afla si Romania. La sfarsitul anului 2014, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a fost de 51,81%.

CITESTE SI: CORINA CRETU: Proiectul ELI-NP este un foarte bun EXEMPLU despre ce poate face Romania cu fonduri Regio 

Pe de alta parte, comisarul pentru Politica Regionala a afirmat ca deja s-au facut progrese fata de perioada precedenta de programare.

“Fata de perioada 2007-2013, cred ca deja am facut un progres foarte mare, pentru ca in primul an avem 63 % din programele operationale pentru perioada 2014-2020. In 2007, la aceeasi data aveam doar 15% din programele operationale”, a spus Corina Cretu.

Oficialul european a reiterat faptul ca nu este acord cu investirea banilor europeni in terenuri de golf, centre de fitness sau coafor.

“In general, noi nu stim ce au in vedere statele membre sa puna sub titlul de inovare, cercetare. Am spus foarte clar ca nu vom mai accepta ceea ce eu am numit investitii de lux. Eu sunt de acord ca ne trebuie astfel de investitii, dar cred ca putem gasi suficienti parteneri privati care sa faca aceste investitii”, a afirmat Corina Cretu, cerand statelor membre sa vina cu “programe de calitate care sa faca diferenta”.

Sursa foto: jurnalul.ro