Corina Cretu, aviz pozitiv in Parlamentul European pentru preluarea postului de comisar european

Corina Cretu a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiei de specialitate (REGI) a Parlamentului European pentru preluarea postului de comisar european pentru Dezvoltare Regionala. 

“Trebuie sa muncesc in urmatorii 7 ani”, a spus Corina Cretu, in timp ce astepta decizia comisiei. Intrebata daca a avut de raspuns unor intrebari dificile, comisarul roman a arata ca “nu au fost intrebari dificile sau intrebari simple”, potrivit Mediafax. 

“Toate au fost importante pentru ca au atins toate zonele politicii de coeziune, care contribuie la toate proiectele Comisiei. Cred ca toate subiectele au fost importante”, a sustinut Corina Cretu. 

Solicitata sa ofere o pozitie fata de decizia Guvernului Ponta de a reduce cu aproximativ un miliard de euro confinantarile pentru proiecte europene, Corina Cretu a cerut intelegere. 

“Nu am vorbit de nivelul de cofinantare. Nu sunt aici sa judec niciun guvern. Nu voi fi un comisar care sa judece guvernele. Sunt aici sa apar tarile si fiecare guvern va lua pasii si masurile necesare si pe care le considera adecvate si in concordanta cu nivelul de dezvoltare si deficitul sau de resurse. Nu sunt aici sa judec nici guvernul tarii mele, nici alt guvern din UE. Va rog, nu-mi cereti sa fac asta”, a spus Corina Cretu. 

In cadrul audierii din comisia REGI, europarlamentarul britanic Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe, a intrebat-o pe Corina Cretu despre alocarea de fonduri europene in regiunea West Midlands pentru centre de fitness. 

“Ne va fi foarte usor sa explicam celor din circumscriptia dumneavoastra faptul ca ei insisi au beneficiat de programe de reconversie profesionala in urma dezindustrializarii masive. Stiu ca este una dintre putinele regiuni din Marea Britanie care se incadreaza in cadrul regiunilor mai putin dezvoltate”, a raspuns Corina Cretu. 

“Sunt exemple, centre de fitness, terenuri de golf care au fost platite cu BANI europeni in zone in care nu exista nici toalete publice, in zone in care e nevoie de locuri de munca si in care nu ne permitem luxul – sigur ca ne dorim cu totii sa mergem la centre de fitness – dar nu ne permitem luxul sa finantam din bani europeni aceste lucruri, pentru ca sunt nevoi mult mai mari ale milioanelor de oameni care sunt someri”, a adaugat comisarul roman, care a fost aplaudata pentru acest raspuns de ceilalti membri ai comisiei. 

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au inceput de luni audierea comisarilor desemnati pentru urmatorii cinci ani, urmand ca, pe data de 22 octombrie, plenul Parlamentului European sa voteze intreaga echipa a Comisiei propuse de Jean-Claude Juncker.

STIRE INITIALA: Comisarul desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat, miercuri, in cadrul audierilor din PE, ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa, intrucat cele mai multe erori in absorbtia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativa.

“Cred ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa. Cred ca acest lucru este mult mai important inclusiv decat ajutorul si fondurile pe care le oferim. Pentru ca cele mai multe erori vin din aceasta slaba dezvoltare administrativa. Cred ca simplificarile pe care noi le-am adus in acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe prioritati importante”, a spus comisarul roman, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de “simpatia” sa de a ajuta toate aceste state.

In ceea ce priveste macroconditionalitatile impuse, comisarul desemnat a precizat ca ele au fost impuse deoarece au fost invatate “lectiile crizei economice” si sunt criterii “care trebuie sa stea la baza unor investitii solide, pentru ca altfel nu inseamna decat risipa de BANI”.

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Cretu a declarat ca o considera “o masura exceptionala, care nu ar putea veni ca o surpriza, care ar fi la capatul unui proces foarte lung, in care statul membru este avertizat ca trebuie sa faca niste pasi importanti pentru reforme structurale”.

Intrebata daca pledeaza pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Cretu a subliniat ca exista aceasta dezbatere in legatura cu criteriul cel mai important in alocarea fondurilor, dar pana acum “singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor”. “Noi acordam cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana”, iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord intre PE, Comisia Europeana si Consiliu.

Citeste si: COMISARII EUROPENI desemnati vor fi AUDIATI incepand de luni in comisiile de specialitate ale PARLAMENTULUI EUROPEAN

“Pe de alta parte, cred ca fondurile trebuie redirectionate catre nevoile oamenilor si de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, sa avem contributia autoritatilor locale, a partenerilor sociali, a organizatiilor societatii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetatenii din aceasta regiune au cea mai mare nevoie”, a mai spus ea.

“Va spun sincer, ma ingrijoreaza acest criteriu de viteza. Trebuie sa ne gandim impreuna in ce masura acest lucru este posibil, dar, pe de alta parte, trebuie sa facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate pana in 2015”, a punctat comisarul desemnat.

Corina Cretu, comisarul desemnat pentru Politica Regionala, este audiata miercuri in comisia REGI din Parlamentul European, actualul europarlamentar urmand sa raspunda la intrebarile colegilor sai timp de trei ore. Votul in plen este programat pe data de 22 octombrie.

Inainte de audierea de miercuri, comisarul desemnat pentru Politica Regionala a raspuns la intrebarile scrise ale eurodeputatilor, asigurandu-i ca va evita orice situatie care sa-i puna la indoiala independenta sau impartialitatea, dand totodata asigurari ca va transpune in practica obiectivele politicii de coeziune.

Europarlamentarii au trimis tuturor celor 28 de comisari desemnati un set de intrebari, la care acestia au raspuns in scris pana vineri. Unele intrebari au fost comune pentru cei 28, vizand competentele generale, angajamentul european si independenta personala sau colaborarea dintre Comisie si Parlament, in timp ce altele s-au referit la chestiuni specifice fiecarui portofoliu, potrivit intrebarilor si raspunsurilor publicate, luni, pe site-ul PE.

In ceea ce priveste competentele generale si motivatia, Corina Cretu a precizat ca in ultimii 14 ani s-a ocupat de chestiuni europene, iar aceasta experienta a ajutat-o sa dobandeasca “o buna cunoastere” a institutiilor europene si a metodelor lor de lucru.

“In calitate de economist si datorita experientei mele politice atat in tara mea, cat si in Parlamentul European sunt convinsa ca Politica Regionala a UE este un instrument puternic pentru crearea de crestere economica, locuri de munca si pentru promovarea integrarii grupurilor dezavantajate, in special, dar nu numai, in regiunile cele mai putin dezvoltate”, se arata in raspunsul europarlamentarului roman.

Corina Cretu le-a transmis actualilor colegi europarlamentari ca va actiona in directia implementarii agendei strategice a Comisiei Juncker, astfel incat fondurile Politicii de Coeziune sa aiba “o contributie substantiala” la crearea de locuri de munca, investitii si crestere economica.

In ceea ce priveste independenta sa, Corina Cretu a precizat ca este “pe deplin constienta” de obligatiile comisarilor prevazute in tratate si ca se angajeaza ferm sa respecte “cele mai inalte standarde etice”. “Va asigur ca voi evita orice pozitie sau situatie care sa-mi puna la indoiala independenta, impartialitatea si disponibilitatea fata de Comisie si il voi informa pe presedintele ales de orice situatie care ar putea implica un conflict de interese in exercitarea obligatiilor mele oficiale”, afirma Cretu.

Totodata, ea precizeaza ca va furniza Parlamentului European informatiile si documentele relevante si ca se va asigura ca Executivul european va lua in considerare rezolutiile parlamentare si cererile, in decurs de 3 luni de la adoptarea sau formularea lor.

Audierile comisarilor desemnati in cadrul comisiilor PE au inceput luni dupa-amiaza si se vor incheia pe 7 octombrie.

STIRE INITIALA: Corina Cretu, europarlamentar social-democrat si comisar european desemnat pentru politica regionala, este audiata astazi in Comisia pentru dezvoltare regionala din Parlamentul European. Audierea a inceput la ora 10.00 (ora Romaniei).

Tot miercuri vor fi audiati in comisiile competente si Marianne Thyssen (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala), Tibor Navracsics (educatie, cultura, tineret si cetatenie), Miguel Arias Canete (actiuni in domeniul climei si energiei), Jonathan Hill (stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital) si Vera Jourova (justitie, protectia consumatorilor si egalitatea de gen).

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au inceput de luni audierea comisarilor desemnati pentru urmatorii cinci ani, scrie Agerpres. in prima zi au fost supusi tirului intrebarilor eurodeputatilor suedeza Cecilia Malmstrom (comert), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime si pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internationala si dezvoltare) si germanul Gunther Oettinger (economia si societatea digitala). Marti a venit randul lui Vytenis Andriukaitis (sanatate si siguranta alimentara), Carlos Moedas (cercetare, stiinta si inovare), Dimitris Avramopoulos (migratia si afacerile interne), Johannes Hahn (politica europeana de vecinatate si negocierile pentru extindere), Maros Sefcovic (sectorul transporturilor si sectorul spatial) si Christos Stylianides (ajutor umanitar si management de criza).

Audierea tuturor comisarilor se va incheia la 7 octombrie, fiecare sedinta urmand sa dureze aproximativ trei ore.

Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au facut atat in 2004, cat si in 2009. Potrivit site-ului EUbusiness, eurodeputatii ar putea respinge si de aceasta data cel putin unul dintre comisari.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru portofoliul afacerilor economice si financiare, britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar pentru servicii financiare si pietele de capital, si spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru actiune climatica si energie, vor fi, cel mai probabil, in centrul atentiei, noteaza sursa citata.

La 22 octombrie, Parlamentul European urmeaza sa se exprime prin vot in plen asupra intregii componente a Comisiei care va fi condusa de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.