Corina Cretu, nominalizata pentru functia de comisar european

Europarlamentarul PSD Corina Cretu este cea de-a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european.  Potrivit unei adrese transmise de premierul Victor Ponta catre presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, Corina Cretu este a doua nominalizare pentru a ocupa una dintre cele 28 de functii de comisar european.

Prima nominalizare a Guvernului este Dacian Ciolos.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca a aflat de la Bruxelles ca Guvernul a facut doua nominalizari, sustinand ca el nu stie cine este a doua optiune. La plecarea la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, presedintele a acuzat Guvernul ca incalca legislatia interna, pentru ca cele doua persoane propuse pentru functia de comisar european nu au fost audiate in Parlament.

Citeste si: CATALIN PREDOIU il acuza pe VICTOR PONTA de ABUZ in FUNCTIE

“Nu intentionez niciun fel de disputa, dar spre surprinderea mea am constat ca avem doua nominalizari. Avem si o problema cu respectarea legislatiei interna – Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern privind afacerile europene. Are doua prevederi importante.

Una prevede ca Guvernul va informa Parlamentul privind persoanele nominalizate sa reprezinte tara. Alta prevedere stipuleaza ca comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european”, a continuat seful statului.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: Am aflat de la Bruxelles ca exista doua nominalizari de COMISAR EUROPEAN

“Nu ma deranjeaza ca am aflat de la Bruxelles ca s-au facut doua nominalizari. Mai este un element din tratat care spune ca statele membre isi desemneaza un candidat. Nu inteleg de ce am desemnat doi, dand posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de tipul femei barbati in cadrul comisiei”, a mentionat seful statului.

La sfarsitul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, ocupa functia de comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene incepand din februarie 2010.