Corina Cretu nu a convins Parlamentul European, comisia lui Jean-Claude Juncker ar putea fi remaniata

Corina Cretu nu a fost indeajuns de convingatoare la audierile din Parlamentul European. Membrii institutiei si-au exprimat rezervele in cazul a sase comisari, printre acestia aflandu-se si Corina Cretu, existand inclusiv o posibila remaniere a echipei propuse de Jean-Claude Juncker, transmit televiziunile de stiri. Pana acum au avut loc 21 de audieri, alte sase urmand sa se desfasoare in perioada urmatoare.

Vera Jourova, comisar desemnat de Cehia pentru Justitie, Protectia Consumatorului si Egalitatea de Gen, ar putea fi luata “in vizor” de Parlament in urma prestatiei sale neconvingatoare la audieri, aceasta generand dezbateri intense in privinta legaturilor sale cu industria petroliera si cu schimbarile de ultim moment din declaratia sa de interese, in timp ce spaniolul Miguel Arias Canete reprezinta o problema si mai mare.

De asemenea, maghiarul Tibor Navracsics, desemnat pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie, pare sa se afle in dificultate, in principal din cauza faptului ca este considerat un sustinator loial al modelului de “democratie neliberala” promovat de premierul Viktor Orban. Candidata Romaniei, Corina Cretu, desemanta drept comisar pentru Politica Regionala, este de asemenea intr-o situatie incerta, in timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta considera prestatia sa neconvingatoare.

Citeste si: Corina Cretu, aviz pozitiv in Parlamentul European pentru preluarea postului de comisar european

Alti doi comisari desemnati sunt in vizorul PE, dar ei fac parte dintr-o categorie diferita din cauza faptului ca reprezinta tari mari. Francezul Pierre Moscovici, caruia Juncker i-a incredintat portofoliul Economiei si Afacerilor Financiare, este suspectat ca ar fi calul troian al Parisului, cu misiunea de a permite tarii sale sa depaseasca deficitul bugetar fara a suporta sanctiuni. In mod similar, britanicul Jonathan Hill, comisar desemnat pentru Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Piata de Capital, este vazut de unii europarlamentari drept trimisul Londrei in Executivul UE si a fost numit “lupul paznic la oi”, scrie Mediafax.

Amintim ca europarlamentarul Corina Cretu a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiei de specialitate (REGI) a Parlamentului European pentru preluarea postului de comisar european pentru Dezvoltare Regionala. 

“Trebuie sa muncesc in urmatorii 7 ani”, a spus Corina Cretu, in timp ce astepta decizia comisiei. Intrebata daca a avut de raspuns unor intrebari dificile, comisarul roman a arata ca “nu au fost intrebari dificile sau intrebari simple”.

“Toate au fost importante pentru ca au atins toate zonele politicii de coeziune, care contribuie la toate proiectele Comisiei. Cred ca toate subiectele au fost importante”, a sustinut Corina Cretu. 

Citeste si: COMISARII EUROPENI desemnati vor fi AUDIATI incepand de luni in comisiile de specialitate ale PARLAMENTULUI EUROPEAN

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au inceput de luni audierea comisarilor desemnati pentru urmatorii cinci ani, scrie Agerpres. in prima zi au fost supusi tirului intrebarilor eurodeputatilor suedeza Cecilia Malmstrom (comert), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime si pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internationala si dezvoltare) si germanul Gunther Oettinger (economia si societatea digitala). Marti a venit randul lui Vytenis Andriukaitis (sanatate si siguranta alimentara), Carlos Moedas (cercetare, stiinta si inovare), Dimitris Avramopoulos (migratia si afacerile interne), Johannes Hahn (politica europeana de vecinatate si negocierile pentru extindere), Maros Sefcovic (sectorul transporturilor si sectorul spatial) si Christos Stylianides (ajutor umanitar si management de criza).

Audierea tuturor comisarilor se va incheia la 7 octombrie, fiecare sedinta urmand sa dureze aproximativ trei ore.

Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au facut atat in 2004, cat si in 2009. Potrivit site-ului EUbusiness, eurodeputatii ar putea respinge si de aceasta data cel putin unul dintre comisari.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru portofoliul afacerilor economice si financiare, britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar pentru servicii financiare si pietele de capital, si spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru actiune climatica si energie, vor fi, cel mai probabil, in centrul atentiei, noteaza sursa citata.

La 22 octombrie, Parlamentul European urmeaza sa se exprime prin vot in plen asupra intregii componente a Comisiei care va fi condusa de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.