CORINA CRETU: Proiectul ELI-NP este un foarte bun EXEMPLU despre ce poate face Romania cu fonduri Regio

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) este prima mare investitie a Uniunii Europene in infrastructurile de cercetare in noile state membre, acest proiect fiind un foarte bun EXEMPLU despre ce poate face Romania cu fonduri Regio, a declarat sambata comisarul european pentru politica regionala, CORINA CRETU, la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”.

“Ma bucur foarte mult sa fiu in prima mea vizita oficiala in Romania si sa vizitez acest mare proiect. Este, de fapt, prima mare investitie a Uniunii Europene in infrastructurile de cercetare in noile state membre. Vizita mea are si o valoare sentimentala. Cred ca tatal meu ar fi fost foarte mandru sa vada ca am ajuns in pozitia de a contribui la dezvoltarea cercetarii stiintifice din Romania”, a spus CORINA CRETU.

Ea i-a asigurat pe cei de la Institutul National de Fizica si Energie Nucleara de tot sprijinul sau. “Veti avea in Comisia Europeana si in mine un sprijin constant pentru urmatorii cinci ani, in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea”, a subliniat comisarul european, mentionand ca exista o noua legislatie in ceea ce priveste alocarea de fonduri europene, iar cercetarea si dezvoltarea este domeniul care se afla pe primul loc intre cele 11 obiective tematice ale UE.

Citeste si: CORINA CRETU: Am identificat dificultati si intarzieri birocratice pe POR. Vom lua masuri

Comisarul european a afirmat ca va stopa investitiile europene “asa-zise de lux”.

“Din punctul nostru de vedere, toate aceste investitii trebuie sa scada. Nu cred ca este normal sa mai repetam situatiile care au existat in perioada 2007-2013, ca sub aceasta eticheta de inovare si cercetare sa avem coaforuri, sa avem spa-uri. Eu cred ca este datoria mea sa vin si sa promovez proiecte ca acesta de la Magurele”, a sustinut comisarul european.

CORINA CRETU i-a multumit fostului presedinte ION ILIESCU, pentru ca i-a acceptat invitatia de a participa la acest eveniment.

“Ma bucur ca domnul presedinte Iliescu a acceptat de asemenea invitatia mea de a participa si vreau sa-i multumesc pentru tot ceea ce a facut pentru dezvoltarea cercetarii stiintifice intr-o perioada in care situatia economica era destul de dificila, dar cu toate acestea a incurajat intotdeauna aceasta latura a cercetarii stiintifice”, a spus CORINA CRETU, citata de Agerpres.

La eveniment au mai participat ministrul Fondurilor Europene, EUGEN TEODOROVICI, si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, MIHNEA COSTOIU.

Citeste si: Comisarul european pentru politica regionala CORINA CRETU viziteaza Romania

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) consta in construirea unui nou centru european de cercetare stiintifica, cu implicatii aplicative in medicina sau industrie, fiind inceput in 2013 si finalizat in 2018. Are trei componente majore, experimente, echipamente care consta in laseri de mare putere, partea de sistem si partea de constructie care ar trebui sa se termine in vara anului viitor, proiectul urmand sa fie implementat in 2018.

Finantarea este din fonduri europene, 180 de milioane de euro au fost deja virati, urmand ca diferenta pana la 357 de milioane de euro sa fie livrata in urmatorul ciclu de fonduri structurale.