CORINA SUTEU, noul ministru al Culturii, despre SCANDALUL de la OPERA

Ministrul Culturii, CORINA SUTEU, spera ca balerina Alina Cojocaru sa mai danseze la Opera Nationala Bucuresti si le transmite angajatilor institutiei ca trebuie sa isi regaseasca dorinta de a lucra la Opera Romana, pentru ca acolo e un loc de creatie.

Ministrul Culturii, invitat al emisiunii “Dupa 20 de ani”, la Pro Tv, a spus ca situatia de la Opera Nationala este grava si ca aceasta “dezvaluie faptul ca institutia in Romania nu a fost reformata cu instrumente suficient de adaptate evolutiei generale a spectacolului in lume. Toata zona salariala, administrativa, nu e performanta in favoarea creativitatii”, potrivit Newsro.

CORINA SUTEU a vorbit si despre initiative, acestea fiind “amendamente si reforme legate de legislativ, salarizarea slaba”. “O opera, la fel ca un teatru, e un loc in care creativii cei mai buni trebuie sa fie performanti si sa fie platiti corect pentru ceea ce fac. Intr-un teatru de repertoriu problema mai e vasta. Trebuie gasita o solutie echitabila, astfel incat toate ansamblurile artistice sa se simta confortabil”, a declarat ministrul.

CITESTE SI: SCANDALUL DE LA OPERA NATIONALA A DUS LA PIERDEREA UNEI SUME URIASE

“Eu incerc sa reangajez dialogul cu toate partile implicate, in acest santier enorm, dar sa folosesc momentul de la Opera ca pe o oportunitate sa reformez si sa aduc ameliorari modului in care institutiile de repertoriu exista in Romania”, a afirmat Corina Suteu, care spera ca Alina Cojocaru sa mai danseze la ONB.

“Sper ca Alina Cojocaru sa mai danseze la Opera Nationala din Bucuresti, dar sper sa se intample intr-un context administrativ mult mai favorabil tuturor artistilor din Opera. Contextul este cel care a produs inegalitate, nemultumire, cel care a produs frustrari, excese de atitudine”, a spus ministrul, care a precizat ca un manager la Opera nu va fi inainte de 20 mai. “Vom gasi o solutie administrativa pana atunci, pentru ca activitatea si salariile sa poate sa fie asumate”, a continuat CORINA SUTEU.

CORINA SUTEU  a mai declarat ca propunerea pentru conducerea interimara a Operei, facuta de vicepremierul Vasile Dancu este una buna: “Beatrice Rancea e o propunere foarte buna, tinand cont de activitatea pe care aceasta a avut-o la Opera din Iasi, unde a reusit o relansare spectaculoasa”.

Salarii mai mari si reorganizare, conditii de lucru bune, o situatie creativa care sa fie resimtita benefica, acesta este contextul in care trebuie sa functioneze Opera, este de parere Corina Suteu.

“Opera are un buget si toate sunt legate. Banii sunt folositi judicios, asa cum isi propune un manager competent. Le spun angajatilor ca este un lucru de care sunt constienta. Prioritatea mea numarul 1 este sa ajungem sa crestem salariile in Ministerul Culturii in asa fel incat, in viitor, si institutiile din subordine sa aiba grila de salarizare mai importanta. E vorba cum redistribui acesti bani in favoarea calitatii artistice”, a declarat CORINA SUTEU.

Sursa foto: captura video