Corlatean: Decizia Crimeei de a intra in componenta Rusiei este o amenintare la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei

Decizia autoritatilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea in componenta Federatiei Ruse si organizarea unui referendum local pe aceasta tema, fara acordul Kievului, este “inadmisibila si ilegala”, a declarat, joi, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean.

“Decizia de astazi, 6 martie, a autoritatilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea in componenta Federatiei Ruse si supunerea acestei optiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fara acordul autoritatilor centrale de la Kiev, este inadmisibila si ilegala, reprezentand o amenintare directa la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei”, considera seful diplomatiei romane, potrivit unui comunicat MAE remis joi agentiei Mediafax.

Republica Autonoma Crimeea este “parte integranta a teritoriului suveran al Ucrainei independente, in interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan international”, a mai spus Corlatean. 

Ministrul de Externe atrage atentia ca, potrivit normelor de drept international si cadrului constitutional si legal in vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie sa se realizeze in consultare si cu acordul autoritatilor centrale de la Kiev.

Parlamentul local din Crimeea, dominat de prorusi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum si organizarea unui referendum la 16 martie in peninsula ucraineana pentru a valida aceasta alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.

Alegatorii vor avea de ales intre o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidata, a precizat deputatul Grigori Ioffe.

Parlamentul acestei republici autonome a prevazut organizarea, la 30 martie, a unui referendum, dar care se refera doar la o simpla consolidare a autonomiei. 

Kremlinul a confirmat rapid ca presedintele rus a fost informat in legatura cu cererea Parlamentului local din Crimeea. “Aceasta informatie (despre cererea Parlamentului local al Crimeei) tocmai ne-a parvenit, presedintele a fost informat”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia oficiala Itar-Tass. 

Cu o populatie de doua milioane de locuitori, majoritatea etnici rusi, republica autonoma Crimeea este controlata, de facto, de fortele ruse din 28 februarie.

Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane inarmate proruse si, in conditiile evolutiilor contestate de Kremlin, l-a numit in functia de premier pe Serghei Aksionov.

Parchetul General ucrainean a anuntat miercuri deschiderea unei anchete penale impotriva premierului Serghei Aksionov, precum si impotriva presedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru amenintare la adresa “integritatii” Ucrainei. Cei doi risca o pedeapsa de pana la zece ani de inchisoare.