CORLATEAN: E DERANJANT ca ambasada Romaniei a aflat din presa despre cazul adolescentului batut in Franta

Titus Corlatean participa la Bruxelles la reuniunea ministrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO

Ministrul de Externe, TITUS CORLATEAN, a declarat, marti, ca este “DERANJANT” ca Ambasada Romaniei de la Paris a aflat din presa de cazul minorului linsat si nu de la autoritatile franceze, subliniind ca politicienii vest-europeni trebuie sa stopeze reactiile rasiste.

Seful diplomatiei a precizat ca linsajul din Franta asupra minorului roman de 16 ani reprezinta “un lucru abominabil” si ca, daca acesta a comis anumite incalcari ale legii, “exista institutii si exista o lege si in Franta care trebuie aplicata”.

CORLATEAN a declarat ca ce se intampla in state de drept, cu democratii remarcabile, precum Franta, Olanda sau Marea Britanie, reprezinta “unul dintre cele mai serioase semnale de alarma ca dincolo de politica asta ieftina care aduce voturi, chiar si in cazul partidelor serioase, pentru ca au fost si sunt partide serioase in Vestul Europei si politicieni care au folosit aceasta retorica populista, xenofoba, rasista, e momentul in care sa se traga o linie”. “Daca mergem mai departe, nu este cazul doar riscului pentru romani (…) vorbim iata de un proiect care revine, o Europa cu mai multe viteze, o dorinta de a servi a la carte in Vestul inca mai prosper al Europei ceea ce ne convine sa luam, ceea ce nu ne convine – respingem. Libertatea de miscare nu ne mai convine si atunci o respingem”, a afirmat CORLATEAN, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Totodata, ministrul de Externe a subliniat ca este “DERANJANT” faptul ca Ambasada Romaniei la Paris a aflat de caz “din presa si nu de la autoritatile franceze”.

Citeste si: PONTA, CONTACTAT de omologul FRANCEZ, dupa LINSAREA unui COPIL RROM in Franta

In urma relatarilor din presa si in baza instructiunilor transmise de la Bucuresti, ambasadorul Mazuru “a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne si la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu asteptarile foarte clare ale Guvernului roman ca cei responsabili sa fie identificati si sa raspunda foarte clar in fata legii”, a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a acuzat faptul ca romanii “sunt folositi in batalia interna in unele state vest-europene, in alegerile europene” si a facut apel la autoritatile din Vestul Europei sa stopeze “aceste reactii rasiste”.

“Nu cred ca ar fi fost 12 oameni cu cagule pe cap care sa intervina si sa agreseze pana aproape de starea de deces pe un tanar daca acesta ar fi fost – sa spunem, si nu vreau sa ofensez pe nimeni – german sau britanic. A fost cetatean roman si a fost de etnie roma si asta spune foarte mult ca aceste discursuri politice xenofobe rasiste genereaza consecinte foarte grave”, a subliniat TITUS CORLATEAN.

“Romania vine de undeva de foarte departe si a trebuit sa faca eforturi uriase, nu puteam sa stergem starea de saracie in care pana la urma am fost plasati dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Lucrurile acestea trebuie discutate pentru ca o parte din prosperitatea Vestului european se bazeaza si pe munca foarte serioasa a milioane de romani dupa ce frontierele Europei s-au deschis si pentru romani”, a mai spus CORLATEAN, acuzand, totodata, “o doza uriasa de fatarnicie in pozitia, atitudinea, discursul multor politicieni vest-europeni”.

Citeste si: ELENA BASESCU, reactie dupa LINSAREA unui COPIL RROM in Franta

Pe de alta parte, seful diplomatiei a subliniat ca Romania nu a reusit “acea performanta politica, economica, sociala” pentru ca romanii sa fie “cu adevarat respectati” si in consecinta “unii dintre ei sunt folositi – indiferent de etnia lor – in acest joc politic murdar”. “Solutia pana la urma la acest cutremur prin care Europa a trecut si inca trece este una singura: cei care sunt politicieni responsabili dedicati proiectului european sa stranga randurile (…) pentru ca altfel acest proiect la care au contribuit generatii de lideri europeni politici cu viziune si care au avut o contributie extraordinara la constructia europeana, altfel toata aceasta munca se va alege praful de ea”, a mai spus CORLATEAN.

Un minor rom roman se afla intre viata si moarte luni seara, dupa ce a fost batut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri intr-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, in zona central-nordica a Frantei.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, in varsta de 16 ani, ar fi fost batut crunt de persoane care-l suspectau ca a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. “Un grup de persoane a venit sa-l caute in aceasta tabara si l-a luat cu forta”, a declarat o sursa din cadrul politiei. Minorul a fost sechestrat intr-o pivnita, unde agresorii l-au batut cu brutalitate.