Corlatean: Eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni in UE ar putea fi votata la sfarsitul lunii

Titus Corlatean, ministrul de Externe, a declarat, luni, la Bruxelles, ca Romania spera ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova sa fie votat in plenul Parlamentului European inainte de sfarsitul lunii februarie.

“Exista un sprijin politic clar al statelor membre ale UE si din partea Comisiei si a SEAE (Serviciul European de Actiune Externa – n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate”, a declarat Titus Corlatean, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Ministrul a precizat ca “vestea buna” este ca LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni. “Speram ca, inainte chiar de finalul lunii februarie plenul Parlamentului sa se pronunte (asupra proiectului – n.r.).

Citeste si: Traian Basescu vrea o interventie de urgenta a OSCE in Transnistria

Urmeaza dupa aceea o procedura simplifcata, nu va mai fi acel trialog si, odata cu confirmarea pozitiei de catre Consiliu dupa – speram – votul pozitiv masiv al PE, practic urmeaza procedura de publicare in Jurnalul Oficial al UE si 20 de zile dupa publicarea in JO masura intra in vigoare”, a spus seful diplomatiei.

Corlatean a subliniat ca exista “un interes politic declarat ca odata semnat Acordul de Asociere si cu implementarea, interimara mai intai, a Acordului de Liber Schimb Parlamentul R. Moldova sa ratifice in timp util, in actualul mandat al Parlamentului de la Chisinau, aceste acorduri”.

“Daca toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, in cateva luni cetatenii R. Moldova vor putea sa circule liberi in UE”, a mai spus el.

Sursa foto: realitatea.net