Corlatean raspunde UDMR in privinta initiativei pentru PROTECTIA MINORITATILOR NATIONALE

Pozitia exprimata de Romania prin intermediul MAE referitoare la procedurile juridice in curs la Tribunalul UE privind Initiativele cetatenesti “Minority SafePack” reprezinta “o pozitie consecventa a statului”, “o chestiune de stat” si nu “un orgoliu de ordin personal”, afirma ministrul de Externe, TITUS CORLATEAN.

CORLATEAN adauga ca, din aceasta perspectiva, apreciaza ca “exprimarea pozitiei statului roman nu poate fi supusa nici negocierii, si nici compromisului politic”.

MAE a transmis, sambata, o serie de precizari ale ministrului TITUS CORLATEAN cu privire la pozitia Romaniei referitoare la procedurile juridice in curs la Tribunalul Uniunii Europene pe marginea Initiativelor cetatenesti “Minority SafePack”.

Citeste si: UDMR AMENINTA CU IESIREA DE LA GUVERNARE!

Precizarile au venit dupa ce cotidianul Gandul a relatat ca UDMR ia in calcul iesirea de la geuvernare din cauza interventiei MAE intr-un process la Curtea Europeana de Justitie. Anterior, UDMR i se adresase Curtii dupa ce, in septembrie, CE a respins Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor nationale, initiata de Uniune.

“(…) Decizia procedurala a statului roman de a interveni in aceste cauze la Tribunalul UE vizeaza prevenirea extinderii pe cale jurisprudentiala a competentelor UE in domenii care tin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Romania sustine pozitia principial corecta a Comisiei Europene, potrivit careia, in acest domeniu, Uniunea Europeana nu are competente atribuite in baza dispozitiilor tratatelor fundamentale”, mentioneaza TITUS CORLATEAN, conform comunicatului.

Potrivit ministrului de Externe, Romania a trimis cerere de interventie in ambele cauze, iar intr-una dintre ele a participat si la faza scrisa prin transmiterea observatiilor.

Citeste si: UDMR SE OPUNE DECIZIEI MAE DE A RESPINGE DESCHIDEREA UNOR BIROURI CONSULARE. REACTIE MAE

“Pozitia exprimata de Romania prin intermediul MAE reprezinta o pozitie consecventa a statului nostru, o chestiune de stat si nu o problema sau un orgoliu de ordin personal. Din aceasta perspectiva, apreciez, in calitate de ministru de Externe, ca exprimarea pozitiei statului roman nu poate fi supusa nici negocierii, si nici compromisului politic”, precizeaza TITUS CORLATEAN.

Sursa foto: timpul.md