Corlatean s-a intalnit cu noul sef al NATO: Romania va contribui activ la conturarea reactiei pe termen lung a NATO fata de situatia din Marea Neagra

Titus Corlatean s-a intalnit, marti, cu noul sef al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de Externe subliniind in cadrul intrevederii necesitatea mentinerii deciziilor adoptate la summitul din septembrie privind relatia cu Rusia, aratand ca nu sunt intrunite conditiile pentru o revizuire a acestora.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO incepand de la 1 octombrie.

Cu prilejul intrevederii, au fost trecute in revista rezultatele summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie), ministrul roman de externe evocand “prioritatea majora ce trebuie acordata implementarii complete si in termenele prevazute a deciziilor reuniunii la varf din tara Galilor in materie de aparare colectiva”, informeaza MAE, intr-un comunicat remis Mediafax.

“Exprimand satisfactia cu privire la masurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliatilor estici, inclusiv Romania, in contextul crizei ucrainene, seful diplomatiei romane a accentuat importanta punerii in aplicare cat mai rapide a Planului de actiune pentru cresterea nivelului de reactie (Readiness Action Plan), ca element de baza pentru consolidarea securitatii Aliantei”, precizeaza sursa citata.

Citeste si: Parasutisti din SUA participa la un ANTRENAMENT ROMANO-AMERICAN la Campia Turzii

Titus Corlatean a afirmat ca Romania va contribui activ la conturarea reactiei pe termen lung a NATO fata de situatia de securitate din Marea Neagra, pledand, in acelasi timp, pentru intarirea raporturilor de cooperare ale Aliantei cu partenerii estici – in special cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova.

Potrivit MAE, seful diplomatiei a subliniat necesitatea mentinerii deciziilor adoptate la summitul din tara Galilor privind relatia cu Rusia, aratand ca nu sunt intrunite conditiile pentru o revizuire a acestora.

Totodata, demnitarul roman a evidentiat progresele inregistrate, conform calendarului stabilit, in dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

Corlatean i-a adresat secretarului general NATO invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania in cursul anului 2015, in vederea aprofundarii dialogului bilateral pe tema de interes si actualitate de pe agenda NATO, invitatie care a fost acceptata, mai informeaza MAE.

Noul secretarul general al NATO a multumit Romaniei pentru contributia sa politica si militara, de substanta, in cadrul Aliantei, cu referiri speciale la participarea romaneasca la operatiunile conduse de NATO, la consolidarea capacitatii Aliantei de a raspunde noilor provocari de securitate si la dezvoltarea cooperarii NATO cu partenerii si cu celelalte organizatii internationale relevante. Totodata, Jens Stoltenberg a salutat angajamentul Romaniei de coordonare a fondului de asistenta voluntara pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, precum si decizia de crestere a bugetului apararii, se mai arata in comunicatul MAE.

Citeste si: EXERCITIULUI BLACK SEA RESOLVE: Militarii ROMANI si AMERICANI se vor antrena in comun, in Marea Neagra

 Conform textului declaratiei summitului din tara Galilor, din 4-5 septembrie, sefii de stat si de guvern din NATO au decis ca, atat timp cat Rusia continua sa intervina militar, sa inarmeze separatistii si sa alimenteze instabilitatea in Ucraina, Alianta va sprijini sanctiunile impuse de UE, G7 si alte organizatii, care reprezinta “o componenta esentiala a eforturilor internationale generale menite a raspunde conduitei destabilizatoare a Rusiei”.

Subliniind ca “valoarea strategica” a unui parteneriat intre NATO si Rusia bazat pe respectarea dreptului international, liderii Aliantei si-au exprimat regretul ca, in prezent, nu sunt intrunite conditiile pentru o astfel de relatie. “Pe cale de consecinta, decizia NATO de a suspenda orice cooperare practica civila si militara intre NATO si Rusia ramane in vigoare”, se arata in declaratia summitului.