Corlatean: Sprijinim prezenta NATO pe flancul sau estic, atat timp cat va fi necesar

ROMANIA sustine o “prezenta consistenta, de durata a NATO pe flancul sau estic, atat timp cat va fi necesar” si isi ofera sprijinul deplin pentru o prezenta NATO pe teritoriul sau, sustinand si eforturile in acest sens ale Poloniei si tarilor baltice, a declarat miercuri, la Londra, in cadrul conferintei cu tema “Returning Home? NATO and European Security”, ministrul roman de externe, TITUS CORLATEAN.

“Dialogul nostru politic si parlamentar este foarte bun, si la fel este si cooperarea noastra in domeniul securitatii; cooperarea noastra economica a crescut si am lansat o colaborarea substantiala in domeniul energiei”, a declarat CORLATEAN, conform textului discursului sau dat publicitatii de MAE roman.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: UN STAT MAI MIC NU POATE FACE FATA UNUI RAZBOI GENERAT DE OMULETI VERZI

Ministrul roman a atras atentia ca evolutiile de securitate din vecinatatea estica a NATO reprezinta o preocupare serioasa pentru ROMANIA.

“Aceste evolutii de securitate, care se desfasoara intr-un mod accelerat in imediata apropiere a frontierelor noastre, au fost marcate de anexarea ilegala si nelegitima a Crimeii de catre Federatia Rusa (…) precum si de actiunile militare semnificative din estul Ucrainei care au incercat sa destabilizeze aceasta tara, cu o implicare si un sprijin constant al Federatiei Ruse, o incalcare flagranta a legii internationale”, a afirmat TITUS CORLATEAN.

Ministrul roman de externe a afirmat ca lectiile invatate in Georgia, Transnistria si Ucraina trebuie folosite si, in consecinta, “NATO si UE trebuie sa acorde mai multa atentie acestei regiuni de frontiera, daca vrem sa prevenim si sa dezamorsam viitoare crize”.

“Unde noi am oferit cooperare, Rusia a raspuns cu neprietenie, ca sa nu spun mai mult”, a spus Corlatean, adaugand ca viziunea comuna de pace a Europei este astazi supusa unei provocari.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: AM APROBAT PREZENTA AERONAVELOR DE LUPTA NATO IN ROMANIA. LIVE TEXT

In ceea ce priveste viitorul summit NATO, CORLATEAN a spus ca reuniunea trebuie sa aiba in prim-plan “apararea colectiva, precum si cresterea capacitatii Aliantei de a raspunde unor provocari de securitate”.

El a adaugat ca din acest motiv Romania sustine o “prezenta consistenta, de durata a NATO pe flancul sau estic, atat timp cat va fi necesar” si isi ofera sprijinul deplin pentru o prezenta NATO in ROMANIA, sustinand si eforturile in acest sens ale Poloniei si tarilor baltice.