Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, alesi reprezentanti ai salariatilor SRTv in noul Consiliu de Administratie

Cornel Mihalache si Mihai Radulescu au fost alesi reprezentanti ai salariatilor SRTv in viitorul Consiliu de Administratie (CA) al institutiei, in urma scrutinului desfasurat vineri, a declarat, pentru Mediafax, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR.

Totodata, Liviu-Gabriel Fetter si Sorin Burtea au fost desemnati membri supleanti ai lui Cornel Mihalache si Mihai Radulescu in CA al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), conform rezultatelor alegerilor.

Cornel Mihalache a inregistrat aproape 600 de voturi, in timp ce Mihai Radulescu a avut peste 580 de voturi. Cei doi s-au situat la mare distanta de urmatorii doi clasati – Liviu Gabriel Fetter si Sorin Burtea -, care au inregistrat aproximativ 300 de voturi.

Potrivit lui Dragos Bocanaciu, nu s-a inregistrat nicio contestatie in urma votului. “Nici nu cred ca are nimeni dreptul sa faca o contestatie pentru ca diferenta a fost atat de clara, incat dorinta oamenilor nu poate fi pusa la indoiala si ea trebuie respectata”, a spus Dragos Bocanaciu, care a candidat si el la alegerile interne din TVR.

Conform Legii 41/1994, angajatii Televiziunii publice isi desemneaza, prin alegeri, doi reprezentanti si doi membri supleanti in Consiliul de Administratie.
La alegerile interne din TVR au participat 19 persoane: Cornel Mihalache, Mihai Radulescu, Cristian topescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Florian Anghel, Dragos-Ion Bocanaciu, Raul Petrica Chesauan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Razvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre si Carmen Kleibel.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a anuntat, intr-un comunicat remis pe 9 ianuarie agentiei Mediafax, ca organizeaza alegeri interne pentru desemnarea reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie, in urma hotararii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014.

“Votul va avea loc in data de 17 ianuarie 2014, intre orele 08.00-20.00, iar rezultatele finale vor fi afisate duminica, 19 ianuarie, dupa solutionarea eventualelor contestatii”, se mai spune in comunicatul TVR.

La aceste alegeri au putut candida doar angajatii Televiziunii Romane, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida si persoane din afara televiziunii publice.

Stelian Tanase, directorul general interimar al SRTv, nu a dorit sa raspunda la intrebarile adresate de agentia MEDIAFAX cu privire la regulamentul pentru organizarea alegerilor interne in TVR. Nici reprezentantii TVR in relatiile cu presa nu au oferit un raspuns la intrebarile adresate in scris pe 9 ianuarie de MEDIAFAX privind motivele pentru care Comitetul Director al SRTv a decis sa impuna ca la alegerile interne din TVR sa poata participa doar salariatii televiziunii publice, nu si persoane din afara institutiei.

Din fostul Consiliu de Administratie al SRTv a facut parte ca membru titular si Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, insa a fost propus si ales de salariatii Televiziunii Romane sa ii reprezinte in CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariatilor TVR in fostul CA al Televiziunii Romane a fost Sorin Burtea, care este angajat al institutiei.

Pe de alta parte, Comisia de Etica si Arbitraj din Societatea Romana de Televiziune, care s-a intrunit in 13 ianuarie 2014, i-a recomandat lui Stelian Tanase, directorul general interimar al TVR, sa permita si accesul persoanelor din afara televiziunii sa candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentantilor salariatilor in CA al institutiei.

Comisia de Etica si Arbitraj a analizat atunci sesizarile lui Florica Iosiv, jurnalist (S) in Departamentul TVR 1, si Cornel Mihalache, jurnalist senior la Casa de Productie, “care, in esenta, considera abuziva, ilegala si discriminatorie decizia Comitetului Director de a conditiona candidatura reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie al SRTv de statutul de angajat al institutiei”, conform unui comunicat postat pe site-ul TVR.

Pe de alta parte, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind au transmis, intr-un comunicat remis pe 8 ianuarie Mediafax, ca actuala conducere a SRTv incearca sa elimine vocile independente din Consiliul de Administratie al TVR si cer Parlamentului sa analizeze legalitatea acestei decizii.

Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Dupa demiterea CA al TVR, Valentin Nicolau a fost printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Televiziunii Romane, fiind sustinut de PSD, dupa cum au declarat la momentul respectiv surse pentru Mediafax.