CORNEL PIEPTEA: Haosul din previziunile bugetare ale Guvernului, decontat de bucuresteni

CORNEL PIEPTEA, liderul consilierilor liberali din cadrul Primariei Capitalei, atrage atentia asupra haosului din previziunile bugetare al Guvernului subliniind faptul ca practica la nivelul municipiului Bucuresti in domeniul finantelor publice locale demoleaza atat spiritul, cat si litera legii.

In aceeasi ordine de idei, Cornel Pieptea a precizat ca executia bugetara pe primele trei trimestre evidentiaza deja deficitul de finantare din alocarile de la bugetul de stat, deficit ce in mod sigur se va accentua pana la finalul anului. Nu in ultimul rand, liderul consilierilor liberali din PMB a subliniat faptul ca oricare dintre investitiile planificate sau aflate deja in desfasurare pot fi suspendate, inclusiv de neachitarea subventiei pentru caldura sau transport si implicit cresterea preturilor la aceste servicii publice.  

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: Noua majoritate politica din CGMB BULVERSEAZA activitatea RATB, jucandu-se cu numirea conducerii 

In continuare va prezentam, in varianta integrala, luarea de pozitie a lui Cornel Pieptea remisa redactiei Mondo News.

“Practica la nivelul municipiului Bucuresti in domeniul finantelor publice locale demoleaza atat spiritul, cat si litera legii. Veniturile bugetului local al municipiului Bucuresti sunt constituite in proportie de peste 80% din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Orice estimare eronata a acestora se reflecta direct in bugetul local al municipalitatii.

O analiza sumara a veniturilor arata cat de nerealist este bugetul pe anul 2014, acesta fiind, practic, cel mai important instrument al primarului pentru realizarea obiectivelor asumate. Pentru anul 2014, veniturile totale ale municipalitatii sunt estimate la 4.563.646 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).  86% din aceasta suma, adica 3.915.626 mii lei, era previzionata a se incasa din cote si sume defalcate din impozitul pe venit.

Executia bugetara pe primele trei trimestre evidentiaza deja deficitul de finantare din alocarile de la bugetul de stat, deficit ce in mod sigur se va accentua pana la finalul anului.

Veniturile prognozate la 9 luni (75% din an) din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit sunt de 2.411.170 mii lei, adica 62% din estimarea pe intregul an. Din experienta anilor anteriori putem afirma ca veniturile realizate pe cele patru trimestre sunt aproximativ egale, deci ar fi trebuit previzionate pe primele trei trimestre venituri de 75% din totalul anual.

Cu toate acestea, executia bugetara arata ca au fost realizate venituri de doar 2.262.152 mii lei pe trei trimestre (in medie 754.051 mii lei/trimestru), adica mai putin cu 33 milioane de euro fata de previzionarea aprobata. Chiar si acest tablou este falsificat pentru a minimiza contabiliceste neincasarile.

Evolutia descrisa va crea pentru trimestrul al IV-lea un deficit extrem de mare al cotelor si sumelor defalcate din impozitul pe venit, mai ales ca pe ultimul trimestru al anului sunt repartizate aproximativ 38 de procente din valoarea intregului an.

Pentru o mai buna intelegere, am sa va exemplific grafic evolutia previziunilor initiale si a veniturilor realizate din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit: 

Daca guvernul ii va trata in continuare cu aceeasi desconsiderare pe bucuresteni, cu siguranta anul 2014 va deveni un exemplu negativ: practic sumele neincasate la nivel national sunt trecute in contul Bucurestiului.

Insusi Primarul General a anuntat public “colapsul financiar”. Adevarul este ca prin previzionarea a aprox. 40% din buget pentru ultimul trimestru, primarul general dovedeste ca inca de la inceputul anului anticipa atat incapacitatea guvernului Ponta de a realiza veniturile prognozate cat si dezechilibrul bugetului local al municipalitatii.

Un simplu calcul arata ca, daca pe parcursul unui an guvernul prognozeaza venituri din cote si sume defalcate pentru municipiul Bucuresti in cuantum de 3.915.626 mii lei, considerand incasarile liniare, pe primele III trimestre prognoza veniturilor ar fi de 2.936.720 mii lei (978.906 mii lei/luna).

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: Solicit initierea, de urgenta, consultarii publice pe tema strategiei salubrizarii in Capitala 

In conditiile in care viramentele de la buget au insumat 2.262.152 mii lei rezulta ca deficitul real este in acest moment de 674.568 mii lei (aprox. 153 mil euro). Daca nu va exista o crestere spectaculoasa a sumelor virate de guvern din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit, deficitul va atinge atinge un nivel de 200 mil euro.

Este evident ca administrarea finantelor la nivelul municipiului Bucuresti este deficitara, vinovati fiind atat guvernul Ponta, prin ministerul de finante, cat si primarul general, care prin repartizarea pe trimestre a veniturilor a incercat sa amane evidenta nerealizarilor guvernului Ponta pana dupa alegerile prezidentiale.    

In aceasta situatie, oricare dintre investitiile planificate sau aflate deja in desfasurare pot fi suspendate, si vorbim aici inclusiv de neachitarea subventiei pentru caldura sau transport si implicit cresterea preturilor la aceste servicii publice.  

Sursa foto: Mondo News