CORNEL PIEPTEA: Impreună cu societatea civila putem salva patrimoniul Capitalei

Viceprimarul Capitalei CORNEL PIEPTEA a transmis, duminica, o invitatie la dialog adresata actorilor sociali interesati sa intervina si sa opreasca pericolului care planeaza asupra patrimoniului administratiilor publice locale prin proiectul de lege initiat de PSD privind scaderea majoritatii minime necesare pentru adoptarea hotararilor consiliilor locale ce vizeaza bunurile si proprietatile publice.

Aceasta este o noua actiune initiata de CORNEL PIEPTEA in acest sens dupa ce, in urma cu aproximativ doua saptamani, viceprimarul Capitalei atragea atentia asupra combinatiilor care vizau patrimoniul public pe care le-au pus la cale social democratii.

In continuare va redam, in forma integral, comunicatul de presa remis Mondo News de viceprimarul CORNEL PIEPTEA.

“Propunerile legislative ingrijoratoare initiate de PSD privind patrimoniul administratiilor publice m-au determinat sa invit la dialog organizatiile  non-guvernamentale  pentru analizarea impactului  unei astfel legi asupra bunurilor si proprietatilor municipiului Bucuresti.

Pe langa ONG-urile contactate, adresez aceeasi invitatie tuturor persoanelor si organizatiilor carora le pasa de soarta Capitalei.

Dialogul dintre administratia locala si organizatiile non-guvernamentale interesate de soarta patrimoniului public nu a fost intotdeauna la inaltimea asteptarilor.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: PSD pregateste ultimele TUNURI imobiliare patrimoniului administratiilor locale 

Stiu acest lucru si sunt constient ca doar printr-o colaborare stransa intre administratie si societatea civila putem avea un oras aliniat la standardele europene in materie de patrimoniu.

Asadar, am decis sa va aduc in atentie un subiect sensibil:  tranzactionarea patrimoniului administratiilor publice.

Cu un an inainte de alegerile locale si de schimbarea majoritatilor din consiliile locale, majoritati create in multe cazuri in baza neconstitutionalei ordonante 55, PSD a pus ochii pe patrimoniul urias al administratiilor locale si, printr-un proiect de lege controversat, vrea sa puna la dispozitia ,,baietilor destepti,, si ultimele proprietati ale comunitatilor locale.

Proiectul de lege nr. 3/2015, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, deschide calea spre instrainarea cu usurinta a patrimoniului public al administratiilor locale, in baza unor decizii de conjunctura.

Astfel, prin cele doua articole ale propunerii social-democrate se vizeaza modificarea legii administratiei locale nr. 215/2001 in sensul adoptarii hotararilor de consilii locale privind patrimoniul de care dispun prin votul a doar jumatate plus unu din numarul consilierilor alesi.

Legea aflata in vigoare la acest moment statueaza adoptarea acestor hotarari patrimoniale prin votul a doua treimi din numarul total de consilieri.

Indiferent de formele sale, statul a demonstrat in majoritatea cazurilor ca este incapabil sa isi managerieze eficient bunurile si proprietatile.

Acesta este si motivul pentru care legiuitorul a considerat ca prin masura votului de doua treimi, patrimoniul comunitatilor locale va fi protejat, deciziile de adoptare presupunand convingerea unor majoritati largi de consilieri.

Hotararile de patrimoniu fac referire la urmatoarele tipuri de operatiuni cu bunuri si proprietati publice: transmiterea / luarea in administrare, inscrierea in domeniul privat, transmiterea in folosinta gratuita, schimburi de terenuri, concesionari, vanzari, inchirieri, exproprieri, solicitari adresate Guvernului de a transmite bunuri din administrarea statului in administrarea locala.

In cazul Municipiului Bucuresti, efectele unei astfel de modificari ar fi dezastruoase, cu atat mai mult cu cat Primarul General al Capitalei, domnul Sorin Oprescu, nu a facut niciun demers pentru inventarierea clara si transparenta a bunurilor din patrimoniul public si privat al Bucurestiului, desi legea 215/2001, articolul 63, contine obligatia clara in acest sens.

Observand dezinteresul manifestat de Primarul General fata de patrimoniul pe care il administreaza, consider ca Bucurestiul va deveni o tinta facila pentru speculatorii imobiliari implicati, spre exemplu, in litigii de retrocedari, restituiri sau inchirieri la preturi simbolice.

CITESTE SI: Viceprimarul CORNEL PIEPTEA le-a trimis o SCRISOARE DESCHISA lui PONTA si OPRESCU 

Daca adevaratul interes al initiatorilor, asa cum declara in expunerea de motive, ar fi lucrarile de utilitate publica, ar fi suficienta doar modificarea legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local.

In fata acestei situatii, va adresez invitatia de a actiona impreuna in sensul stoparii initiativei legislative a PSD.

Cu speranta ca veti manifesta interes fata de cele semnalate, imi afirm disponibilitatea de a dialoga in sensul identificarii solutiilor la aceasta problema”, se arata in comunicatul viceprimarului CORNEL PIEPTEA.