CORNEL PIEPTEA: In Bucuresti vor fi realizate trei TERMOCENTRALE electrice noi

CORNEL PIEPTEA, viceprimarul Capitalei, a anuntat, luni, realizarea a trei noi TERMOCENTRALE ELECTRICE in Bucuresti prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei Mondo News.

Realizarea celor trei TERMOCENTRALE ELECTRICE face parte dintr-un proiect complex, pe termen lung, si care are ca scop reconfigurarea RETELEI TERMODINAMICE din Bucuresti. In acest sens, in cursul zilei de vineri, 9 ianuarie 2015, a avut loc intalnirea Comitetului de Implementare al Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, convocat la intiativa viceprimarului PIEPTEA.

Principala tema discutata in cadrul intalnirii mai sus amintite a vizat realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie termica in regim centralizat care va cuprinde 3 NOI CENTRALE ELECTRICE de TERMOFICARE: CET Aviatiei, CET Colentina si CET Pallady. 

CITESTE SI: INTERVIU EXCLUSIV CORNEL PIEPTEA: Sper ca in colaborare cu primarul general sa dam prioritate proiectelor reale

In continuare va prezentam, integral, comunicatul de presa al viceprimarului CORNEL PIEPTEA:

“Problema incalzirii centralizate in Bucuresti este una dintre preocuparile mele principale inca de la inceputul mandatului de consilier general in 2012.

Participarile la sedintele Consiliului de Administratie al RADET-ului, interventiile, amendamentele si interpelarile formulate in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau implicarea activa, in calitate de membru, in Comitetul de Implementare al Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica sunt actiuni intreprinse pentru reformarea sistemului centralizat de alimentare cu apa calda si incalzire.

Realizarea unor unitati noi de productie arondate zonelor indepartate fata de actualele centre de productie, inlocuirea actualelor capacitati de productie cu grupuri de cogenerare de inalta eficienta si redimensionarea/reconfigurarea retelelor pe circuitele primare sunt obiectivele viziunii mele privind noul sistem de alimentare cu energie termica.

Reconfigurarea retelei termodinamice din Bucuresti este un proiect complex pe termen lung, cu efecte estimate in orizontul de timp 2015-2027.

In acest sens, in cursul zilei de vineri, 9 ianuarie 2015, a avut loc intalnirea Comitetului de Implementare al Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, convocat la intiativa mea.

De departe cea mai importanta tema discutata a vizat realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie termica in regim centralizat care va cuprinde 3 noi centrale electrice de termoficare: CET Aviatiei, CET Colentina si CET Pallady.

De sistemul centralizat de alimentare cu energie termica beneficiaza, in prezent, circa 1,2 milioane de locuitori ai Capitalei si circa 3000 de persoane juridice (agenti economici, institutii publice, scoli, spitale etc) si este format din:

4 unitati de productie apartinand societatii Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN): CET Grozavesti, CET Sud, CET Progresu si CET Vest cu un aport de 90% in productia totala;

1 unitate de productie apartinand SC Electrocentrale Titan SA (CET Titan);

1 unitate de productie apartinand SC Vest Energo SA (CET Vest Energo);

1 unitate de productie apartinand SC CET Grivita SRL (CET Grivita);

1 unitate de productie apartinand RADET (CTZ (n.red. Centrala Termica zonala) Casa Presei Libere);

46 centrale de cvartal;

reteaua termica primara (1057 km);

679 de puncte termice si 304 module termice;

reteaua termica secundara (2817 km);

Noul proiect de reconfigurare a retelei termodinamice din Bucuresti, a fost elaborat, la solicitarea mea, de un grup de experti romani in domeniul energetic, si a pornit de la cateva premise fundamentale:

CITESTE SI: PNL SOLICITA RADET SA CONTESTE DECIZIA ANRE DE MAJORARE A PRETULUI GIGACALORIEI

Existenta marilor platforme industriale din anii 70’ – 80’ a influentat modelul termodinamic care a stat la baza amplasarii centralelor termoelectrice. Acesta este principalul motiv pentru care CET-urile sunt amplasate doar pe zona de sud-vest a municipiului Bucuresti, acolo unde existau si marii consumatori industriali, disparuti dupa anii 90’.

Ca efect al reabilitarii termice, al evolutiei tarifului la energia termica si al aparitiei surselor de productie alternative (centrale de apartament), consumul de energie termica al populatiei din sistemul centralizat este redus fata de situatia initiala. Spre exemplu, doar reabilitarea termica a blocurilor a determinat reducerea cu circa 20% a consumului de energie termica per apartament.

Necesarul actual de energie termica este relativ uniform pe intreaga suprafata a municipiului Bucuresti, ceea ce face ca schema actuala de termoficare (unitati de productie + retea primara) sa genereze pierderi foarte mari.

Asadar, cele mai importante domenii de interventie pentru noul sistem de alimentare cu energie termica vor viza:

Realizarea a 3 capacitati noi de productie de cogenerare de inalta eficienta in zona de nord-est a municipiului Bucuresti: un CET in zona cartierului Aviatiei cu o capacitate termica de aprox. 25 gcal/h, un CET in zona cartierului Colentina cu o capacitate termica de aprox. 25 gcal/h si un CET in zona Theodor Pallady cu o capacitate termica de aprox. 35 gcal/h.

Reducerea cu 10% – 20% a actualelor sarcini de productie ale centralelor electrice de termoficare existente;

Redimensionarea retelelor primare cu aprox. 20% din diametru si inlocuirea acestora doar cu conducte preizolate si sisteme de depistare a avariilor;

Implementarea acestui proiect, cu sau fara trecerea ELCEN in proprietatea municipalitatii, reprezinta mijlocul prin care se poate realiza un sistem eficient de alimentare cu energie termica pentru populatie, un sistem care sa asigure continuitatea in alimentarea cu energie termica la parametrii optimi pentru populatie, cu posibilitatea reducerii de costuri si respectand mediul inconjurator.

A sosit momentul ca municipalitatea sa termine cu nesfarsitele investitii intr-o retehnologizare redusa ca eficienta si cu inlocuirea tevilor doar de dragul de a raporta kilometri noi de magistrala inlocuiti”.

Sursa foto: Mondo News