CORNEL PIEPTEA: Noua majoritate politica din CGMB BULVERSEAZA activitatea RATB, jucandu-se cu numirea conducerii

Consilierul municipal liberal CORNEL PIEPTEA afirma, intr-un comunicat remis miercuri presei, ca procedura de numire a noii conduceri de la Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) este ilegala.

Astfel, Pieptea considera ca “noua majoritate politica din Consiliul General al Municipiului Bucuresti BULVERSEAZA activitatea RATB, jucandu-se cu numirile din Consiliul de Administratie si a directorului general”.

Potrivit sursei citate, Primaria Municipiului Bucuresti a transmis in data de 16 mai catre Prefectura Capitalei hotararea nr. 91 din 29 aprilie 2014 privind revocarea membrilor din Consiliul de Administratie al Regiei Autonome de Transport Bucuresti si numirea unui Consiliu de Administratie interimar.

“Hotararea nr. 91 a fost initiata si adoptata de catre noua majoritate politica, formata din PSD si PPDD, in cadrul sedintei de indata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti din data de 29.04.2014. Partidul National Liberal condamna ferm politica iresponsabila a majoritatii PSD-PPDD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti si tentativele de eludare a legii manifestate prin aceasta hotarare de consiliu”, afirma liderul grupului PNL din CGMB in comunicatul de presa.

Citeste si: SITUATIE FARA PRECEDENT la RADET Bucuresti: CONDUCEREA regiei este asigurata simultan de DOI DIRECTORI!

In opinia consilierilor generali liberali, hotararea privind revocarea membrilor din Consiliul de Administratie al Regiei Autonome de Transport Bucuresti si numirea unui Consiliu de Administratie interimar este ilegala si inoportuna din mai multe motive.

Astfel, Pieptea arata ca potrivit Ordonantei de Guvern nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa, revocarea membrilor Consiliilor de Administratie fara justa cauza indreptateste pe cei demisi la plata unor daune materiale. “Prin contractul de mandat semnat de fiecare dintre membrii CA-ului, sunt stabilite obiective si criterii masurabile, a caror indeplinire este analizata anual de catre autoritatea tutelara, in acest caz fiind vorba despre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. O eventuala evolutie nesatisfacatoare ar fi condus la demiterea membrilor Consiliul de Administratie, fara ca bugetul Capitalei sa fie privat de cateva zeci de mii de euro acordati ca despagubire fiecarui membru demis care ar putea actiona in instanta autoritatea tutelara”, declara Pieptea.

Totodata, Consiliul de Administratie era format din sapte membri si avea urmatoarea structura: sase membri desemnati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si un membru desemnat de catre Ministerul de Finante. “In noua hotarare, pozitia reprezentantului Ministerului de Finante dispare, situatie care ne ridica semne de intrebare cu privire la motivele ce stau in spatele eliminarii singurului reprezentant al Guvernului specializat pe domeniul fiscal si a carui prezenta era imperativa conform Ordonantei de Guvern nr. 109/2011 privind guvernanta corporative”, mai spune liderul grupului PNL din CGMB.

Un alt element de ilegalitate este reprezentat de notiunea de Consiliu de Administratie interimar, care nu exista in legislatia actual, mai arata Pieptea. “Legiuitorul a introdus, pentru aceste situatii, prevederea ca demiterea sa isi produca efectele de drept la momentul numirii unui nou consiliu de administratie”, afirma consilierul general liberal.

De departe, aspectul cel mai frapant este, in opinia lui Pieptea, ingerinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti in numirea Directorului General. “Conform legii, autoritatea tutelara – CGMB – nu are atributia de a numi directorul general, aceasta apartinand Consiliului de Administratie al regiei”, spune liderul consilierilor generali liberali din CGMB.

Citeste si: Noua majoritate din CGMB a modificat componenta consiliilor de administratie de la RATB si RADET

Pieptea mai afirma ca eludarea normelor legale in vigoare s-a produs si sub aspect procedural: hotararea privind revocarea directorului general si a consiliului de administratie ale RATB nu face obiectul unei sedinte de indata a Consiliului General, asa cum a fost cea din data de 29 aprilie 2014. “Nu exista nici un aspect de forta majora sau de maxima urgenta care sa justifice introducerea sa pe ordinea de zi”, declara consilierul general municipal.

“Pe langa caracterul ilegal, hotararea nr. 91/29.04.2014 nu va avea un impact pozitiv semnificativ  asupra performantelor manageriale in conditiile in care pozitia de director general interimar este ocupata de acceasi persoana care a ocupat pozitia de director general si care a fost demis pentru pierderile inregistrate de regie in mandatul acestuia. De asemenea, trei dintre membrii Consiliului de Administratie, demisi pe motive de ineficienta, au fost numiti in Consiliul de Administratie interimar”, adauga Pieptea.

“Pentru a evita blocarea activitatii de management, prin previzibilele actiuni in instanta demarate de catre persoanele demise, le sugeram colegilor din PSD si PPDD sa abroge hotararea in cauza si sa adopte o alta noua, care sa respecte conditiile legale. In fata acestei situatii, consilierii Partidul National Liberal vor actiona pentru anularea hotararii nr. 91/2014 prin sesizarea Prefecturii Bucuresti, depunerea unei plangeri prealabile in CGMB, iar in cazul in care aceste cai de contestare nu vor produce efecte, se va ataca in instanta de contencios administrative”, afirma in incheiere liderul grupului PNL din CGMB.