Cornel Pieptea: Primarul General va trebui sa informeze CGMB despre fundamentele reale ale deciziei de majorare a tarifului la incalzire

Consilierul Cornel Pieptea, liderul grupului consilierilor generali ai PNL din Primaria Capitalei, critica proiectul privind majorarea pretului gigacaloriei si sustine ca decizia primarului Sorin Oprescu de retragere a documentului de pe site-ul Primariei Bucuresti, in seara zilei de marti, a avut ca scop crearea unei situatii de criza pentru ca mai apoi edilul general “sa pozeze in salvator”. 
 
“Incercarea mea de a face o astfel de analiza completa a fost stopata intr-o faza incipienta de decizia domnului Sorin Oprescu de retragere a proiectului de la sectiunea ‘Proiecte supuse dezbaterii publice’ de pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti in seara zilei de marti, 26 august , orele 22.00. In aceste conditii, Primarul General Sorin Oprescu va trebui sa informeze Consiliul General al Municipiului Bucuresti despre fundamentele reale ale deciziei de majorare a tarifului la incalzire. 

Oare la primele reactii negative ale mass-media si ale cetatenilor cineva s-a speriat si a retras proiectul? Oare proiectul nu a respectat prevederile legale sau nu era bine fundamentat? Oare cineva si-a dat seama ca ar fi nevoie de cresterea cu 55 de milioane de lei a subventiei acordate de Primaria Capitalei RADET-ului? Oare cineva si-a adus aminte ca promitea prin campanii energie termica gratuita? Sau poate cineva si-a inchipuit ca, in plin an electoral, merge sa creeze o situatie de criza pentru ca apoi sa pozeze in salvator”, scrie Cornel Pieptea, intr-un comunicat remis presei.

Citeste si: Proiectul privind majorarea pretului gigacaloriei in Bucuresti, RETRAS de Oprescu din dezbatere publica

Consilierul PNL face un apel catre edilul Capitalei sa revina asupra motivatiei de retragere a proiectului din dezbaterea publica, afirmand ca da dovada, din nou, de lipsa de profesionalism si demonstreaza ca multe din decizii sunt “luate pe genunchi ”.

“Incercand sa motiveze retragerea proiectului, Primarul General, domnul Sorin Oprescu, sustine ca “nu este justificata o discutie asupra tarifului pana la realizarea fuziunii RADET cu ELCEN. Costurile mai mari (de productie, cu materii prime, etc) ce stau la baza solicitarii RADET sunt insa recunoscute de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice prin decizia din ianuarie 2014, deci juste, si constituie fundamentul pentru adancirea situatiei financiare dezastruoase a regiei.  Reiterez, si cu aceasta ocazie, apelul de urgentare a procedurile de unificare a RADET-ului cu ELCEN si de transformare a noii entitati in societate comerciala supusa regulilor economiei de piata.

Imi doresc sa cred ca Primarul General va intelege mecanismele financiare simple, precum diferenta dintre costuri si tarif, si va reveni, macar, asupra motivatiei de retragere a proiectului din dezbaterea publica. Indiferent de adevarata motivatie, structura executiva coordonata direct de domnul Sorin Oprescu da dovada, din nou, de lipsa de profesionalism si demonstreaza ca multe din decizii sunt luate pe genunchi”, mai sustine Cornel Pieptea in comunicat.

Pieptea mai precizeaza ca “RADET-ul nu are atributul legale de a initia proiecte de hotarari in cadrul Consiliului General” si atrage atentia asupra tendintei de contractie a pietei atunci cand gradul de suportabilitate este redus.

Citeste si: Gigacaloria s-ar putea majora anul acesta atat pentru consumatorii casnici, cat si non-casnici. DETALII

“Altfel spus, solicitarea RADET a ajuns pe masa Primarului General, care si-a insusit-o fara observatii personale si, conform atributiilor legale, a decis sa o inainteze spre dezbatere Consiliului General. Deci, Primarul General a fost de acord cu solicitarea de crestere a tarifului in forma solicitata de RADET. Tinand cont de ponderea crescuta a cheltuielilor cu plata facturilor la energia termica raportata la veniturile persoanelor fizice bransate la sistemul centralizat de termoficare, orice crestere a pretului de facturare poate fi analizata doar dupa realizarea obligatorie a unui studiu de impact.

In documentatia continand predictia comparativa a incasarilor dintre nivelul actual si cel majorat de tarif, retrasa de pe siteul PMB, se considera ca RADET va vinde aceeasi cantitate de energie termica indiferent de pret si, ca atare, isi va creste veniturile. Cu alte cuvinte, Primarul Capitalei, domnul Sorin Oprescu, mizeaza pe pozitia de unic furnizor detinuta de RADET, obligand practic beneficiarii sa accepte orice majorare de tarif.

Ceea ce ignora Primarul General este binecunoscuta tendinta de contractie a pietei atunci cand gradul de suportabilitate este redus. Consumatorii, chiar si cei captivi, isi reduc consumul atunci cand tarifele cresc. Din acest motiv, prognoza trebuie obligatoriu insotita de analiza evolutiei consumului in functie de tarifele propuse precum si de analiza evolutiei costurilor variabile coroborate cu scaderea consumului, cunoscuta fiind axioma economica conform careia preturile competitive pot fi obtinute la volume mari de productie”, mai noteaza Pieptea in comunicat.