Cornel Pieptea: Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, vrea să împrumute o sumă uriașă pentru panseluțe

Președintele PNL Sector 6, Cornel Pieptea, atrage atenția că primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, vrea să facă un împrumut uriaș pentru a cumpăra panseluțe! Totul sub pretextul finanțării Programului local multianual de regenerare urbană a Sectorului 6, în perioada 2018 – 2020.

În continuare redăm, în variantă integrală, comunicatul de presă remis presei de liderul liberal din sectorul 6:

„Sub pretextul finanțării Programului local multianual de regenerare urbană a Sectorului 6, în perioada 2018 – 2020, primarul sectorul 6, pesedistul Gabriel Mutu, dorește să contracteze un nou împrumut, de data aceasta cu valoarea de 150 milioane lei, pe o perioada de 15 ani.

Proiectul se află în dezbatere publică și vizează finanțarea cheltuielilor legate de modernizările parcurilor și amenajările peisagistice ale spațiilor verzi din sectorul 6, pentru următorii 2 ani.

Cu alte cuvinte, primarul Mutu vrea să cheltuie în 2 ani peste 30 milioane euro pe panseluțe și trandafiri, asta în condițiile în care, spre exemplu, suma alocată de la bugetul local pentru hrana elevilor a fost redusă de la 13 la 9 lei / elev / zi.

Ținând cont de perioada de derulare a acestui program, 2018 – 2020, se pare că domnul primar se pregătește de campanie, deși ar fi fost mai util, în locul trandafirilor plantați, să înceapă reabilitarea  termică a blocurilor din sectorul 6.

Cu cei 150 milioane lei s-ar fi putut reabilita, spre exemplu, peste 7.000 de apartamente cu o suprafață de 60 mp, la un standard de cost de 60-70 euro /mp.

Admițând că un primar pesedist preferă ca prioritate a mandatului investițiile în trandafiri, totuși proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică are mari lacune procedurale și de oportunitate:

1.        Conform Programului local multianual de investiții, se vor executa lucrări de reabilitare și modernizare a spațiilor verzi de-a-lungul arterelor afectate de realizarea magistralei de metrou din Drumul Taberei, deși Metrorex are atât obligația de a finanța aceste lucrări cât și posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile dedicate acestor lucrări.

2.        Din documentația proiectului de hotărâre lipsesc cu desăvârșire orice fel de indicatori cantitativi și/sau calitativi despre lucrările ce vor fi executate sau produsele achiziționate. Altfel spus, domnul primar Mutu vrea să se împrumute 150 milioane lei, dar încă nu știe cu exactitate pentru ce anume, pe principiul că e bine să ai niște bani la îndemână căci nu se știe niciodată când găsești un loc în care se pot planta câțiva trandafiri. Conform legii finanțelor publice, finanțarea acestor obiective se poate face doar după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, indicatori care nu sunt aprobați de Consiliul Local sector 6. Fără indicatori, programul nu poate fi inclus în buget și nici nu poate fi finanțat din nicio sursă bugetară (venituri proprii sau împrumuturi).

3.        Nu în ultimul rând, se ridică problema oportunității în sine a unui astfel de împrumut, în condițiile în care bugetul anual al sectorului 6 se ridică la 900 milioane lei.  

Îi reamintim domnului primar Mutu, că prioritățile locuitorilor sectorului 6 sunt cu totul altele, iar trandafirii clar nu se numără printre ele. E nevoie de reabilitare termică, de siguranță în scoli și pe străzi, de infrastrucură rutieră și de curățenie”.

Sursa foto: adevarul