CORNEL PIEPTEA: SISTEMUL DE TERMOFICARE din Bucuresti este in COLAPS

SISTEMUL DE TERMOFICARE din Bucuresti este in momentul de fata in stare de colaps, a sustinut vineri viceprimarul general al Capitalei CORNEL PIEPTEA, la o intalnire cu asociatiile de proprietari.

CORNEL PIEPTEA a aratat cu aceasta ocazie ca sistemul este puternic subfinantat, desi public nu se recunoaste acest lucru, si ca sunt putine “variante de a duce lucrurile in directia buna”.

“Din punctul meu de vedere, sistemul de termoficare a atins un prag minim, pot spune fara sa exagerez ca e in stare de colaps in momentul de fata. Din punct de vedere tehnologic e depasit, singurul lucru bun la nivel de sistem, incluzand aici ELCEN, il reprezinta unitatea de productie de la CET Vest, sistem de cogenerare de inalta eficienta, care are parametrii remarcabili”, a spus viceprimarul general al Capitalei, citat de Agerpres.

Citeste si: CONSILIILE DE ADMINISTRATIE ale RADET si RATB, revocate de CGMB

In opinia sa, relatia RADET cu ELCEN functioneaza pe principii total diferite si de aceea s-a ajuns la datorii ale regiei de termoficare de peste 600 milioane de euro, cu tot cu penalitati, mult prea mare pentru a putea fi platita.

Viceprimarul general al Capitalei le-a transmis reprezentantilor asociatiilor de proprietari prezenti la intalnire ca actualizarea tarifului pentru agentul termic se face periodic, dar municipalitatea nu recunoaste costurile reale inregistrate de RADET.

Referindu-se la repartitoarele de caldura, el a admis ca gradul de suportabilitate a facturilor de incalzire este foarte scazut din partea populatiei.

CORNEL PIEPTEA considera ca sistemul centralizat de termoficare este mai eficient si avantajos pentru populatie. El a dat ca exemplu faptul ca o factura la un apartament cu centrala termica proprie este mai mare cu 20-30 la suta decat pentru unul racordat la RADET.

La randul sau, Vasile Muntenita, presedintele Asociatiei “Cogen Romania”, a spus ca subventiile acopera “incompetenta” celor care conduc.

Citeste si: CORNEL PIEPTEA: SORIN OPRESCU tine presa la DISTANTA de PROBLEMELE BUCURESTENILOR

“Guvernele isi arunca de la unul la altul cartoful fierbinte si nimeni nu are curajul sa ia o decizie ferma”, a afirmat el.

Expertul Radu Dumitrescu a explicat ca problemele RADET dateaza de mult timp iar instalatiile sunt vechi.

“Se impune o strategie pentru regandirea intregului sistem. Sistemul de termoficare a fost gandit supradimensionat si are acum pierderi mari. Tehnologic este mai bun decat cu centrale de bloc, dar nu se respecta nici legea si s-a ajuns la debransari masive de la reteaua publica, ceea ce nu este bine. Cogenerarea are un randament de pana la 40 la suta mai bun, ca sa nu mai vorbim si despre impactul asupra mediului prin constructia centralelor individuale”, a aratat Dumitrescu.