CORNEL PIEPTEA: Solicit initierea, de urgenta, consultarii publice pe tema strategiei salubrizarii in Capitala

Cornel Pieptea, liderul consilierilor liberali din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, atrage atentia asupra lipsei strategie privind salubrizarea in Capitala. Pieptea ii solicita primarului general Sorin Oprescu sa initieze, de urgenta, consultarea publica pe tema strategiei locale cu privire la dezvoltarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare si sa o inainteze spre adoptare Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In continuare va prezentam, in varianta integrala, comunicatul remis de Cornel Pieptea, redactiei Mondo News.

“Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a legii nr. 99/2014 pentru modificarea si completarea legii nr. 101/2006 privind serviciul public de salubrizare a localitatilor creeaza pentru prima data premisele realizarii acestui serviciu public la standarde inalte de calitate. Din pacate, in cazul municipiului Bucuresti, Primarul General, domnul Sorin Oprescu, refuza, din motive stiute doar de catre domnia sa, sa aplice legea.

La ora actuala, serviciul de salubrizare este gestionat de fiecare sector prin delegarea competentelor municipalitatii conform HCGMB nr. 6/25.01.2001.

CITESTE SI: Cornel Pieptea: Primarul General va trebui sa informeze CGMB despre fundamentele reale ale deciziei de majorare a tarifului la incalzire 

Practic, situatia este urmatoarea:

La sectorul 1, serviciul de salubrizare este contractat pana in anul 2034 de compania ROMPREST.

La sectorul 2, contractul de salubrizare este prelungit prin acte aditionale repetate cu societatea SUPERCOM.

La sectorul 3, contractul de salubrizare este prelungit prin acte aditionale repetate cu societatea ROSAL.

La sectorul 4, contractul de salubrizare este prelungit prin acte aditionale repetate cu societatea REBU.

La sectorul 5, serviciul de salubrizare este asigurat de Primaria Capitalei, prin intermediul companiei ROMPREST. Pe baza hotararilor Consiliului General, contractul de salubrizare este reinnoit anual.

La sectorul 6, contractul de salubrizare este prelungit prin acte aditionale repetate cu societatea URBAN.

Intrucat majoritatea contractelor de salubrizare au fost declarate ca fiind ilegale de catre instanta si s-a dispus rezilierea imediata a acestora, Consiliul General a adoptat o noua hotarare prin care a dat dreptul autoritatilor sectoarelor 2, 3 si 6 sa incheie noi contracte aditionale pana la adoptarea strategiei de salubrizare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2014. In caz contrar, serviciul de salubrizare ar fi fost suspendat in aceste sectoare, iar efectele sunt lesne de anticipat.

Realizarea strategiei de salubrizare este, conform legii, atributul exclusiv al executivului unitatii administrativ-teritoriale, adica, in cazul municipiului Bucuresti, este responsabilitatea Primarului General.

Din acest moment apare problema deosebit de grava pe care Primarul General o ignora: de la data intrarii in vigoare a modificarilor la legea salubrizarii, 08 iulie 2014, domnia sa era obligat ca in termen de 90 de zile sa elaboreze si sa supuna votului Consiliului General strategia de salubrizare.

Desi au trecut 2 luni, acest lucru nu s-a intamplat. In plus, intarzierea se va accentua deoarece legiuitorul a prevazut si un termen de 30 de zile pentru consultarea publica. In lipsa strategiei de salubrizare, primarii sectoarelor din Bucuresti nu pot organiza procedurile de atribuire a acestui serviciu public.

CITESTE SI: EXCLUSIV. Cornel Pieptea: PNL Bucuresti a propus numirea mea ca viceprimar, Consiliul General va decide maine 

In conditiile prezentate, Primarul General nu isi va putea respecta obligatiile prevazute de lege, primarii de sectoare vor fi nevoiti sa semneze alte acte aditionale de prelungire/modificare a clauzelor contractuale si, cel mai important, o mare parte a bucurestenilor nu vor putea beneficia de servicii de salubrizare calitative.

Solicit Primarului General sa initieze de urgenta consultarea publica pe tema strategiei locale cu privire la dezvoltarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare si sa o inainteze spre adoptare Consiliului General al Municipiului Bucuresti”.

Sursa foto: jurnalul.ro