CORNEL PIEPTEA: SORIN OPRESCU a PIERDUT pe mana lui peste 200 de MILIOANE de lei din BANII BUCURESTENILOR

Viceprimarul general al Capitalei CORNEL PIEPTEA afirma intr-un comunicat remis joi presei ca bugetul municipalitatii bucurestene va fi vaduvit de 200 de milioane de lei ca urmare a modului defectuos in care a fost gestionat procesul de emisiune si vanzare a obligatiunilor in valoare de 2,2 miliarde de lei.

“Sorin Oprescu a pierdut pe mana lui peste 200 de milioane de lei din banii bucurestenilor. Bugetul Bucurestiului va fi vaduvit de aceasta suma importanta, deoarece Sorin Oprescu a gestionat prost procesul de emitere si vanzarea obligatiunilor Primariei Capitalei. Intr-un show mediatic marca Sorin Oprescu, acesta s-a laudat cu cea mai buna dobanda obtinuta la emisiunea de obligatiuni, 5,1% pe 10 ani, felicitandu-se personal pentru modul in care are el grija de banii bucurestenilor”, afirma CORNEL PIEPTEA in comunicat.

Potrivit acestuia, “dincolo de declaratiile populiste, vorbesc cifrele si documentele, iar acestea il contrazic flagrant pe Sorin Oprescu”.

“Cetatenii vor plati greselile lui Oprescu si le vor plati scump, dupa cum arata cifrele. Bucurestenii trebuie sa stie ca Oprescu a facut un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie sa plateasca timp de zece ani dobanzi mai mari decat platesc locuitorii din Bacau sau Timisoara, localitati unde autoritatile s-au imprumutat tot pe 10 ani, la o dobanda de doar 3%. De asemenea, Guvernul obtine o dobanda de doar 3,2%, la imprumuturi pe 10 ani”, mai spune viceprimarul general al Capitalei.

Citeste si: SORIN OPRESCU: DOBANDA la OBLIGATIUNILE listate de Primaria Capitalei este cea mai buna din tara

Acesta mai arata ca unul dintre motivele pentru care bucurestenii au ajuns sa se imprumute mai scump decat locuitorii din mai multe orase din Romania este acela ca SORIN OPRESCU nu a apelat in acest proces de vanzare a obligatiunilor Primariei Capitalei la serviciile unui consultant financiar care sa apere exclusiv interesele financiare ale municipalitatii, asa cum se procedeaza. Astfel, interesele financiare ale municipalitatii nu au fost aparate suficient de bine, sustine CORNEL PIEPTEA.

“Oprescu a ales o procedura in baza careia a fost sfatuit pe tot parcursul procesului de catre intermediarul tranzactiei, intermediar care asigura atat interesele vanzatorului cat si pe cele ale cumparatorilor. Interesul intermediarului este sa iasa tranzactia, indiferent de costuri, mai ales ca acestea sunt platite din bani publici, banii bucurestenilor. Este ca atunci cand vrei sa vinzi o casa si te consulti la pret doar cu agentia imobiliara, care are interesul sa-i iasa tranzactia, sa-si incaseze comisionul si cam atat”, mai declara CORNEL PIEPTEA. 

Un alt motiv este acela ca imprumutul a fost obtinut fara ca Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB) sa ofere vreo garantie. “Un soi de credit cu buletinul, in care, bineinteles, dobanda este mai mare, deoarece lipsesc garantiile. Imprumuturile luate de Oprescu, in aceste conditii, aduc in urmatorii 10 ani costuri mari pentru bucuresteni, care vor plati din buzunarul lor incompetenta actualului primar. Din datele publicate rezulta ca subscrierea a fost de 950 milioane euro. Practic a existat cerere dubla fata de oferta municipalitatii. Asta arata un singur lucru: conditiile oferite de PMB au fost foarte bune pentru cumparatori, adica dobanzi mari pentru cei ce cumpara si costuri mari pentru municipalitate”, mai spune CORNEL PIEPTEA.

Citeste si: Primaria Capitalei va lansa o EMISIUNE DE OBLIGATIUNI in valoare de 2,2 miliarde lei

“Nu stiu daca Sorin Oprescu este doar un prost manager sau are si alte interese, dar pentru a elimina orice suspiciune trebuie sa raspunda la cateva intrebari. Prima ar fi aceea privind retragerea Nomura International din asocierea care a castigat intermedierea imprumutului, in plin proces de emitere a obligatiunilor, in conditiile in care Nomura era singura entitate cu ratingul AAA”, adauga viceprimarul general al Capitalei.

De asemenea, CORNEL PIEPTEA afirma ca SORIN OPRESCU trebuie sa spuna public de ce a restrictionat accesul micilor investitori la obligatiunile emise de Primarie. “Succesul listarii actiunilor Electrica, spre exemplu, s-a datorat intr-o oarecare masura si acestor mici investitori. Potrivit specialistilor, stabilirea unei transe dedicata acestor investitori ar fi adus conditii extrem de bune, adica dobanzi mai mici . Decat sa isi tina banii la banca, cu dobanda 1%, multi probabil s-ar fi reorientat catre o astfel de investitie, cu un randament mult mai bun pentru ei (2 sau mai mult, adica dublu), aducand in paralel si o dobanda mai buna pentru municipalitate”, spune CORNEL PIEPTEA.

Totodata, acesta arata ca SORIN OPRESCU trebuie sa explice de ce a ales sa vanda la bursa obligatiunile PMB cu o zi inainte de sedinta in care, in mod previzibil, BNR a luat o decizie cu impact asupra imprumuturilor: a redus rezervele minime obligatorii in lei de la 10% la 8%, aruncand pe piata o lichiditate de 3 miliarde de lei. “Asadar, conditii excelente pentru imprumuturi, pe care Oprescu le-a ratat la mustata, deoarece a emis obligatiunile cu o zi inainte ca BNR sa adopte noile reguli. Asta dupa ce ne-a asigurat tot timpul ca s-a consultat cu Mugur Isarescu pe tema listarii la bursa. Repet, obtinerea de catre PMB a unui randament similar emisiunilor guvernamentale ar fi adus in bugetul municipalitatii peste 200 de milioane de lei, bani pe care Oprescu ii putea folosi pentru a realiza macar o parte din promisiunile pe care le-a facut de peste 7 ani bucurestenilor”, conchide CORNEL PIEPTEA.