CORNEL PIEPTEA: SORIN OPRESCU gireaza MIZERIA din BUCURESTI

CORNEL PIEPTEA, liderul consilierilor liberali din CGMB, este de parere ca primarul general Sorin Oprescu poate fi amendat pentru lipsa strategiei de salubrizare a Municipiului Bucuresti. Intr-un comunicat de presa remis Mondo News, Cornel Pieptea il acuza pe edilul Capitalei ca gireaza mizeria de pe strazile din capitala tarii. 

Cornel Pieptea mai precizeaza ca pentru nerespectarea legii, in acest moment Primarul General este pasibil de a fi sanctionat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice cu amenda cuprinsa intre 30.000 si 50.000 lei.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: Solicit initierea, de urgenta, consultarii publice pe tema strategiei salubrizarii in Capitala 

“Intrucat grupul politic al consilierilor generali PNL a solicitat fara succes in mai multe randuri Primarului General sa elaboreze strategia de salubrizare, ne vedem pusi in situatia de a solicita Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice sa aplice legea astfel incat bucurestenii sa beneficieze de servicii de salubrizare calitative”, a mai spus Cornel Pieptea.

In continuare va prezentam comunicatul in varianta integrala:

“In data de 8 iulie 2014, Parlamentul Romaniei a adoptat legea nr. 99/2014. Actul normativ venea in completarea si actualizarea legii nr. 101/2006 privind serviciul public de salubrizare a localitatilor si isi propunea sa puna bazele realizarii acestui serviciu public la standarde inalte de calitate.

Legea prevede ca in termen de 90 de zile de la data adoptarii sale, toate autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa realizeze strategia locala de salubrizare in baza careia vor fi elaborate ulterior criteriile de selectie a furnizorilor.

Pentru a intelege importanta strategiei, precizez ca serviciul de salubrizare cuprinde urmatoarele activitati:

     a) colectarea separata si transportul separat al deseurilor municipale si al deseurilor similare provenind din activitati comerciale din industrie si institutii, inclusiv fractii colectate separat, fara a aduce atingere fluxului de deseuri de echipamente electrice si electronice, baterii si acumulatori;

     b) colectarea si transportul deseurilor provenite din locuinte, generate de activitati de reamenajare si reabilitare interioara si/sau exterioara a acestora;

     c) organizarea prelucrarii, neutralizarii si valorificarii materiale si energetice a deseurilor;

     d) operarea/administrarea statiilor de transfer pentru deseurile municipale si deseurile similare;

     e) sortarea deseurilor municipale si a deseurilor similare in statiile de sortare;

     f) maturatul, spalatul, stropirea si intretinerea cailor publice;

     g) curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet;

     h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public si predarea acestora catre unitatile de ecarisaj sau catre instalatiile de neutralizare;

     i) organizarea tratarii mecano-biologice a deseurilor municipale si a deseurilor similare;

     j) administrarea depozitelor de deseuri si/sau a instalatiilor de eliminare a deseurilor municipale si a deseurilor similare;

     k) dezinsectia, dezinfectia si deratizarea;

Din nefericire, in cazul municipiului Bucuresti, legea nu se aplica, principalul responsabil conform legii fiind Primarul General, domnul Sorin Oprescu. Astfel, legiuitorul a precizat clar in articolul 3, alineatul 1, ca “in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, autoritatea executiva a unitatilor administrativ-teritoriale elaboreaza si supune spre aprobare autoritatii deliberative a unitatilor administrativ-teritoriale respective strategia locala cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare”.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: Haosul din previziunile bugetare ale Guvernului, decontat de bucuresteni 

Desi termenul prevazut de lege pentru adoptarea strategiei de salubrizare a expirat in data de 8 octombrie 2014, edilul sef al Capitalei nu da niciun semn ca ar dori sa respecte legea, girand astfel proliferarea mizeriei din Bucuresti.

In virtutea articolului 5, alineatul 1, “autoritatile administratiei publice locale elaboreaza, aproba si controleaza aplicarea strategiilor locale cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare, tinand seama de prevederile legislatiei in vigoare, de documentatiile de urbanism, amenajarea teritoriului si protectia mediului, precum si de programele de dezvoltare economico-sociala a unitatilor administrativ-teritoriale.”

Pentru nerespectarea legii, in acest moment Primarul General este pasibil de a fi sanctionat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice cu amenda cuprinsa intre 30.000 si 50.000 lei.

Intrucat grupul politic al consilierilor generali PNL a solicitat fara succes in mai multe randuri Primarului General sa elaboreze strategia de salubrizare, ne vedem pusi in situatia de a solicita Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice sa aplice legea astfel incat bucurestenii sa beneficieze de servicii de salubrizare calitative”.

Sursa foto: Mondo News