Corneliu Dobritoiu cere ORNISS sa cerceteze cazul dosarului rosu uitat de Basescu la o televiziune

Liberalul Corneliu Dobritoiu, presedintele Comisiei senatoriale pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, a solicitat ORNISS sa cerceteze posibilul incident de securitate, generat de faptul ca presedintele Traian Basescu a uitat o mapa cu documente secrete in sediul unei televiziuni.

Corneliu Dobritoiu vizeaza emisiunea Realitatii TV in care presedintele Traian Basescu a afirmat ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe si a prezentat moderatorului textul HG 223/2013 prin care Guvernul a secretizat numele fostilor agenti ai SIE. Ulterior, Rares Bogdan a spus ca Basescu a uitat mapa cu Hotararea respectiva, inclusiv cu anexele secrete.

Citeste si: Rares Bogdan: Presedintele si-a uitat in studio dosarul rosu cu documentele privind ofiterul acoperit

“Daca un document secret a fost uitat la voia intamplarii intr-un spatiu nesigur, cu posibilitatea ca persoane neautorizate sa aiba acces la el, acesta se cheama un incident de securitate”, a declarat Dobritoiu la Romania TV, adaugand ca incidentele de acest tip trebuie cercetate de ORNISS si SRI.

Senatorul a anuntat ca a cerut ORNISS sa faca cercetari in acest caz, in conditiile in care aceasta institutie este sub control parlamentar. “M-am adresat ORNISS sa faca cercetari. Vinovata in acest caz este persoana ce are acces la documentele secrete de stat si nu a asigurat pastrarea in conditiile legii ale documentelor. Daca se constata un incident de securitate, se poate merge pana la ridicarea certificatului ORNISS”, a mai spus Corneliu Dobritoiu.

CITESTE SI: Melescanu: Orice deconspirare a unui ofiter acoperit determina o renalizare a tuturor cazurilor 

Traian Basescu a uitat, in studioul emisiunii de la Realitatea TV la care a participat luni seara, dosarul rosu cu documentele pe baza carora l-a acuzat pe Victor Ponta ca ar fi fost ofiter acoperit SIE si in care se aflau, potrivit propriilor spuse, si acte secrete.

Marturisirea a fost facuta chiar de moderatorul emisiunii. Rares Bogdan a povestit pentru Ziua de Cluj cum, dupa interviu, presedintele a plecat fara dosarul prezentat in emisiune.

“Presedintele si-a uitat in studioul Realitatea file din dosarul rosu in care a adus documentele pe care le-ati vazut in direct. Nu le-am citit, l-am sunat pe aghiotant, pe la 1:00 noaptea, si i le-a dat. Traian Basescu mi-a mai spus dupa emisiune ca se simte usurat”, a spus moderatorul.

Citeste si: Sanatatea lui Basescu, din nou la televizor. Au “descoperit” care este cea mai periculoasa boala a presedintelui

Rares Bogdan a relatat cum, pe parcursul emisiunii, seful statului l-a trimis pe aghiotant sa aduca “de pe biroul mic dosarul rosu”.

“De altfel, el, pe parcursul emisiunii, a spus ca va face dezvaluirea cu sase zile inainte de primul tur al prezidentialelor. Mi-a spus apoi ca i-a placut subiectul despre starea economica a Romaniei si ca am afirmat ca iubesc Romania. Am ramas si eu surprins cand, pe o pauza publicitara, i-a spus aghiotantului “Du-te si adu de pe biroul mic dosarul rosu!”, a spus jurnalistul.

Conform acestuia, Traian Basescu il mai trimisese o data pe aghiotant sa aduca un dosar despre perimetrele Lukoil.