CORNELIU DOBRITOIU va cere AUDIEREA ministrului Apararii in cazul ROBERT TURCESCU

Presedintele Comisiei pentru Aparare a Senatului, CORNELIU DOBRITOIU, va solicita AUDIEREA ministrului Apararii Nationale, MIRCEA DUSA, in cazul jurnalistului ROBERT TURCESCU, care s-a autodeconspirat ca fiind ofiter sub acoperire.

Potrivit lui Dobritoiu, Turcescu a adus, prin declaratiile facute, “atingere grava reputatiei Armatei”.

“Domnul Turcescu, in delirul sau mediatic, a adus atingere grava reputatiei Armatei si in acest sens o sa abordam acest subiect in reuniunea Comisiei de aparare si o sa propun audierea ministrului si a restului responsabililor din minister care s-au ocupat cu plati, cu state de plata, in asa fel incat sa ne lamurim si noi. Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului si, in masura in care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric ca se va discuta. Azi sau maine vom discuta subiectul”, a spus el.

Potrivit lui Dobritoiu, reprezentantii Ministerului Apararii vor fi invitati la o discutie cu usile inchise a Comisiei pentru Aparare a Senatului pentru a fi prezentata pozitia oficiala a MApN cu privire la acest caz.

Citeste si: Corneliu Dobritoiu: Cazul Robert Turcescu va fi dezbatut in Parlament

“E o problema care trebuie rezolvata, in sensul de a avea si opinia formala a reprezentantului institutiei. (…) Este interesul legitim al comisiei atat timp cat s-au facut niste afirmatii publice de catre cineva, afirmatii grave de altfel, ca ar fi acoperit intr-un anumit sistem, sa vedem care este pozitia oficiala a ministerului in cadrul unei reuniuni cu usile inchise a Comisiei de Aparare. Vom solicita Ministerului Apararii sa fie prezent la niste discutii pe aceasta tema, sa vedem si noi care este pozitia oficiala si in detaliu a ministerului”, a adaugat liberalul, fost ministru al Apararii.

El a tinut sa precizeze ca ministrul Apararii nu dispune de lista ofiterilor acoperiti.

“Ministrul Apararii nici nu are dreptul sa cunoasca lista ofiterilor acoperiti, pentru ca nu se poate, e nefiresc. Este in afara legii. Celelalte ajutoare ale ministrului (ne pot ajuta cu informatii — n.r.). Oricum este un act formal pe care il fac din dorinta de a certifica si de a avea argumente in plus, argumente de natura politica pentru a desfiinta atitudinea aberanta a domnului Turcescu”, a sustinut Dobritoiu, citat de Agerpres.

El s-a referit si la ordinul semnat in 2010 prin care se propunea degradarea militara a celor care au primit “in mod oneros” grade in rezerva, spunand ca ROBERT TURCESCU nu avea dreptul sa fie locotenent colonel in rezerva.

“Masura a fost luata pentru a intra in lege. Turcescu nu avea dreptul sa fie locotenent colonel in rezerva al Armatei avand in vedere faptul ca nici nu facuse Armata vreo clipa. Masura (ridicarea gradului — n.r.) a fost rezultatul unor propuneri facute de catre o comisie care a intrunit expertiza Directiei de Management Resurse Umane, Directiei Personal din Statul Major General. Deci, ministrul nu se trezeste dimineata si spune: cui mai ridic eu gradul astazi, daca sunt nervos”, a explicat senatorul.

Totodata, CORNELIU DOBRITOIU a punctat ca, in opinia sa, Parchetul Militar ar trebui sa se autosesizeze cu privire la acest caz.

“Parchetul Militar ar trebui sa se autosesizeze. Daca agenda este incarcata, probabil ca se va autosesiza mai tarziu. Daca lucrurile vor fi lasate asa… pentru ca noi nu ne putem transforma in instanta sa analizam deliratiile domnului Turcescu”, a spus presedintele Comisiei pentru Aparare a Senatului.

Acesta a comentat si faptul ca fluturasii de plata prezentati opiniei publice contin sume foarte mici.

Citeste si: MApN nu face comentarii in cazul ROBERT TURCESCU

“Au aparut niste fluturasi de plata, si-i asuma cineva? Sa vedem. Suma respectiva este ridicola, nu reprezinta, cred, nici macar solda de grad a unui locotenent colonel. E prea mica. Un ofiter in rezerva este retribuit de Ministerul Apararii numai pe timpul concentrarilor pentru pregatire. Atat. In rest, niciun ofiter in rezerva nu primeste niciun ban de la Ministerul Apararii. Vreau sa vedem daca anterior prezentei mele in fruntea ministerului a emis cineva niste ordine de concentrare pentru anumiti rezervisti, pentru ca asta era domnul Turcescu. Daca ar fi emis si ar fi participat la forme de pregatire, ar fi fost in drept la plata, dar o suma ridicola, plus ca concentrarile se fac pe perioade scurte”, a adaugat acesta.

CORNELIU DOBRITOIU a mai aratat ca in situatia in care ROBERT TURCESCU ar fi avut calitatea de ofiter acoperit este convins ca membrii Comisiei pentru Aparare nu vor primi “nicio informatie”.

“Fluturasi de plata am vazut, ca am primit si eu ca ministru. Livret am vazut, dar nu am vazut si niciun ministru nu stie care sunt acoperiti. Iar in ce priveste metodele lor de avansare, daca o structura vrea sa isi avanseze oamenii acoperiti, nu ii avanseaza in mod individual. Cand se fac avansarile mari, o data pe an, o data la doi ani, intra acolo, cine poate sa ii identifice? Ministrul publica un cearsaf cu propuneri de avansare de la un grad la altul. Numai structura de profil (poate cunoaste aceste informatii — n.r.). Daca Turcescu a fost acoperit, categoric ca nu vom primi nicio informatie, daca Turcescu nici nu a existat in evidentele Directiei Generale de Informatii a Armatei, categoric asta se poate spune”, a subliniat Dobritoiu.

Luni, Ministerul Apararii Nationale preciza ca nu face niciun fel de comentariu despre informatiile referitoare la realizatorul TV ROBERT TURCESCU aparute in spatiul public in ultimele zile.

Sursa foto: cotidianul.ro