Corneliu Dobritoiu: Vom analiza in Comisia de Aparare modul in care s-a intervenit la accidentul din Apuseni

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu, a declarat, in aceasta dimineata, ca membrii Comisiei vor analiza modul in care s-a intervenit pentru salvarea victimelor din accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni.

Corneliu Dobritoiu a precizat ca va fi abordata inclusiv oportunitatea constituirii unei comisii de ancheta si a adaugat ca se va discuta despre invitarea la audieri a factorilor responsabili.

Fostul ministru al Apararii a mai spus ca se va face o analiza si asupra legislatiei in vigoare care reglementeaza sistemul de interventii in astfel de cazuri.

“Voi cere audieri in cadrul Comisiei. Vor fi verificate atributiile ministrilor. Vom analiza atributiille institutiilor si vom solicita expertiza tehnica. O sa trecem in vedere si modul in care legea prevede modul in care se fac operatiunile de salvare. Vom verifica acuratetea tehnica a comunicarii in cazul tragediei”, a spus Corneliu Dobritoiu.

Citeste si: Dosarul accidentului din Apuseni, preluat de Parchetul Militar

In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. in accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca.