CoronaCoin, criptomoneda a cărei valoare crește odată cu epidemia de coronavirus

Un grup de programatori a creat o criptomonedă controversată, care urmărește răspândirea virusului Covid-19 și devine tot mai valoroasă pe măsură ce numărul de infecții și de victime crește.

CoronaCoin, o nouă monedă virtuală realizată cu tehnologia blockchain, a fost creată de o echipă de programatori și activiști de pe 4Chan, forumul online unde a apărut și gruparea de hackeri Anonymous, printre altele. Emisiunea inițială a CoronaCoin, de circa 7.6 miliarde de unități, s-a bazat pe populația totală a planetei estimată la momentul lansării monedei virtuale, iar la fiecare 48 de ore cantitatea totală de se reduce în funcție de numărul oficial de infecții și decese cauzate de coronavirus.

Cu cât se infectează mai mulți oameni, cu atât mai multe monede sunt distruse și, implicit, cu atât mai valoroase devin unitățile rămase. „Am dezvoltat primul blockchain din lume care urmărește răspândirea virusului. Furnizarea de jetoane a început de la 7.604.953.650 de unități și cantitatea este redusă la fiecare două zile, pentru a ține pasul cu statisticile oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Avantajul documentării răspândirii virusului este că nu se poate cenzura. Chiar și oamenii din spatele marelui firewall (din China) pot vizualiza statisticile reale privind decesele”, a declarat pentru Decrypt Sunny Kemp, un administrator al grupul CoronaCoin de pe rețeaua Telegram.

Crearea unei criptomonede ce devine tot mai valoroasă odată cu răspândirea bolii este considerată controversată de mulți oameni, dar grupul din spatele CoronaCoin susține că principalul său obiectiv este să ajute la creșterea gradului de conștientizare privind pericolele contractării coronavirusului și să strângă fonduri pentru a lupta împotriva sa.

O parte din fonduri va ajunge la Crucea Roșie drept ajutor pentru acțiunile împotriva Covid-19. „O parte din fondurile strânse este destinată carității. Acesta este scopul nostru, de a crește gradul de conștientizare și de a ajuta la combaterea virusului. De exemplu, în prezent suntem în discuții cu un biochimist care lucrează la dezvoltarea de medicamente pentru combaterea virusului. Acestea sunt tipurile de parteneriate pe care vrem să le construim”, a spus Kemp.

Totuși, proprietarii de CoronaCoin au o viziune diferită de cea a creatorilor criptomonedei. Unii deținători de monedă virtuală au sugerat deja umflarea artificială a numărului de infecții cu coronavirus sau chiar încurajează răspândirea intenționată a virusului doar pentru a umfla valoarea jetoanelor. „Un coleg de muncă s-a îmbolnăvit de gripă în urmă cu câteva zile, iar acum este la spital, a dezvoltat în pneumonie care îi afectează cumva inima. Dacă moare, sugerez să-l adăugăm la numărul de monede distruse”, a scris un utilizator pe canalul CoronaCoin de pe rețeaua Discord.

Cu toate acestea, creatorii CoronaCoin nu par alarmați de posibilitatea ca oamenii să crească artificial valoarea criptomonedei.  „Acest aspect a mai fost adus în discuție și știm de el. Nu am sfătui pe nimeni să facă așa ceva vreodată, evident. Ar fi greșit din punct de vedere moral și, probabil, ilegal. Credem că deținătorii CoronaToken sunt oameni responsabili”, a declarat Pete Weathers, administratorul pe canalului CoronaCoin.