Live text: Coronavirus în România. După Suceava, ministrul Sănătății anunță că încă un județ este un potențial focar de infecție

Coronavirus în România. Mondo News continuă să vă prezinte, în format live text, cele mai importante informații din țara noastră referitoare la pandemia de coronavirus.

5 aprilie, ora 18.15: Județul Constanța este un potențial focar de infecție, dacă nu se iau măsurile necesare, a declarat duminică ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a vizitat două spitale din Constanța, dar și un centru de carantinare și spitalul modular de pe Stadionul Portul, relatează Mediafax.

„La nivel de Constanța avem un aflux mare de cetățeni din exterior, un aflux care poate la un moment dat să deraieze, sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unitățile sanitare. Este un potențial focar, dacă nu avem grijă și dacă nu luăm acele măsuri de izolare, carantinare, identificare. Trebuie să avem mare, mare grijă la izolare și la distanțarea socială și trebuie să avem mare grijă de personalul nostru medical”, a declarat, duminică, ministrul Sănătății. Oficialul a vizitat Spitalul Județean Constanța, Spitalul Militar, dar și Sanatoriul Balnear Techirghiol, care este unul dintre cele două centre de carantinare din Constanța, cât și Spitalul Modular SMMIT, amenajat de MApN pe Stadionul Portul.

„La Suceava avem un focar pierdut de sub control. La Constanța trebuie să avem foarte mare grijă la izolare și distanțare socială. Sunt 77 de cadre izolate la nivelul județului Constanța, dintre care 3 medici și 5 asistenți”, a precizat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a mai informat că în Constanța un medic de familie infectat cu coronavirus se află în stare critică la terapie intensivă.

Reamintim că Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este unul dintre cele 7 centre de primire a bolnavilor cu Covid-19. De asemenea, pe litoralul constănțean au fost amenajate două centre de carantinare instituționalizată pentru românii repatriați din Italia. 605 persoane au fost introduse până în acest moment în Hotelul Flora din stațiunea Mamaia și în Sanatoriul Balnear Techirghiol. Până în acest moment, în Constanța au fost înregistrate 114 cazuri de infectare, două decese iar peste 800 de persoane se află în carantină.

5 aprilie, ora 18.00: Încă 3 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate duminică, în jurul orei 18,00, astfel încât bilanțul total urcă la 151.

Deces 149

Bărbat, 68 ani din jud. Ilfov.

Persoană dializată la Clinica privată București, contact caz confirmat, internat la Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” București.

Data deces: 26.03.2020.

Data confirmare: 24.03.2020.

Deces raportat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” la DSP Ilfov în data de 02.04.2020, de catre DSP Ilfov la CNSCBT, in 05.04.2020.

Deces 150

Bărbat, 56 ani din jud. Suceava.

Persoana cu boală renală std. final, proba recoltata la Sp. Câmpulung, decesul survine la SJU Suceava.

Data recoltare: 27.03.2020.

Data deces: 30.03.2020.

Data confirmare: 04.04.2020

Deces 151

Bărbat, 74 ani din jud. Galați.

Persoana asistată in Centrul de Îngrijiri Bătrâni Galați, contact cazuri confirmate.

Data recoltare: 04.04.2020.

Data deces: 04.04.2020.

Data confirmare: 05.04.2020.

5 aprilie, ora 15.10: Toate cadrele medicale de la Secţia din Zărneşti a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov sunt izolate şi vor fi testate, luni, privind o posibilă infectare cu COVID-19, după ce un pacient internat în această unitate medicală a fost depistat pozitiv, a declarat duminică managerul Spitalului de Psihiatrie, dr. Nicuşor Bîgiu, citat de Agerpres. Conform acestuia, pacientul în cauză are ca dată probabilă a contaminării 25 martie şi a început să prezinte simptome şase zile mai târziu, fiind testat şi ulterior confirmat cu coronavirus.

“Ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situaţiei din Suceava, lipsa de aderenţă a unei părţi a personalului (8 persoane) în privinţa folosirii măştilor şi mănuşilor în data de 30 martie, dar şi anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măşti şi mănuşi. Până la acest moment nu a fost identificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului. (…) De luni, 6 aprilie, vom începe testările PCR-RT pentru personalul Secţiei Psihiatrie din Zărneşti, la un laborator privat. Testarea pacienţilor-contacţi, în număr de doi, este la acest moment în curs”, a preciza dr. Bîgiu, într-un comunicat de presă. În contextul în care Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a fost pregătit pentru a putea prelua pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19, Compartimentul Psihiatrie Cronici, situat pe strada Mihai Eminescu din municipiul Braşov, a fost mutat în cadrul Secţiei Psihiatrie din Zărneşti.

Protocolul de lucru privind supravegherea, controlul şi limitarea infectării cu COVID-19 la Secţia Psihiatrie din Zărneşti a fost comunicat personalului, sub semnătură, în data de 3 martie, cu triaj obligatoriu al personalului de cel puţin două săptămâni, a precizat dr. Bîgiu. În urma demisiilor mai multor asistente de la această secţie a spitalului, managerul Bîgiu a decis numirea unui nou medic coordonator, dr. Tiberiu Szasz, în data de 1 aprilie.Dr. Tiberiu Szasz a fost cel care “a identificat şi investigat cazul pacientului cu COVID-19”, a precizat managerul Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.

5 aprilie, ora 15.00: Activitatea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Clinicii „Dr. Dumitru Popescu” (maternitatea Odobescu) a Spitalului Municipal Timişoara va fi restrânsă, fiind asigurate doar urgenţele, după ce 25 de persoane – cadre medicale, lehuze şi o gravidă – au fost confirmate cu Covid-19, potrivit informaţiilor furnizate, duminică, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, informează Agerpres. „Având în vedere faptul că în secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara au fost confirmate 25 de cazuri Covid-19 pozitive (13 cadre medicale, 11 lehuze şi o gravidă), urmare a reevaluării situaţiei, DSP Timiş a transmis mai multe recomandări, între care restrângerea activităţii unităţii sanitare, astfel încât să fie asigurate doar urgenţele”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.

Potrivit acesteia, alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical şi auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact. De asemenea, DSP Timiş recomandă redirecţionarea pacienţilor depistaţi pozitiv în urma testului pentru Covid-19 către Spitalul Judeţean Timişoara – Clinica Bega (declarată maternitate COVID); izolarea contacţilor de familie pentru o perioada de 14 zile în cazul pacientelor externate la cerere (două din judeţul Timiş şi câte una din judeţele Arad şi Caraş-Severin).

Managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea, a cerut izolarea maternităţii pentru dezinfecţie totală şi testarea tuturor angajaţilor, după ce o angajată a fost depistată pozitiv. Directorul DSP Timiş Mariana Rădulescu a afirmat, marţi seara, că „decizia de carantinare (pentru câteva ore, n.r.) a respectivei maternităţi a aparţinut de la sine putere doamnei manager al Spitalului Municipal, care are în subordine maternitatea (…) fără nicio consultare a DSP (…)”. Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că a fost corectă decizia ca pe banii municipalităţii să fie testat întregul corp medical al Maternităţii Spitalului Municipal Timişoara, aflat în subordinea primăriei, pentru că „s-a evitat o situaţie comparabilă cu cea de la Suceava”, întrucât au fost depistate mai multe persoane pozitive.

5 aprilie, ora 14.45: Un cadru medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost depistat pozitiv cu coronavirus, iar în urma acestei situații peste 50 de angajați din personalul medico-sanitar și auxiliar au intrat în autoizolare la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș transmis duminică și citat de Mediafax, contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, nu fac obiectul testării. „Urmare a confirmării pozitive COVID-19 a unui cadru medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, începând din data de 4 aprilie 51 de persoane din rândul personalului medico-sanitar și auxiliar au intrat în autoizolare la domiciliu, pentru siguranța tuturor.

Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, nu fac obiectul testării. În acest caz, se recomandă auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact, aceștia testându-se la apariția simptomatologiei, în decurs de 14 zile de la ultimul contact”, se arată în comunicat. Reprezentanții unității au subliniat că, în acest moment, atât personalul intrat în auto-izolare, cât și cadrul medical pozitiv COVID-19, sunt în stare bună.

Update 5 aprilie, ora 14.30: Prefectul de Maramureș, Silviu Ungur a semnat documentul prin care sunt aprobate cele patru măsuri, care vor intra în vigoare de luni ce au fost propuse de șeful administrației județene pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș, scrie ZiarMM.ro.

”Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu”, a declarat șeful administrației județene.
A doua măsură este una așteptată de multă vreme, respectiv testarea, la finalul perioadei de carantinare, a persoanelor care ies din carantina instituționalizată, județul nostru având cei mai mulți carantinați după București – Ilfov. Astfel, începând de luni, 6 aprilie, toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș vor fi testate (prin efectuarea de teste rapide – serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare.
 
O a treia măsură face referile la obligațiile angajatorilor, care trebuie să instituie măsuri preventive de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic.A patra și ultima măsură solicitată la CJSU, face referire la asigurarea cu cele necesare traiului zilnic pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu, mai notează sursa citată.

Județele Galați și Vaslui au anunțat și ele, în acest weekend, că de luni va fi obligatorie purtarea unei forme de protecție a feței la ieșirea din casă.

Update 5 aprilie, ora 13.00: Până astăzi, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

33

2.

Arad

150

3.

Argeș

25

4.

Bacău

38

5.

Bihor

46

6.

Bistrița-Năsăud

42

7.

Botoșani

68

8.

Brașov

131

9.

Brăila

11

10.

Buzău

12

11.

Caraș-Severin

21

12.

Călărași

30

13.

Cluj

110

14.

Constanța

114

15.

Covasna

47

16.

Dâmbovița

23

17.

Dolj

27

18.

Galați

101

19.

Giurgiu

24

20.

Gorj

8

21.

Harghita

1

22.

Hunedoara

124

23.

Ialomița

56

24.

Iași

88

25.

Ilfov

78

26.

Maramureș

42

27.

Mehedinți

12

28.

Mureș

57

29.

Neamț

160

30.

Olt

11

31.

Prahova

26

32.

Satu Mare

21

33.

Sălaj

8

34.

Sibiu

49

35.

Suceava

1.215

36.

Teleorman

21

37.

Timiș

176

38.

Tulcea

6

39.

Vaslui

13

40.

Vâlcea

8

41.

Vrancea

79

42.

Mun. București

552

                                       TOTAL

3.864

Totodată, până acum, 148 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 251 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 141 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt  15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 38.623 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 766 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.300 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 310 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 7.935  de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.012.571 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 401  cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 236 în Italia, 15 în Franța, 8  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 27 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

5 aprilie, ora 12.30: Încă 2 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate duminică, astfel încât bilanțul total urcă la 148. Este vorba de un bărbat de 82 de ani internat la un cămin de bătrâni din Galați și o femeie de 70 de ani din Giurgiu.

Deces 147

Bărbat, 82 ani din Căminul de bătrâni, jud. Galați.

Data confirmării: 03.04.2020.

Data internării: 03.04.2020 – BoIi Infecțioase -ATI.

Data deces: 04.04.2020.

Comorbidități: demență, cardiopatie ischiemică, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă.

Deces 148

Femeie, 70 ani din jud. Giurgiu. Internată și izolată în SUUB în 03.04.2020.

Data recoltarii: 03.04.2020.

Data confirmării: 04.04.2020.

Data deces: 04.04.2020.

Comorbidități: Insuficiență renală cronică dializată.

Update 5 aprilie, ora 12.00: Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), potrivit Agerpres. O măsură similară a fost luată și în județul Galați.

Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie. “Am decis obligativitatea utilizării de măşti sau alte mijloace de protecţie, fulare, eşarfe, pentru acoperirea zonei feţei în locurile publice şi în spaţiile comerciale. Nasul şi gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tuşesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalţi”, a declarat duminică, Mircea Gologan. Totodată, potrivit deciziei luate în cadrul CJSU Vaslui, administratorii de magazine, şantiere sau alte spaţii în care populaţia are acces, dar şi cei care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice pot fi sancţionaţi dacă permit accesul cetăţenilor care nu sunt protejaţi.

5 aprilie, ora 05.40: Ministerul Afacerilor Externe a facilitat, vineri şi sâmbătă, revenirea în ţară a 108 cetăţeni români aflaţi în străinătate cu titlu temporar, informează un comunicat de presă, potrivit Agerpres. Potrivit sursei citate, în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar, nerezidenţi, şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de vineri a facilitat revenirea cu bine în ţară a 52 de cetăţeni români, angajaţi pe durată determinată ai unor companii care desfăşurau activităţi în regiunea Kurdistan, Republica Irak.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană, tip charter, operată de o companie privată. Demersurile MAE au permis revenirea în statele de domiciliu, respectiv reşedinţă, şi pentru 65 de cetăţeni străini (olandezi, germani, portughezi, danezi, belgieni, americani, sirieni şi irakieni), care şi-au continuat călătoria de la Bucureşti către destinaţiile finale.

5 aprilie, ora 05.25: Peste 150 de locuitori din orașul Borșa, județul Maramureș, aflați în carantină, cer să fie testați, ei înregistrând un mesaj video, cu versuri, pentru sensibilizarea autorităților. Primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, a declarat, sâmbătă, corespodentului Mediafax că oamenii stau 14 zile în carantină fără să știe de ce. ”Borșenii aflați în carantină în oraș vor să fie testați. Dar conducătorii noștri de la București refuză să-i testeze pe cei aflați în carantină. Vor să-i scoată după 14 zile fără să știm pentru ce i-am ținut în carantină. Cei în carantină, veniți din Italia, peste 150 de persoane, au transmis un mesaj video în versuri pentru sensibilizarea autorităților”, a spus Timiș.

În mesajul video, mai mulți borșeni s-au înregistrat cu pancarte cu versuri, spunând că este solicitarea sutelor de persoane izolate în centrele de carantină care așteaptă un răspuns care le-ar aduce liniștea și pacea sufletească, aproape de familii, fără teama că ar putea infecta pe cineva. ”Nu m-am întors aici de bine, ci fiindcă n-am avut de-ales, am stat cuminte-n carantină, nu vreau, fără un test, să ies! Nu știu ce am adus de-acolo, de am covid-ul sau nu-l am, vă rog din suflet, nu mă puneți, familia eu să mi-o condamn. Cer doar un test să mi se facă, cât poate fi? Eu îl plătesc, să merg cu inima împăcată, pe-ai mei să nu-i îmbolnăvesc. Am stat închis ca și un câine, și regulile-am respectat, n-aș vrea să știu, mâine, poimâine, că pe ai mei i-am infectat. Părinții mă așteaptă-n poartă, copiii-n brațe să îi strâng, cadou le-aș duce ciocolată, nu moartea-n chip nemaivăzut”, se arată în mesajul înregistrat.

4 aprilie, ora 20.00: S-a închis spitalul din Câmpulung Moldovenesc, iar cel de la Fălticeni este închis parțial, după ce în cele două unități sucevene 118 cadre medicale au fost depistate pozitiv cu coronavirus, transmite Mediafax.

Conducerea DSP Suceava a luat, sâmbătă, decizia închiderii spitalului din Câmpulung Moldovenesc, după ce 74 de angajați ai unității medicale au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus.„La Câmpulung Moldovenesc, din totalul de 269 de teste recoltate până în prezent, 74 sunt pozitive. Dat fiind numărul mare de teste pozitive și personalul medical aparținând diverselor secții ale spitalului, am luat decizia închiderii unității începând de astăzi. La momentul deciziei, în spital se mai aflau 7 pacienți, toți testați pozitiv. Aceștia au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență Suceava”, a declarat pentru Mediafax directorul interimar al DSP Suceava, Manuela Trifan.

Potrivit directorului DSP, cadrele medicale au forme asimptomatice, motiv pentru care li s-a indicat izolarea la domiciliu cu revenirea la serviciu după 14 zile. În concluzie, timp de două săptămâni, spitalul va fi închis, timp în care se va face dezinfecție și curățenie.„Începând de astăzi, pacienții vor fi direcționați către celelalte spitale non-Covid din județ, respectiv Gura Humorului, Rădăuți, Vatra Dornei și parțial la Fălticeni”, a spus Manuela Trifan.

Și în Fălticeni, conducerea DSP Suceava a luat decizia închiderii parțiale a spitalului, după ce 44 de cadre medicale au fost depistate pozitiv și au fost trimise, două săptămâni, în izolare la domiciliu.„Aceeași decizie de închidere s-a luat și pentru pavilionul principal al spitalului din Fălticeni, ce găzduia secțiile de Chirurgie, ATI, Compartimentul de Primiri Urgențe, Medicină Internă și Radiologie, pentru că numărul personalului depistat pozitiv este destul de mare. Țin să apreciez personalul medical din Fălticeni, unde nu a fost depistat niciun pacient pozitiv, ceea ce înseamnă că personalul a purtat corect echipamentul și a efectuat un act medical în siguranță, ceea ce dovedește respect fața de pacienți”, a mai declarat Manuela Trifan.

4 aprilie, ora 19.20: Încă 6 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate sâmbătă seara, astfel încât bilanțul total urcă la 146. Este vorba de trei persoane din Hunedoara, două din Suceava și unul din București.

Deces 141

Bărbat, 51 ani din jud. Hunedoara.

Persoană cu ciroză hepatică, se internează în data de 31.03.2020 la Spitalul Municipal Hunedoara- Secția Boli Infecțioase, după care e transferată în secția ATI.

Data recoltare: 31.03.2020.

Data deces: 31.03.2020.

Data confirmare: 03.04.2020.

Deces 142

Bărbat, 78 ani din jud. Hunedoara

Persoană cu cancer bronhopulmonar, se internează în data de 31.03.2020 la Spitalul Municipal Hunedoara- Secția Boli Infecțioase.

Data recoltare: 31.03.2020.

Data deces: 31.03.2020.

Data confirmare: 02.04.2020.

Deces 143

Femeie, 79 ani din jud. Hunedoara.

Persoană cu cancer gastric și mamar, se internează în data de 31.03.2020 la Spitalul Municipal Hunedoara- Secția Boli Infecțioase.

Data recoltare: 31.03.2020.

Data deces: 31.03.2020.

Data confirmare: 02.04.2020.

Deces 144

Bărbat, 53 ani din București.

Se internează în data de 24.03.2020 la INBI Matei Balș.

Data deces: 04.04.2020.

Data confirmare: 24.03.2020.

Deces 145

Bărbat, 84 ani din jud. Suceava.

Data internării:27.03.2020.

Data recoltării:27.03.2020.

Data confirmării:02.04.2020.

Data deces:03.04.2020.

Contact cu fiica – caz confirmat Covid 19.

Deces 146

Bărbat, 61 ani din jud. Suceava.

Data internării:13.03.2020.

Data recoltării: 27.03.2020.

Data confirmării: 03.04.2020.

Data deces: 31.03.2020.

Comorbidități: boala Parkinson.

4 aprilie, ora 16.45: Ministrul și secretarii de stat din Ministerul Afacerilor Interne au anunțat sâmbătă Ordonanța Militară Nr. 7 ce urmează să fie publicată tot astăzi în Monitorul Oficial.

CAPITOLUL I – Instituirea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița

Art. 1. — Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.

Art. 2. — În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru: a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației; b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art. 3. — Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 2.

Art. 4. — În localitatea carantinată potrivit art. 1 se aplică în mod corespunzător toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență.

Art. 5. — Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Ialomița (CJCCI) pentru a stabili completări și derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Art. 6. — (1) Organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare a intrării, respectiv ieșirii persoanelor în/din localitatea carantinată. (2) Autoritățile administrației publice locale și județene vor aduce la cunoștință obligațiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea și accesul în/din localitatea carantinată. (3) Aplicarea măsurilor de verificare, control și acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naționale.

Art. 7. — Consiliul Județean Ialomița, primarul și Consiliul Local al Orașului Țăndărei vor lua măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Art. 8. — Este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din orașul Țăndărei, județul Ialomița, prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

CAPITOLUL II Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art. 9. — (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. (2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23,00, ora României. (3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020. (4) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 10. — (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.

Art. 11. — Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

Art. 12. — La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Art. 13. — Prevederile art. 12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator.

Art. 14. — (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale: a) utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea; b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată; c) staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător. (2) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deținătorului. (3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Art. 15. — Prevederile art. 5 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplică mecanicilor de locomotivă și personalului feroviar.

Art. 16. — (1) Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 17. — (1) Personalul gărzilor forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic. (2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcție de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

CAPITOLUL III Dispoziții finale

Art. 18. — (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare: a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 2 și 8; b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsurile prevăzute la art. 3 și 9; c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsurile prevăzute la art. 11 și 13; d) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română și Jandarmeria Română, poliția locală, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art. 12; e) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru măsura prevăzută la art. 14. (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 2, 3, 8, 9 și 11—14 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare. (3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 19. — Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 20. — (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

4 aprilie, ora 16.40: Grupul de Comunicare Strategică a transmis sâmbătă după-amiază o rectificare în care precizează că numărul deceselor înregistrate în țara noastră din cauza coronavirusului este de 140, și nu 141 cum a fost anunțat anterior. Pe lista deceselor a fost inclusă în mod eronat o persoană de 82 de ani din Galați. „Conform ultimelor precizări ale INSP, în prezent la nivel național sunt înregistrate 140 decese. Cazul 137 de la Galați se infirmă. Persoana de 82 de ani care este instituționalizată într-un cămin pentru persoane vârstnice este pozitivă. Este contact cu altă persoană din același cămin care a și decedat”, se arată în precizare.

4 aprilie, ora 14.00: Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin sâmbătă o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 14:00.

Principalele declarații:

Marcel Vela:

România traversează una din cele mai dificile perioade a istoriei recente. Distanțarea socială e unica soluție în acest moment. Știu că e extrem de greu. În această lună are loc una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Vom petrece acest moment într-un mod atipic. Învingătorii nu sunt cei care trișează. Haideți să fim toți de aceeași parte a baricadei. Am semnat o nouă ordonanță militară, pe care premierul a avizat-o. Câteva precizări legate de necesitatea emiterii acestei ordonanțe.

E necesară pentru că evoluția internațională e de așa natură încât trebuie să adaptăm măsurile luate, pentru a diminua la minim orice risc. Un alt factor e comportamentul unora dintre cetățeni, oameni care nu înțeleg cât e de periculos ceea ce fac. Legea e pentru toți și toți trebuie să o respectăm. Avem primul cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenții care l-au oprit la un filtru, în Vaslui. În Ialomița, d31 de cazuri confirmate sunt din Țăndărei, iar din cei 8 pacienți decedați 7 sunt din acest oraș. Se instituie carantină pentru Țăndărei. Vom permite intrarea și ieșirea doar pentru transport marfă.

Măsurile de verificare, control și acces se realizează de personalul MAI în colaborare cu Apărarea. Vom aplica legea! Consiliul Județean Ialomița, consiliul local vor lua măsuri pentru funcționarea măsurilor de protecție și asistență socială. Este strict interzisă intrarea și ieșirea din oraș prin alte zone de acces decât cele publice. Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie, am decis să suspendăm toate zborurile spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda Turcia și Iran pentru 14 zile, din 5 aprilie, ora 23,00.

Restricția nu se aplică pentru aeronavele de stat, transport marfă, zboruri umanitare etc. Avem și o veste bună: permitem zboruri cu curse charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și munca în zona asistenței sociale.

Transportatorii sunt extrem de importanți în această perioadă, economia are nevoie de ei, am stabilit pentru conducătorii mașini capacitate maximă peste 2,4 tone care nu au simptome vor completa la intrarea în țară doar o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă locația în care pot fi contactați între curse.

Pentru fluidizarea traficului, conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează România nu vor mai completa declarații dacă vot utiliza strict coridoarele de tranzit, fiind interzisă abaterea de la ele și în maxim 48 de ore, cu staționare în parcările marcate corespunzător. La intrarea în țară, șoferii străini aplică un colant special care va identifica tipul de transport, iar șoferul e obligat să aibă asupra sa un formular de tranzit. Dacă nu respectă prevederile, intră în carantină 14 zile, cu suportarea cheltuielilor.

Pentru a ajuta medicii, asistentele, ministerele cu rețea proprie și autoritățile locale asigură la cerere spații hoteliere pentru repausul între ture. Mulțumesc public unui cetățean din Rădăuți care a pus la dispoziția medicilor un hotel de 90 de camere. La solicitarea ministrului Mediului, am introdus un articol pentru a preveni infracțiunile silvice. Personalul gărzilor forestiere va participa în dispozitivele de ordine publică și control a circulației împreună cu personalul MAI și MApN, pentru controale silvice.

Controalele specifice se fac în punctele existente, funcție de personalul disponibil. Ordonanța militară va fi publicată azi în Monitorul Oficial.

Bogdan Despescu:

În ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15.000 de persoane. Au fost verificate persoanele în carantină și izolare, în medie peste 90.000 de persoane verificate zilnic. De la începutul epidemiei, au fost întocmite 400 de dosare penale și peste 130.000 sancțiuni în valoare totală de peste 170 milioane de lei.

Transportatorii sunt deosebit de importanți și asigurăm flux continuu de transport. Zilnic acționează peste 30.000 angajați din MAI și peste o mie de militari și 4.000 polițiști locali. În Suceava, structurile MAI au organizat măsuri de siguranță a orașului și localităților limitrofe. O altă situație care a necesitat atenția a fost în Ialomița, în Țăndărei și Bărbulești, unde oamenii nu au înțeles că trebuie respectate restricțiile.

Au fost aplicate peste 170 de amenzi, în valoare de peste 41.000 lei. Fac apel la cetățeni să respecte deciziile autorităților, pentru binele lor. Așa cum medicii sunt în prima linie, și cadrele MAI sunt partenerii medicilor din afara spitalelor, ajutând la păstrarea sănătății dumneavoastră. Prefer să se spună la final că am făcut prea mult decât că am făcut prea puțin!

Raed Arafat:

Avem 3,613 confirmați și 141 decedați, din păcate! Am acționat pentru a sprijini colegii care au nevoie de consultanță, pentru a repune situația pe un făgaș cât mai aproape de normal: Arad, Hunedoara, unde au plecat două echipe de medici epidemiologici, doi medici anesteziști și doi de la UPU Smurd Timișoara și Craiova. Acest tip de echipe de sprijin vor fi trimise și în alte zone dacă va fi nevoie.

În ultimele 24 de ore, pompierii au distribuite 100.000 măști FFP 2 și 3. Azi, din altă sursă, începem repartiția a 200.000 măști FFP2 de la UNIFARM. Săptămâna viitoare, o aeronavă militară va aduce în țară 100.000 combinezoane de protecție. Există și alte materiale care sunt pe drum.

Avem în vedere și forțele de ordine, colegii de la ANAF care asigură partea de vamă. Despre ventilatoare: avem contracte pe care le semnăm și nu le mai putem executa, fie se interzice exportul fie se amână. Avem contractate 200 de ventilatoare deja, dar data de sosire nu e certă. Am identificat 120 ventilatoare la serviciile de ambulanță și care pot fi de folos la terapie intensivă și alte 190 ventilatoare de terapie intensivă care au început să fie aduse la București, unde firma importatoare va face o reparație generală. Dacă reușim măcar 100 să le dăm, am crescut cu o sută numărul paturilor cu ventilatoare. Vom continua pe palierul de reducere a răspândirii și sprijinirea colegilor din linia de front.

Marcel Vela:

Fac un apel către frații din diaspora, care doresc să ajungă în țară cu ocazia Paștilor. Rămâneți acasă în țările unde locuiți și faceți acolo sărbătorile în pace și liniște! Aici vom fi obligați să vă invităm să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare. Nu ne face bine nici nouă, nici dvs, nici familiilor care vă iubesc. Vă pot garanta că vom ieși din această situație grea și vom fi împreună. Cât de repede, depinde doar de noi!

4 aprilie, ora 13.45: Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, că 317 cetățeni români au fost infectați cu noul coronavirus pe teritoriul altor state. Cei mai mulți se află în Italia. De la începutul epidemiei și până în acest moment, au decedat 26 de români aflați în străinătate.

317 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 152 în Italia, 15 în Franța, 8 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 26 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat. Pe teritoriul României, conform celor mai recente date, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 430 de infecții noi. În total, bilanțul cazurilor de COVID-19 ajunge la 3.613, iar al deceselor a ajuns la 141 persoane.

4 aprilie, ora 13.30: Directorului Direcției Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății, Constantin Dina, a fost depistat pozitiv la COVID-19 iar ministrului Nelu Tătaru i-au fost prelevate probe pentru un nou test COVID-19.

Dina „se află internat în Spitalul Clinic Judetean de Urgență Constanța. În acest caz s-a început ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a precizat ministerul Sănătății. In această dimineata, ministrului Sănătății, Nelu Tătaru i-au fost prelevate probe pentru un nou test COVID-19, potrivit sursei citate.

4 aprilie, ora 13.20: Până astăzi, 4 aprilie, ora 12.00, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.613 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 329 au fost declarate vindecate și externate.

Până acum, 141 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 430 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 119 pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.252 de persoane. Alte 113.449 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 36.092 de teste.

Update 4 aprilie, ora 13.10: Încă 8 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate sâmbătă, astfel încât bilanțul total urcă la 141.

Deces 134

Femeie, 66 ani care a fost dializată într-o clinică din București. Persoana a fost găsită decedată în casă în data de 03.04.2020.  Pacienta a fost confirmată cu COVID 19 în data de 02.04.2020.

Deces 135

Bărbat, 34 ani din jud. Mureș. Persoana cunoscută cu Sindrom Pradder Willi a fost internată în data de 26.03.2020 pentru febra, tuse, dispnee în secția de ATI a SCJU Tg. Mureș. Testarea pentru gripă a avut rezultat negativ, în data de 03.04.2020 se confirmă COVID 19. Avea condiții medicale pre-existente: obezitate, boală cardiovasculara, boală pulmonară. Data decesului: 27/03/2020.

Deces 136

Bărbat, 59 ani din jud. Mehedinți.Internat în SCBIT “Victor Babeș” București, prin transfer de la SCU Drobeta-Turnu Severin, pe data de 29/03/2020, confirmat în INCDMM CANTACUZINO pe data de 27/03/2020. Data decesului: 03/04/2020. Insuficiență respiratorie protezată mecanic, ARDS, sd de citoliza hepatica, DZ in observatie, injurie renala acuta, obezitate morbidă.

Deces 137

Femeie, 82 ani din jud. Galați.Persoană internată într-o instituție de îngrijire persoane vârstnice, confirmată în laboratorul Spitalului Galați pe data de 03/04/2020. În aceeași instituție s-au confirmat și alte cazuri COVID 19. Data decesului: 03/04/2020.

Deces 138

Bărbat, 79 ani din jud. Cluj. Persoana aflată la domiciliu decedează în drum spre spital în ambulanță. Avea condiții medicale pre-existente: ramolisment cerebral, dementa mixtă, DZ, infart miocardic cicatriceal, boală cardiovasculară, boală pulmonară. Contact cu ginerele- sofer transport local de persoane, confirmat pe data de 03/04/2020. Data decesului: 03/04/2020.

Deces 139

Femeie, 59 ani din jud. Timiș.Persoana decedează în ambulanță în timpul transferului de la secția de ortopedie a SJU Timișoara la SCBI V. Babeș – Timișoara. Confirmat pe data de 03/04/2020. Data decesului: 03/04/2020.

Deces 140

Femeie, 59 ani din București. Persoana din focarul  clinicii care realizează proceduri de hemodializă. Confirmată pe data de 27/03/2020. Data decesului: 29/03/2020

Deces 141. Barbat, 59 ani din jud. Arad. Persoana internată în secția BI Adulți a SCJU Arad cu diagnosticul Bronhopneumopatie, HTA, Infecție COVID-19.  Confirmat pe data de 03/04/2020. Data decesului: 02/04/2020.

4 aprilie, ora 12.45: Premierul Ludovic Orban a afirmat că toți românii care vor veni în țară, începând de duminică, nu vor petrece Paștele „în condiții normale”, ci vor intra în carantină, în centrele special amenajate în acest sens, transmite Mediafax. „Vreau să transmit un mesaj foarte clar. Toți cei care vor veni începând de mâine (duminică – n.red.) vor fi obligați să intre în carantină. Deja numărul țărilor care au trecut în „Zona roșie” s-a mărit semnificativ”, a spus, sâmbătă, Ludovic Orban, după întâlnirea avută cu ministrul Marcel Vela, la sediul Ministerului de Interne.

Primul ministru a spus că s-au semnalat foarte puține nereguli la centrele de carantină. „Avem 13.000 de români care sunt cazați în centrele de carantină și îi apreciez pentru faptul că respectă regulile. Avem probleme în Țăndărei pentru că unele persoane nu respectă regulile. Cine nu respectă izolarea va fi pus în carantină, iar costurile vor fi suportate individual. Autoritățile sunt implicate cu toate forțele pentru respectarea acestor reguli”, a mai spus liderul Executivului.

Update 4 aprilie, ora 12.15: Guvernul va prezenta în cursul zilei de astăzi o nouă ordonanță militară, a declarat sâmbătă premierul Ludovic Orban după ședința cu miniștrii Marcel Vela și Nelu Tătaru ce a avut loc la sediul MAI.

”Am evaluat situația și am pregătit elementele pentru noua ordonanță militară ce va fi prezentată de echipa de la MAI în cursul zilei de astăzi. Practic e aproape în forma finală ordonanța”, a spus Orban. Întrebat despre situația din Ialomița, în special în Țăndărei, premierul a declarat că ”acolo au venit foarte multe persoane din țări care au intrat în zona roșie de curând, se vor lua măsuri speciale, cel puțin pentru Țăndărei”.

Update 4 aprilie, ora 11.25: În plină epidemie coronavirus, dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova a fost oprită vineri, după ce au fost deja dezinfectate 500 de scări. DSP a autorizat inițial produsul folosit, după care l-a interzis și a amendat firma care făcea dezinfecția. Dezinfecţia scărilor de bloc în Craiova a început în 31 martie, iar până acum 500 de scări de bloc au fost dezinfectate. Vineri, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea substanţei numite „Aldezin” cu care se dezinfecta, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor societăţii de salubritate din Craiova, care a dezinfectat scările, străzile şi trotuarele din oraş, folosirea biocidului fusese aprobată de inspectorii de sănătate din cadrul DSP Dolj. Societatea de salubritate a fost amendată, iar dezinfecţia scărilor de bloc din Craiova a fost oprită. „Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova”, anunţă reprezentanţii SC Salubritate Craiova.

Societatea a primit, tot vineri, o amendă între 5.000-10.000 de lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței. Potrivit reprezentanţilor societăţii de salubritate, instituţia nu mai are acum alte substanţe biocide pentru a continua dezinfecţia scărilor de bloc. „Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost folosit în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană”, spun cei de la Salubritate Craiova. Peste 4.000 de scări de bloc trebuiau dezinfectate în Craiova.

4 aprilie, ora 11.20: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi, potrivit Agerpres. Potrivit sursei citate, decizia intră în vigoare începând de luni şi se aplică în spaţii publice, precum spaţiile comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere.

Aceeaşi sursă precizează că nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicale. Se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura. Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome. De asemenea, persoanele din conducerea spaţiilor publice amintite au obligaţia să se asigure că angajaţii şi vizitatorii/clienţii pun în aplicare măsura CJSU Galaţi.

3 aprilie, ora 23.00: Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, recent numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri, pentru  Monitorul de Suceava, că „o parte din cadrele medicale” din acest spital, dur afectat de epidemia de coronavirus, au refuzat să poarte echipamentele de protecție.

„În mod paradoxal, o parte din cadrele medicale refuzau să poarte aceste echipamente, iar aceasta este una din explicațiile pentru care aici sunt atât de mulți medici și asistenți infectați cu COVID-19. Chiar vă rog să mă citați cu această declarație. Dar acest comportament se va schimba și oamenii au înțeles că trebuie să poarte echipamentele de protecție”, a acuzat doctorul Ionel Oprea, care a adăugat că spitalul are suficiente echipamente de protecție.

Klaus Iohannis a anunțat recent militarizarea conducerii Spitalului din Suceava, iar conducerea este asigurată de o echipă coordonată de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, numit în 31 martie secretar de stat în Ministerul Sănătății. Obiectivul pe termen scurt este ca Spitalul Județean Suceava să redevină complet operațional în maxim o săptămână, a mai spus el. Ionel Paul Oprea a fost şef al Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, în perioada 2016-2019, după care şi-a continuat activitatea de chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central.

Generalul Oprea are la activ misiuni executate la comanda unor structuri medicale în misiunile ONU din Angola şi Somalia.

3 aprilie, ora 22.30: Un asistent de la Spitalul Floreasca este acuzat că a furat din depozitul spitalului 2.000 de măşti şi dezinfectanţi, după care a vândut echipamentele medicale unei alte persoane, potrivit Mediafax. Polițiștii din București au pus în aplicare, vineri, un mandat de aducere emis pe numele unui bărbat suspect într-un dosar pentru furt. Bărbatul a fost prins în județul Teleorman.

În același timp, polițiștii au făcut două percheziții, una la locuința bărbatului și alta la locul său de muncă, în vestiar. „Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în data de 29 03 2020, în afara orelor de program s-ar fi prezentat la locul de muncă, unde ar fi pătruns în depozitul și ulterior în magazia unității sanitare unde are locul de muncă, de unde ar fi sustras 2.000 de măști și recipiente de dezinfectant, pe care ulterior le-a vândut unor persoane fizice”, arată Poliția Capitalei. Polițiștii au mai găsit 550 de măști de protecție. Bărbatul a fost reținut pe o perioada de 24 ore, urmând să fie prezentat magistraților. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că bărbatul este asistent la Spitalul Floreasca.

3 aprilie, ora 21.35: Ministerul Sănătăţii anunţă că a primit de la Sanofi România 18.000 de cutii (adică peste un milion de doze) de Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

„Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienți din România”, afirmă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat difuzat vineri seară. Potrivit sursei citate, donația s-a realizat prin Unifarm (companie a Ministerului Sănătății).

3 aprilie, ora 20.25: Al doilea lot de 30 de izolete de concepție și producție românească a fost recepționate, vineri, de către o comisie MApN de la operatorul economic STIMPEX SA, firmăc are a ajutat la dezvoltarea produsului și către care MApN a făcut o comandă de 100 de bucăți. „O comisie de recepție formată din specialiști ai Departamentul pentru armamente și ai Direcției Medicale a MApN, a recepționat vineri, 3 aprilie, la sediul operatorului economic SC STIMPEX SA, al doilea lot de 30 de izolete de concepție și producție românească.”, anunță MApN.

Dispozitivele medicale recepționate, produse în serie după proiectul de cercetare-dezvoltare – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, fac parte din comanda adresată de MApN către SC STIMPEX SA, care prevede livrarea unui număr de minim 100 de echipamente, notează Ministerul.

Sistemele de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC, recepționate vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și în cursul săptămânilor viitoare, pentru a asigura necesarul în creștere, al formațiunilor medicale ale MApN.

Izoletele românești „asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate”, după cum notează Armata.

Proiectul de cercetare-dezvoltare a fost derulat de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, aflat în subordinea Direcției Medicale a MApN. Primul lot de 15 izolete a fost recepționat în urmă cu o săptămână de către Armată.

3 aprilie, ora 20.00: Autorităţile se aşteaptă la un vârf al numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus după Paşte, în condițiile în care în următoarele două săptămâni peste 200.000 de oameni vor intra în ţară.

„În ultimele trei zile, aproximativ 10.000 de cetăţeni pe zi au intrat în ţară. Dacă situaţia va continua pe această cifră, cu siguranţă până la Sărbătorile Pascale vom înregistra în jur de 200.000 de cetăţeni care vor reintra în România”, declară Bogdan Despescu, secretar de stat în M.A.I., potrivit Mediafax.

Numărul românilor care s-au întors în ţară în ultima perioadă este deja foarte mare. „De la momentul declanşării epidemiei, la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie, au intrat în ţară şi au fost verificaţi în punctele de frontieră peste 300.000 de cetăţeni”, a adăugat Despescu. Dintre aceştia, peste 59.000 de români au venit din Italia.

Bogdan Despescu e de părere că cea mai bună decizie pe care o pot lua oamenii este de a nu intra în contact cu alte persoane. Românilor care revin acum în ţară li se adaugă şi foarte mulţi străini aflaţi în tranzit. Pentru ei, autorităţile crează un culoar special de trecere.

3 aprilie, ora 19.30: 474 de cadre medicale din România sunt infectate cu coronavirus, 318 dintre ele fiind la Suceava. Bucureștiul a raportat și el 65 de cadre medicale care au COVID-19, potrivit datelor centralizate până vineri, la ora 13. În Arad și Hunedoara, alte două focare de coronavirus, câte 24 de cadre medicale s-au îmbolnăvit.

Astfel, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din raportările primite de INSP din teritoriu, distribuția îmbolnăvirilor cadrelor medicale pe județe sunt:

Alba – 2

Arad – 24

București – 65

Bistrița Năsăud – 3

Botosani – 1

Cluj – 3

Constanța – 1

Covasna – 8

Dâmbovița – 1

Galați – 7

Hunedoara – 24

Ias – 5

Mehedinți – 1

Neamț – 7

Suceava – 318

Timiș – 2

Vrancea – 2.

3 aprilie, ora 19.15: Încă 11 decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate vineri seara, astfel încât bilanțul total urcă la 133. Cinci dintre victime sunt din județul Suceava.

Deces 123

Bărbat, 66 ani, jud. Bistrița Năsăud. Internat în 28.03.2020 în SJU Bistrița-Boli Infecțioase , recoltat pentru COVID-19 în aceiași zi, confirmat pe data de 29.03.2020.

Data decesului: 03.04.2020. Comorbidități: Leucemie limfatica Cronică std III, Diabet zaharat tip II, HTA std II.

Deces 124

Bărbat, 59 ani, jud. Bistrița Năsăud. Aflat în autoizolare, întors din Elveția în data de 25.03.2020. Internat în 31.03.2020 în SJU Bistrița-Boli Infecțioase , recoltat pentru COVID-19 în aceiasi zi, confirmat pe data de 2.04.2020.

Data decesului: 01.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat insulinodependent

Deces 125

Bărbat, 27 ani, jud Sibiu. Decedat în 31.03.2020 (găsit decedat acasă). S-au investigat probe necroptice pentru COVID-19. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.

Deces 126

Bărbat, 61 ani, jud Galați. Întors din Antalya în data de 20.03.2020. Internat in SJU Galati in 26.03.2020, recoltat pentru COVID-19 în aceiași zi. Rezultat pozitiv în 26.03.2020. Decedat în 3.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, Boala hepatica cronica.

Deces 127

Bărbat, 46 ani, jud Ialomița. Internat în SJU Slobozia-ATI în data de 31.03.2020.Recoltat pentru COVID-19 în data de 1.04.2020, confirmat în aceiași dată. Decedat în 3.04.2020.

Deces 128

Femeie, 77 ani, jud Suceava. Internată în SJU Suceava în 19.03.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 in 25.03.2020. Rezultat pozitiv în 30.03.2020.Decedat în 2.04.2020.

Deces 129

Bărbat, 62 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava în 17.03.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 in 24.03.2020. Rezultat pozitiv în 25.03.2020.Decedat în 2.04.2020

Deces 130

Femeie, 63 ani, jud Suceava. Internată în SJU Suceava în 27.03.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 in 27.03.2020. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.Decedata în 2.04.2020

Deces 131

Bărbat, 67 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava in 27.03.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 in 27.03.2020. Rezultat pozitiv în 2.04.2020.Decedat în 30.03.2020

Deces 132

Bărbat, 58 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava in 29.03.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 in 29.03.2020. Rezultat pozitiv în 3.04.2020.Decedat în 30.03.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, CIC, Infarct miocardic in antecedente.

Deces 133

Femeie, 62 ani, jud Ialomița. Internată în SJU Slobozia-Medicina Interna în data de 31.03.2020 transferată în ATI în data de 1.04.2020. Recoltat pentru COVID-19 in data de 1.04.2020, confirmare în 2.04.2020. Decedată în 3.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, afecțiuni renale.

3 aprilie, ora 16.45: Alte patru decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate vineri, astfel că bilanțul a ajuns la 122. Este vorba despre trei femei și un bărbat din Hunedoara, Ialomița, Timiș și Neamț.

Deces 119

Femeie de 69 de ani din județul Hunedoara. A fost internată în Spitalul Municipal Hunedoara- Secția Pneumoftiziologie în 29 martie, fiind confirmată cu coronavirus în 2 aprilie. Data decesului: 3 aprilie. Conditii medicale pre-existente: diabet zaharat, AVC sechelar, HTA, boala Parkinson, potrivit Grupului de comunicare strategică.

Deces 120

Femeie de 69 de ani din județul Ialomița. Internată în Spitalul Municipal Slobozia în 2 aprilie, confirmată cu coronavirus în aceeași zi. Data decesului: 3 aprilie. Conditii medicale pre-existente: diabet zaharat, HTA, insuficiență renală cronică.

Deces 121

Bărbat de 78 ani din Timiș. Internat în 1 aprilie la Spitalul ” Victor Babes” Timisoara – ATI, confirmat tot în 1 aprilie. Data decesului: 3 aprilie.

Deces 122

Femeie de 60 ani din județul Neamț. Internată în SJU Piatra Neamt- Secția Medicală, în 23.02.2020, pentru ciroză hepatică activă toxic nutrițională decompensată global, insuficiență hepatică cronica, conform GCS. Probe recoltate pentru COVID-19 pe 25 martie. Deces: 28 martie. Confirmată pe data de 2.04.2020.

3 aprilie, ora 16.30: Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic, a declarat vineri Violeta Alexandru, ministrul muncii. Au început să fie trimise deja cereri pentru obținerea ajutorului. Către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială au fost trimise 22 mii cereri în trei zile, iar către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă peste 25.000 cereri pentru circa 240.000 salariați.

Dintre cererile depuse la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, proape 50% se referă la PFA. Cele mai multe cereri s-au depus în București, iar pe locul doi este județul Cluj, a spus Alin Ignat, șeful Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială. În ceea ce privește cererile depuse la ANOFM, cele mai multe vin din zona industriei prelucrătoare și horeca, județul Cluj fiind pe primul loc, cu solicitări pentru peste 30.000 de salariați.

Șeful Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu, spune că unele calcule din solicitări sunt greșite. Unele greșeli pleacă de la faptul că calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea se face pentru o lună, deși plata se face la 1 aprilie pentru luna martie. Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariați care nu au încă contractul suspendat. Până acum au fost suspendate circa 884 mii contracte.

3 aprilie, ora 16.00: Pacienţii din Suceava care nu sunt îmbolnăviţi cu noul coronavirus vor fi preluaţi de Spitalul Militar Iaşi, informează Mediafax. Măsura a fost luată după instituirea carantinei în Spitalul Judeţean Suceava. Un detaşament din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN a fost detaşat la Suceava pentru a dezinfecta toate căile rutiere.

În acelaşi timp, 4 izolete produse de instituţiile din subordinea Ministerului Apărării vor ajunge la Spitalul din Suceava, pentru a asigura o intervenţie în siguranţă pentru personalul medical.

De asemenea, un detaşament din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN va fi detaşat în municipiul Suceava pentru a ajuta autorităţile locale în decontaminarea şi dezinfectarea tuturor căilor rutiere. MApN pune la dispoziţia autorităţilor locale şi 10.000 de comprimate de cloramină pentru a putea dezinfecta cu clor suprafeţele.

O echipă formată din 4 militari a preluat de astăzi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. MApN a anunţat, de asemenea, că spitalul ROL 2 care a fost ridicat în incinta Institutului Ana Aslan a devenit operaţional din punct de vedere medical, iar de pe 6 aprilie va fi preluat de o echipă medicală militară.

3 aprilie, ora 15.00: Președintele Klaus Iohannis a făcut vineri un nou apel către românii din străinătate să nu vină acasă anul acesta de Paște, spunând că de câteva zile România a intrat în cea mai grea etapă a crizei coronavirus, având deja 116 morți. El a spus că singura cale de a ne proteja este să stăm acasă și să respectăm ordonanțele militare, făcând și un apel la forțele de ordine să asigure “cu fermitate” respectarea legilor.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la ora 14.00.

”Cele mai importante declarații ale președintelui:

Am intrat de câteva zile în cea mai grea etapă a acestei perioade generate de coronavirus

Am reușit să o întârziem cât mai mult

Urmează săptămâni foarte dificile, critice pentru sistemul sanitar

Avem de plâns deja 116 morți. Oare câte victime va mai face epidemie? Nu știm

Dar știm sigur că depinde de noi. Dacă nu respectăm cu stricțete măsurile, pierderile de vieți omenești vor fi tot mai grave

Fiecare zi este o cursă contracronometru pentru a salva viețile

Nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi toți în siguranță

Paștele găsește toată lumea în criză

Apel la românii din diaspora: nu veniți anul acesta acasă de sărbători

Anul acesta vom fi alături de cei dragi de la distanță

Vom face aceste sacrificii dureroase pentru a fi din nou împreună mai târziu

Pentru milioane de credincioși este o dramă să nu poată merge în biserici, dar această perioadă va trece

Acum nu există altă cale de a ne proteja decât a sta acasă și a respecta regulile de distanțare socială

Sacrificiile pe care le facem ajută enorm la limitarea răspândirii infecției

Apel special către forțele de ordine, inclusiv către cele de la frontieră: în aceste zile să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți

Intervenția voastră fermă poate salva vieți. Contez pe voi

Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare

Fără solidaritate și unitate nu vom reuși

Vom câștiga această bătălie.”

3 aprilie, ora 14.40: Alte două noi decese din cauza coronavirusului au fost anunțate vineri în România, astfel că bilanțul a ajuns la 118. Unul dintre pacienți este o asistență medicală din Constanța, întoarsă din Turcia, care nu a lucrat în spital și nu a tratat pacienți cu COVID, conform Grupului de comunicare strategică.

Este vorba despre o femeie de 54 de ani din Constanța. Potrivit Grupului de comunicare strategică, ea a revenit din Turcia în 13 martie, iar în 19 martie a fost confirmată cu coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Femeia avea condiții medicale pre-existente (obezitate morbidă) și bronho-pneumonii repetate în ultimele 12 luni.

Autoritățile precizează că femeia este asistentă medicală, dar că nu a lucrat în spital și nu a tratat pacienți cu COVID-19. Ea a murit în 2 aprilie. Cel de al doilea pacient al cărui deces a fost anunțat vineri după-amiază este un bărbat de 61 de ani din Bucuresti. El a fost internat în Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babes” din București, prin transfer de la Spitalul Militar București, în 30 martie. Confirmat în laboratorul Spitalului Militar București în 31 martie. Bărbatul a murit în 3 aprilie.

3 aprilie, ora 14.00: Suspendarea temporară a producției fabricilor Ford la nivel european se prelungește până cel puțin pe data de 4 mai, spune compania. Ford anunța pe 19 martie că suspendă activitatea la unitățile de productie din Europa, inclusiv la Craiova. Ford are o capacitate de producție de peste 1.000 de mașini/zi la Craiova (modelele Puma și EcoSport).

”Menționăm și că majoritatea angajaților Ford Craiova vor rămâne în șomaj tehnic până pe 30 aprilie, deoarece 1 Mai este o sărbătoare națională. Ford România lucrează îndeaproape cu toate autoritățile relevante pentru aplicarea măsurilor legale comunicate de către Guvern în timpul stării de urgență”, spune compania.

3 aprilie, ora 13.30: Până astăzi, 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183  de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 283 au fost declarate vindecate și externate  din unități spitalicești: 126 la București, 58 la Timiș, 34 la Iași, 5 la Caraș-Severin, 6 la Prahova, 16 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 7 la Brașov, 5 la Galați, 2 din Bihor, 2 Argeș, 2 la Arad, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.

Diferențele de cifre față de ziua anterioară referitoare la persoanele vindecate din județele Caraș-Severin și Prahova sunt din cauza faptului că unități spitalicești din aceste județe au rectificat datele comunicate anterior.

Totodată, până acum, 116 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin și Mureș, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 445 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 83 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt  13.531 de persoane. Alte 114.646 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 31.657 de teste.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

13

2.

Arad

110

3.

Argeș

12

4.

Bacău

24

5.

Bihor

44

6.

Bistrița-Năsăud

27

7.

Botoșani

44

8.

Brașov

124

9.

Brăila

13

10.

Buzău

12

11.

Caraș-Severin

17

12.

Călărași

26

13.

Cluj

108

14.

Constanța

117

15.

Covasna

38

16.

Dâmbovița

19

17.

Dolj

27

18.

Galați

90

19.

Giurgiu

22

20.

Gorj

8

21.

Harghita

1

22.

Hunedoara

108

23.

Ialomița

45

24.

Iași

72

25.

Ilfov

60

26.

Maramureș

46

27.

Mehedinți

11

28.

Mureș

55

29.

Neamț

150

30.

Olt

8

31.

Prahova

27

32.

Satu Mare

16

33.

Sălaj

7

34.

Sibiu

27

35.

Suceava

866

36.

Teleorman

24

37.

Timiș

126

38.

Tulcea

6

39.

Vaslui

11

40.

Vâlcea

8

41.

Vrancea

70

42.

Mun. București

544

                                       TOTAL

3183

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 913 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.385 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 285 de  dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 744 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 9.143 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.090.347 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 221 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 8  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 25 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

3 aprilie, ora 13.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține o conferință de presă, vineri pe tema coronavirusului în România. Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:

”Am pierdut până acum 116 pacienți. Sistemul medical se confruntă cu o situație fără precedent. E un sistem cu multe deficiențe adunate în timp.

Am plecat de la un stoc 0. La DSP am găsit personal insuficient. Sunt oameni puțini care lucrează 24 din 24 de ore. Vom angaja încă 1.000 de persoane în aceste structuri și încă 1.000 de persoane la ambulanță. În acest moment avem trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva. Avem 3.183 de cazuri de COVID.

Am aprobat o HG în care atât serviciile medicale și contractele cadru s-au prelungit. Printr-o OUG rezidenții din ultimul an li s-a prelungit perioada de rezidențiat până la 31 octombrie. Am un mesaj pentru colegii mei de breaslă: Frații mei, România are nevoie de noi. Este un moment dificil, medicina românească nu a clacat niciodată. personalul din sistem a știut să-și adune forțele. Știu de ce aveți nevoie pentru că am fost alături de voi. Nu sunteți singuri.

Despre situația din Țăndărei: Fiecare focar este evaluat particular. În contextul evoluției locale se poate ajunge la un moment dat și la o carantinare.

Despre protecția medicilor, când veți face publică situația fiecărui spital? După vizitele în teritoriu, am constat discrepanțe între raportări la nivel central. Am luat decizia ca fiecare spital să raporteze la DSP stocurile și necesarul.

Veți trimite corpul de control la spitale? Va verifica strocurile, circuitele.

Vor fi aduce încă 200 de ventilatoare, care va fi necesarul? Depinde a acel vârf, avem acum 1.600 de ventilatoare la 1.600 de paturi de ATI. Cele 200 vor fi suficiente pentru acest moment.

Se impune carantină la Arad și Deva? Nu se impune.

Este o OUG, retragerea dreptului de liberă practică? Sunt dicuții în acest moment, nu agreez.

Bonus pentru medici, cât vor primi medicii, asistentele? N-aș pune bonus. Aș spune un spor de periculozitate. Toate cadrele medicale merită acest spor. În acest moment suma se discută. Până luni discutăm.

Urgentarea testelor? Am ajuns la peste 40 de centre. În două-trei zile vom fi la zi cu testele.

Măsuri la Arad? Ne gândim la schimbarea managerului de la DSP ARad. Și-a arătat și intenția de a demisiona.

MS cifra pentru rectificare? Avem încă în evaluare suma.

Câte cadre medicale sunt active la Suceava? 15%. În zilele următoare se va face o testare.

Parteneriat primăria Constanța cu Germania? Nu știu în ce măsură aceste protocoale se dicută. Există o regulă, acel pacient rămâne acolo.

Vârful estimat? Estimarea de 10.000 rămâne valabilă cât timp cei care vin în țară rămân în izolare și carantină.

Ce soluții aveți pentru bolnavii de cancer care trebuie să se opereze? În funcție de acutizare să iau măsurile în consecință.”

3 aprilie, ora 10.30: Siret este al doilea oraș din județul Suceava care limitează circulația pentru prevenirea infectării localnicilor cu noul coronavirus. Mai exact, sunt interzise deplasarea oamenilor în afara orașului pentru cumpărături și accesul în Siret al cetățenilor din afara orașului.

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a declarat pentru Mediafax că nu este o măsură de autoizolare, ci “o limitare semnificativă a deplasărilor”.

Siret este al doilea oraș din Suceava, după ce Gura Humorului a intrat în autoizolare, care limitează deplasările, ca măsură suplimentară pentru prevenirea infectării localnicilor cu noul coronavirus. Reamintim că în municipiul Suceava și în 8 comune limitrofe a fost instituită carantina din 30 martie.

Potrivit unei decizii luate, joi, în ședința Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) din Siret, se interzice deplasarea cetățenilor în afara orașului pentru cumpărături. Totodată, cu aceeași dată se interzice și accesul în Siret al cetățenilor din afara orașului, pentru cumpărături. De asemenea, s-a interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Astfel, conform deciziei luate de CLSU, accesul în afara orașului al cetățenilor din Siret și în interiorul orașului de către cetățenii altor unități administrativ teritoriale se va permite doar pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în orașul Siret, precum și pentru aprovizionarea populației.

Totodată, se va permite accesul persoanelor care nu locuiesc în orașul Siret, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor. “Noi am încercat să evitam ca oamenii din afara orașului și cei din oraș să se ducă, de aiurea, la cumpărături”, a spus primarul din Siret, Adrian Popoiu. Suceava este județul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 – 701 – din totalul de 2.738 raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică.

3 aprilie, ora 09.30: De astăzi, de la miezul nopții, a intrat în vigoare actul normativ care prevede amenzi de patru ori mai mari pentru românii care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență. Sancțiunile ajung la 20.000 de lei pentru persoane fizice.

Ordonanța de urgență a Guvernului prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea stării de urgență, impusă în România din 16 martie din cauza coronavirusului, a fost publicată marți în Monitorului Oficial. Actul normativ a intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri, la ora 00.00, conform Grupului de comunicare strategică.

Citește și: TOT CEEA CE TREBUIE SĂ ȘTII LEGAT DE RESTRICȚIILE DE CIRCULAȚIE DIN ORDONANȚELE MILITARE! CE PUTEȚI ȘI CE NU AVEȚI VOIE SĂ FACEȚI. 37 DE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei, față de minimum 100 și maximum 5.000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale:

confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

suspendarea temporară a activității;

desființarea unor lucrări;

refacerea unor amenajări.

În România a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului începând din 16 martie, iar de atunci autoritățile au emis 6 ordonanțe militare care impun restricții de circulație pentru populație. Ultima ordonanță militară a fost emisă în 30 martie, iar prin aceasta a fost instituită carantina în municipiul Suceava și în 8 comune limitrofe. Suceava este județul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 – 701 din totalul de 2.738 raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică.

Tot raportarea de joi arată că în 24 de ore fuseseră depistate 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Le-au fost aplicate amenzi în valoare de 10.585.135 de lei. Prin structurile Ministerului de Interne fuseseră deschise, până joi, 271 de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până joi, Poliția a plasat în carantină instituționalizată 1.290 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locul în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

3 aprilie, ora 09.10: Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în România a ajuns vineri la 116. Este vorba despre un bărbat de 70 de ani din județul Mureș, care era internat din 1 aprilie. Rezultatul testului pentru coronavirus a venit în ziua decesului. Ultimul pacient decedat este un bărbat de 70 de ani din județul Mureș. Era simptomatic din 29 martie, fără context epidemiologic, potrivit Grupului de comunicare strategică. El a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Mureș în 1 aprilie, cu rezultat pozitiv la testul COVID-19 în 2 aprilie. Tot în 2 aprilie a decedat. Pacientul avea boli cronice cardiovasculare, HTA.

3 aprilie, ora 08.45: Premierul Ludovic Orban le-a transmis, joi seara, medicilor „să-şi facă datoria” şi să trateze toţi pacienţii, afirmând că problemele de aprovizionare cu materiale sanitare au apărut în toate ţările afectate de epidemia de coronavirus, anunță Agerpres.

„Să-şi facă datoria! Noi ne străduim şi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura echipamentele de protecţie, medicamentele necesare, substanţele pentru dezinfectare, faptul că au existat discontinuităţi şi penurii în anumite spitale se datorează unei conjuncturi internaţionale extrem de dificile, în care există o competiţie acerbă pentru orice fel de astfel de produs. Noi ne facem datoria, suntem prezenţi şi uzăm de toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura tot ceea ce este necesar pentru buna desfăşurare a misiunii pe care o au medicii. Le cer să trateze toţi pacienţii care au nevoie. Noi deja am restrâns numărul de internări, permiţând internarea doar a acelor cazuri care necesită internarea, care sunt urgenţe. Să aplice toate procedurile care sunt reglementate de OMS şi de INSP. (…) Trebuie un triaj foarte serios al pacienţilor şi o tratare diferenţiată în funcţie de riscul ca un pacient să fie infectat, iar acest risc se poate determina printr-un triaj corect efectuat. Noi am pus la dispoziţia spitalelor acele corturi în afara spitalelor pentru ca triajele să se deruleze în aer liber. (…) Să facă tot ceea ce ştiu ei pentru a se proteja şi să ştie că nu numai în România au apărut aceste goluri în aprovizionare, ci în toate ţările care sunt afectate de epidemie”, a spus Orban la Digi 24, întrebat ce mesaj are pentru medici în contextul în care unii şi-au dat demisia sau au intrat în concediu medical motivând lipsa materialelor de protecţie.

El a subliniat că în foarte multe ţări nu s-a putut asigura echiparea corespunzătoare a medicilor şi a asistentelor medicale. Premierul a avut o sugestie pentru managerii de spitale. „Nu este numai obligaţia statului şi a guvernului să facă aceste achiziţii. Fiecare spital are un plan de achiziţii. Spitalele sunt unele dintre ele în subordinea Ministerului Sănătăţii, altele în subordinea autorităţilor locale. Autorităţile locale ştiu că în judeţe şi municipii se implică, au tratat serios problema, au reuşit să facă achiziţii importante, fie spitalele, fie conducătorii autorităţilor locale. Trebuie să facem un efort conjugat pentru a reuşi să asigurăm risc minim pentru medici, asistenţi medicali şi pentru celelalte categorii de personal care au interacţiune cu bolnavii, astfel încât să reducem la maximum riscul. Este misiunea pe care şi-au asumat-o şi îi îndemn să-şi facă datoria şi să se gândească la sănătatea şi viaţa românilor, care chiar au nevoie de fiecare medic, de fiecare angajat din spital pentru a avea grijă de ei”, a afirmat Orban.

El a arătat că Guvernul va gândi o „posibilitate” ca activitatea spitalelor să fie asigurată şi în cazul demisiilor sau al concediilor medicale ale cadrelor medicale. „Vom gândi o posibilitate astfel încât să asigurăm totuşi spitalele cu personalul medical necesar, chiar şi în cazul în care apar astfel de demisii sau în cazul în care cadre medicale intră în concediu medical sau nu vin la activitate”, a spus Orban.

Premierul a indicat şi că se caută o soluţie pentru a se utiliza fonduri europene din Programul Operaţional Capital Uman pentru a compensa printr-o bonificaţie riscul pe care şi-l asumă toţi angajaţii implicaţi în bătălia cu coronavirusul. „Eu cred că putem să asigurăm funcţionarea normală a fiecărui spital şi este nevoie de o implicare a tuturor celor pot să facă ceva pentru a asigura aceste spitale cu tot ceea ce este necesar”, a adăugat Orban.

2 aprilie, ora 21.50: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat încă un deces.

Deces 115

Femeie, 53 ani, jud Caraș Severin. Internată în SJ Reșița în data de 25.03.2020, rezultat pozitiv în 26.03.2020. Contact cu fiica intoarsa din Dubai. Fara boli cronice asociate. Deces în data de 02.04.2020.

2 aprilie, ora 21.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că numărul deceselor a ajuns la 114.

Deces 108

Bărbat, 64 ani, jud Arad. Internat în SJU Arad-Boli Infecțioase cu Insuficiență respiratorie acută, s-au recoltat probe pentru COVID-19 în data de 28.03.2020 si a decedat în aceiasi zi. Rezultat pozitiv in data de 31.03.2020. Comorbiditati: HTA gr II, Obezitate gr.II.

Deces 109

Femeie, 83 ani, jud. Vrancea. A decedat acasă în data de 31.03.2020. Probe pentru COVID-19 recoltate la necropsie, în data de 1.04.2020, rezultat pozitiv în data de 2.04.2020. Are contact cu caz confirmat. Comorbiditati: Diabet zaharat, HTA.

Deces 110

Bărbat, 77 ani, jud Galați. Internat în Spitalul de BI Galați în data de 30.03.2020 și recoltat în aceiași zi. Contact cu caz confirmat COVID-19. Decedat în 1.04.2020. Rezultat pozitiv pentru COVID-19 în data de 2.04.2020. Comorbiditati: HTA

Deces 111

Femeie 77 ani, jud Sibiu. Internat în SCJ Sibiu-ATI in data de 26.03.2020. Decedat în 28.03.2020. S-au recoltat probe necroptice în data de 28.03.2020. Rezultat pozitiv pentru COVID-19 în data de 1.04.2020.

Comorbiditati: HTA, CIC, Boala Renala Cronica.

Deces 112

Bărbat, 81 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava în data de 21.03.2020 în Secția medicală cu dg. Bronhopneumonie nespecifica. Recoltat pentru COVID-19 în 23.03.2020. Rezultat pozitiv în 25.03.2020. Decedat în 30.03.2020.

Deces 113

Bărbat, 34 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava în data de 26.03.2020 în secția Nefrologie cu dg. Boala renală std final. Recoltat pentru COVID-19 în 27.03.2020. Rezultat pozitiv în 2.04.2020. Decedat în 28.03.2020.

Deces 114

Bărbat, 71 ani, jud Suceava. Internat în SJU Suceava în data de 26.03.2020 în secția Nefrologie cu dg. Boala renală std final. Recoltat pentru COVID-19 în 27.03.2020. Rezultat pozitiv in 2.04.2020. Decedat în 28.03.2020.

2 aprilie, ora 19.55: Alte 13 decese de coronavirus au fost înregistrate în România, joi seară. Bilanțul a ajuns la 107. Cei decedați sunt două femei și 11 bărbați, cu vârste cuprinse între 42 și 81 de ani. Potrivit informațiilor oficiale, toți prezentau și alte afecțiuni cronice.

În cursul dimineții de joi au mai fost confirmate două decese, ceea ce face să fie cea mai neagră zi de la începutul epidemiei, cu 15 decese raportate.

Cele 13 decese raportate joi seară de Grupul de Comunicare Strategică:

1. Bărbat, 75 ani, Mun. Bucuresti. Recoltat pentru COVID-19 în data de 26.03.2020, confirmat în 27.03.2020 cand este si internat în Spitalul V. Babeș. Data decesului 1.04.2020. Comorbiditati: transplant renal, insuficienta Renala Cronica –in dializa, hipertensiune arterială, Diabet zaharat tip II.

2. Bărbat, 72 ani, Mun. Bucuresti. Probele pentru COVID-19 s-au recoltat în data de 26.03.2020 când pacientul a fost internat în Spitalul V Babeș București, confirmat în 26.03.2020. Data decesului 2.04.2020. Comorbiditati: Insuficienta renala cronica- in dializa, hipertensiune arterială.

3. Bărbat, 42 ani, jud Teleorman, internat în data de 30.03.2020 în Spitalul Municipal Roșiori de Vede unde s-au recoltat probe pentru diagnostic. Pacientul s-a întors cu familia din Marea Britanie în 29.03.2020 și era simptomatic. În 30.03.2020 a fost transferat în Spitalul V. Babes din București. Confirmat în data de 1.04.2020. Decedat in 2.04.2020. Comorbiditati: Diabet zaharat, Boală renală, Obezitate.

4.Bărbat, 87 ani, jud Bistrița Năsăud. Internat in 31.03.2020 in SJU Bistrita-Sectia Boli Infecțioase cu diagnosticul Bronhopneumonie (clinic si radiologic), Insuficiență respiratorie acută, Suspect COVID-19. Recoltat pentru COVID-19 în 31.03.2020. Rezultat pozitiv in 1.04.2020. Decedat in 1.04.2020. Comorbiditati: Cardiopatie ischemică. HTA. Demența cronică. Ateroscleroza generalizata. Boala renala cronica std IV.

5. Bărbat, 67 ani, jud. Bacău. Internat cu sindrom respirator acut sever în 27.03.2020 Spital Mun. Onești. Recoltat în 27.03.2020 pentru COVID-19, rezultat pozitiv în 28.03.2020. Transfer în ATI Boli Infecțioase Bacău în 29.03.2020. Decedat în 2.04.2020. Comorbiditati: Alcoolism cronic, tulburari psihice, demența.

6. Bărbat, 56 ani, jud Dâmbovița. Acest caz face parte din focarul clinicii private unde se realizează proceduri de dializă, contact cu alt caz pozitiv. A fost investigat pentru COVID -19 în data de 25.03.2020 și confirmat în 26.03.2020. Internat în SJU Targoviste-Boli Infecțioase. Decedat în data de 2.04.2020. Comorbiditati: Insuficiență renală cronică -in dializă, miocardita.

7. Femeie, 68 ani, jud Hunedoara. Internată în Spitalul Petroșani cu diagnosticul Infarct miocardic acut, Arsuri gr II/III, în data 30.03.2020. În aceiași zi s-au recoltat probe pentru COVID-19. Confirmată în 2.04.2020. Decedată în 1.04.2020.

8. Bărbat, 83 ani, jud Suceava. Pacient internat in Secția de Medicină internă a SJU Suceava din 14.03.2020 cu diagnosticul Infarct cerebral, hemiplegie, Fibrilație atrială, Cardiopatie Ischemica Cronica, HTA. Recoltare probe COVID-19 în 25.03.2020, confirmat în 31.03.2020, decedat în 1.04.2020.

9. Bărbat, 77 ani , jud Arad. Internat în Secția de Pneumoftiziologie SCJU Arad.

Decedat în 26.03.2020. A fost confirmat în data de 30.03.2020 Comorbiditati: Diabet zaharat tip II, HTA, Insuficienta Renala Cronica Std III.

10. Femeie, 54 ani, jud Arad. Internată în SCJU Arad -ATI în 28.03.2020 cu Insuficiență respiratorie acuta. Bronhopneumonie bilaterala. Recoltat pentru COVID-19 în 28.03.2020. Confirmat în 30.03.2020. Decedat in 30.03.2020. Comorbiditati: hipertensiune arterială.

11. Bărbat, 59 ani, jud Ilfov. Face parte dintre pacienții dializați la clinica privata din București, care a fost contact cu alt caz pozitiv. A fost investigat în 25.03.03.2020 și confirmat pentru COVID -19 în 26.03.2020. Internat în 27.03.2020 în INBI Matei Bals din 29.03. 2020 in ATI. Decedat în 2.04.2020.

Comorbiditati: Insuficiență renală cronica –dializa, diabet zaharat, Boala cardiovasculara

12. Bărbat, 61 ani, jud Arad. Internat în SCJU- ATI Arad in 25.03.2020, cu Insuficiență respiratorie acută, recoltat pentru COVID-19 in 25.03.2020, confirmat în 27.03.2020, decedat în 29.03.2020. Comorbiditati: Diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, Insuficienta Renala Cronica Std III.

13. Bărbat, 81 ani, jud Bistrița Năsăud. Internat în SCJU- ATI Bistrița cu Insuficiență respiratorie acută severă, Bronhopneumonie, intubat și ventilat mecanic, în 31.03.2020 recoltat pentru COVID-19 în 31.03.2020, confirmat în 2.04.2020, decedat în 2.04.2020. Comorbiditati: Diabet zaharat insulinodependent, Amputatie picior drept.

2 aprilie, ora 18.10: Platforma Medipress.ro, care își propune să faciliteze comunicarea dintre avertizorii din sistemul medical și jurnaliști, a fost lansată joi.

„Ca urmare a comunicării publice defectuoase a autorităților în contextul problemelor generate de COVID-19 și a dificultăților întâmpinate de jurnaliști în informarea corectă a opiniei publice, astăzi, a fost lansat Medipress.ro”, afirmă Cristi Cernat, fondatorul Medipress.ro, într-un comunicat de presă.

Avertizorii pot posta informații numai cu condiția asumării textului, adică doar oferind jurnaliștilor datele următoare: nume și prenume, unitatea medicală unde activează, numărul de telefon. Jurnaliștii primesc acces pe site după ce trimit o solicitare pe adresa presa@medipress.ro. Vor primi un mail cu username-ul și un link unde își vor putea seta parola.

Solicitarea trebuie trimisă obligatoriu de pe o adresă de mail a redacției și să conțină numele, prenumele și funcția ocupată de jurnalist. Serviciul este gratuit și urmărește facilitarea contactului între avertizorii care vor să își asume deschis semnalarea unei probleme și jurnaliștii care pot găsi adunate poveștile avertizorilor într-un singur loc. Publicul larg nu are acces la informațiile de pe Medipress.ro decât după preluarea lor de către presă, în urma procesului de documentare și verificare a informațiilor desfășurat de mass-media, în conformitate cu regulile profesionale și deontologice.

2 aprilie, ora 18.00: Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut Guvernului să identifice fonduri europene pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro pentru doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19. „Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu Premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete”, a afirmat șeful statului.

2 aprilie, ora 17.30: Opt medici ai Spitalului Câmpina, spital suport pentru pacienții cu noul COVID-19 au demisionat. În aceste condiții, a rămas cu doi medici de ATI, relatează Mediafax.

Prefectura Prahova a anunțat joi că, până acum, au fost înregistrate zece demisii date de medicii din județ. Opt dintre ei sunt medici la Spitalul Municipal Câmpina, desemnat unitate-suport, altul lucra la Spitalul de Boli Pulmonare Breaza și ultimul la Spitalul Orășenesc „Sf. Filofteia“ din Mizil.

Dintre medicii demisionari, patru sunt pensionari, dar au continuat să profeseze, spun cei de la Prefectura Prahova. La rândul său, managerul Spitalului Municipal Câmpina, Călin Tiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că dintre cei opt medici demisionari, 3 erau ATI-iști, iar ceilalți doctori neonatologi, de interne sau chirurgi.

„Cei trei ATI-iști erau în activitate, în floarea vârstei, peste 40 de ani. Ceilalți sunt pensionari care aveau contracte de colaborare pe care le-au întrerupt. Noi am scos la concurs posturi, în trecut, dar care nu s-au ocupat. În mod normal, am avea nevoie de 8 medici ATI, acum sunt doi”, a declarat Tiu. Spitalul Municipal Câmpina a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu noul COVID -19 în județul Prahova.

2 aprilie, ora 16.30: Un anunț de maximă importanță pentru români, o estimare venită de la Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Joi, în direct la Digi24, acesta a precizat când ar fi posibilă în țara noastră o relaxare a restricțiilor de liberă circulație a cetățenilor.

Cătălin Nunu, jurnalist Digi24: Când estimați că am putea ajunge la acel punct în care distanțarea socială să nu fie necesară?

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: “Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.”

Totodată, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a anunțat că România va face parte dintr-un studiu internațional, pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de față și care tratează cauza coronavirusului. Tratamentul ar putea fi disponibil într-un orizont de câteva luni.

2 aprilie, ora 16.00: Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat, joi, funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, potrivit Agerpres.

El a spus că a luat act în mod oficial de demisia lui Florin Filip din funcţia de director interimar al SJU Suceava şi a semnat dispoziţia prin care la conducerea unităţii medicale a fost numit director interimar colonelul Daniel Ionuţ Derioiu, medic la Spitalul Militar de Urgenţă “Regia Maria” din Braşov, urmând ca acesta să-şi stabilescă noua echipă de conducere a spitalului. Conducerea interimară a Spitalului Județean Suceava și-a dat demisia miercuri seară. Este vorba despre managerul spitalului, Florin Filip, și despre directorul medical, Doina Ganea Motan. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mers joi dimineață la Suceava. La Suceava sunt peste 200 de cadre medicale infectate cu coronavirus.

2 aprilie, ora 15.30: Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene, privind implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare către persoanele aflate în prezent într-o situaţie de vulnerabilitate, potrivit Agerpres.

„Pachetele cu produse de igienă şi alimentare achiziţionate de către Ministerul Fondurilor Europene(…) pot fi livrate către persoanele plasate în carantină, în izolare şi autoizolare în această perioadă urmare a instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi ca urmare a implementării măsurilor dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Totodată, în cazul în care mai rămân pachete nedistribuite se va proceda la distribuirea acestora către alte categorii vulnerabile, respectiv persoane vârstnice instituţionalizate în centre de îngrijire şi asistenţă şi copii instituţionalizaţi în centrele de plasament aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a judeţelor care înregistrează aceste stocuri”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform documentului, fiecare UAT, în funcţie de situaţia existentă, va identifica soluţii pentru distribuirea tuturor pachetelor cu produse de igienă şi alimente pentru aceste persoane. „Predarea pachetelor de igienă se va face pe bază de procese verbale de predare cu ajutorul reprezentanţilor autorităţilor locale disponibile, care vor asigura atât sprijin prin personalul disponibil din subordine, cât şi sprijin logistic. Procesele verbale de predare vor fi centralizate la nivelul fiecărei Instituţii a Prefectului, iar o copie a acestora va fi înaintată electronic către MFE”, se precizează în nota de fundamentare.

Prin acelaşi proiect de ordonanţă de urgenţă, MFE, prin Autoritatea de Management pentru Programului Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), va propune Comisiei Europene modificarea programului operaţional pentru includerea în categoria tipurilor de acţiuni eligibile dotarea cu echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală pentru lupta contra coronavirusului COVID-19, precum şi extinderea categoriei de beneficiari eligibili pentru acest tip de investiţii.

„În acest sens, AM POIM preconizează deschiderea unui apel de proiecte pentru achiziţia de echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală cu un buget total de aproximativ 300 milioane euro”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

2 aprilie, ora 15.10: Primăria Sectorului 6 efectuează începând de joi dezinfecție prin pulverizare aeriană, a anunțat primarul Gabriel Mutu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a declarat că substanța folosită este una prietenoasă cu mediul, respectiv apa oxigenată. Primarul a explicat pentru HotNews.ro că deocamdată se folosește un elicopter, închiriat prin sistemul electronic de achiziții publice, iar costul este de 1 ban pe metrul pătrat și ar ajunge la 52.000 de euro la o trecere, pe o suprafață de 2.500 ha.

”Începând cu joi, 2 aprilie, vom efectua dezinfecția sectorului nostru printr-o metodă nouă. Spațiile publice de pe raza sectorului 6 vor fi dezinfectate prin pulverizare aeriană, aplicând o substanță prietenoasă cu mediul, care ajută la combaterea noului coronavirus. Aceasta este cea mai rapidă cale de dezinfecție și va fi aplicată în toate cartierele din Sectorul 6”, a scris primarul pe pagina de Facebook.

HotNews.ro a întrebat mai departe cât costă acțiunea și ce substanță este folosită. ”Stropim cu apă oxigenată. Este unicul germicid compus doar din apă și oxigen, este cel mai sigur și eficient dezinfectant natural din lume, nu afectează viața omului, a animalelor, a plantelor. Am început cu un elicopter ca să vedem care este gradul de acoperire. Această acțiune costă 1 ban/mp, stropim pe 2.500 hectare dintr-un total de 3.800 de hectare. Nu are rost să dăm și pe câmp, iar comparativ cu metodele clasice, costul este infinit mai mic. Dacă ar fi să fac o socoteală cât ne-ar costa nebulizarea pe 100 de ha, am ieși mult mai scump. Pe noi ne costă dezinfecția scărilor 3 milioane, 3,3 milioane lei la o trecere, la 8.000 de scări. Nu avem cum să trecem o dată pe săptămână, că nu le terminăm, costă 300-350 lei o scară de bloc, ajungem mai rar. Costurile pentru această dezinfecție aeriană sunt mult mai mici”, a explicat Mutu.

Acesta spune că tunuri cu apă oxigenată sunt folosite și pe străzi, în China, iar oamenii trec pe acolo, deci nu există niciun pericol.

2 aprilie, ora 15.00: Președintele Klaus Iohannis a discutat, joi, la telefon cu președintele italian, Sergio Mattarella, despre criza epidemiologică generată de noul coronavirus. În semn de solidaritate, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului Italiei, cel mai afectat stat european.

Conform Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate poporului italian, afectat puternic de pandemie, și a subliniat că țara noastră este alături de autoritățile italiene în eforturile pe care le fac în această perioadă și de întregul popor italian.

Iohannis i-a prezentat președintelui Italiei măsurile adoptate de autoritățile române pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum și pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus. În semn de solidaritate cu Italia și cu poporul italian, Administrația Prezidențială va ilumina Palatul Cotroceni în această seară, începând cu ora 20:00, în culorile drapelului italian.

2 aprilie, ora 14.50: De vineri începând cu ora 00.00 zona roșie pentru care se aplică măsura carantinei instituționalizate tuturor pasagerilor care ajung în România va fi extinsă la 12 țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia sau Statele Unite ale Americii. În continuare zona galbenă va fi valabilă pentru toate celelalte destinații internaționale și va presupune izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Țările din zona roșie – carantină instituționalizată 14 zile:

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19) – zona roșie. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locala, in colaborare cu DSP, informează Compania Aeroporturi București.

2 aprilie, ora 14.35: Guvernul va discuta în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență care permite ca produse achiziționate cu fonduri europene pentru persoane defavorizate să fie redirecționate către persoane aflate în carantină, în izolare, autoizolare, precum și către copii și persoane instițutionalizate în centre de tip rezidential. În nota de fundamentare se arată că există un excedent de circa 170.000 de pachete cu produse de igienă.

“Neadoptarea tuturor măsurilor necesare pentru sprijinirea persoanelor aflate în prezent într-o situație de vulnerabilitate si anume aflate în carantina, in izolare, autoizolare precum si copiilor si persoanelor institutionalizate in centre de tip rezidential ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viaţă şi, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate a populației României”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, pachetele cu produse de igienă și alimentare achiziționate de către Ministerul Fondurilor Europene în calitate de beneficiar al Programul operațional ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD) pot fi livrate către persoanele plasate în carantină, în izolare și autoizolare în această perioadă urmare a instituirii stării de urgență.

În cazul în care mai rămân pachete nedistribuite se va proceda la distribuirea acestora către alte categorii vulnerabile, respectiv persoane vârstnice instituționalizate în centre de îngrijire și asistență și copii instituționalizați în Centrele de plasament.

Fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de situația existentă va identifica soluții pentru distribuirea pachetelor cu produse de igienă și alimente.

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programului Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) va propune Comisiei Europene modificarea programului operațional pentru includerea în categoria tipurilor de acțiuni eligibile dotarea cu echipamente medicale și echipamente de protecție medicală pentru lupta contra coronavirusului COVID-19, precum și extinderea categoriei de beneficiari eligibili pentru acest tip de investiții.

În acest sens, AM POIM preconizează deschiderea unui apel de proiecte pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție medicală cu un buget total de aproximativ 300 milioane euro.

În conformitate Art. 32 alin. (2) lit. c) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE, Autoritățile contractante pot atribui contracte de achiziții publice printr-o procedură de negociere fără publicare „în măsura în care este absolut necesar atunci când, din motive de extremă urgență determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă, termenele pentru procedurile deschise sau restrânse sau procedurile competitive cu negociere nu pot fi respectate.

Situațiile invocate pentru a justifica extrema urgență nu trebuie în niciun caz să fie atribuibile autorității contractante.” In contextul pandemiei COVID-19, finantarea măsurilor propuse prin Programul Operațional Capital Uman in scopul diminuarii efectelor negative ale infectarii cu COVID-19, nu necesită aprobarea prealabila a Comisiei Europeane a modificării de PO, iar realocarile financiare intre axe s-a realizat in limita a 8% din bugetul alocat unei axe prioritare, conform dispozitiilor CE.

2 aprilie, ora 13.45: Testarea celor 10.500 de bucureșteni va începe cu o întârziere de câteva zile, deoarece testele comandate nu au ajuns încă, a declarat primarul Gabriela Firea, pentru HotNews.ro. În acest moment se lucrează la lista de persoane care vor fi testate, a mai spus primarul general.

”Având în vedere opoziția unor decidenți la adresa proiectului nostru din București inițiat de Institutul Matei Balș și susținut logistic de Primăria Capitalei și primăriile de sector, suntem în perioada de reorganizare în interiorul grupului de inițiativa și suport. Am comandat testele. Din păcate, ajung în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Dar, cu siguranță vor veni în câteva zile: atât cele de anticorpi, cât și cele de antigeni. Este pregătit personalul, se lucrează la eșantion, la lista de persoane care vor fi testate și vom comunica la final rezultatul”, a declarat Gabriela Firea pentru HotNews.ro.

Proiectul este derulat de Institutul Matei Balș – inițiator și coordonator, Institutul pentru Sănătate publică – stabilirea eșantionului reprezentativ pentru screening, Primăria Capitalei și sectoarele – suport logistic: achiziție teste, cadre medicale, mașini, combustibil etc. Institutul Național de Statistică s-a retras din proiect. Inițial, primarul Gabriela Firea a anunțat că testarea bucureștenilor va începe pe 30 martie.

2 aprilie, ora 13.15: Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate  din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.

Totodată, până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna și Mureș, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 278 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 78  de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt  15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 28.483 teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 847 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.930 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 271 de  dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 555 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.585.135 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 25 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică sunt:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

9

2.

Arad

110

3.

Argeș

10

4.

Bacău

19

5.

Bihor

39

6.

Bistrița-Năsăud

22

7.

Botoșani

40

8.

Brașov

117

9.

Brăila

11

10.

Buzău

12

11.

Caraș-Severin

13

12.

Călărași

17

13.

Cluj

105

14.

Constanța

111

15.

Covasna

34

16.

Dâmbovița

19

17.

Dolj

22

18.

Galați

82

19.

Giurgiu

19

20.

Gorj

7

21.

Harghita

22.

Hunedoara

100

23.

Ialomița

37

24.

Iași

54

25.

Ilfov

54

26.

Maramureș

39

27.

Mehedinți

10

28.

Mureș

38

29.

Neamț

107

30.

Olt

8

31.

Prahova

27

32.

Satu Mare

16

33.

Sălaj

6

34.

Sibiu

22

35.

Suceava

701

36.

Teleorman

16

37.

Timiș

98

38.

Tulcea

6

39.

Vaslui

9

40.

Vâlcea

7

41.

Vrancea

60

42.

Mun. București

505

                                       TOTAL

2.738

2 aprilie, ora 12.35: Oraşul de frontieră Nădlac este dezinfectat zilnic de autorităţile locale cu apă şi clor, din cauză că multe persoane care vin în ţară îl tranzitează pe jos în drum spre gară şi intră în magazine. Localnicii se tem că vor fi infectaţi cu noul coronavirus, în timp ce primarul, care a cerut închiderea punctului de frontieră pentru traficul ușor, vorbește despre “riscurile pentru sănătatea publică”.

Primarul oraşului, Ioan Mărginean, a declarat joi, Agerpres, că, deşi a solicitat autorităţilor judeţene şi centrale închiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I pentru traficul uşor, deoarece este tranzitat de numeroase persoane pe jos, măsura nu a fost luată deocamdată.

2 aprilie, ora 12.25: Numărul angajaţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad care au intrat în concediu medical a ajuns la 127, iar cel al demisionarilor a ajuns la 40, conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ), care au centralizat situaţia joi dimineaţă.

Directorul de comunicare a CJ Arad, Andrei Ando, a declarat, pentru Agerpres, că în ultimele 24 de ore şi-au mai anunţat demisia nouă cadre medicale. Astfel, numărul acestora a ajuns la 40 începând cu 23 martie, din care 14 sunt medici, 17 asistenţi medicali şi nouă infirmieri sau brancardieri. “Majoritatea celor care au demisionat şi-au exprimat intenţia de a se pensiona”, a precizat Ando. Totodată, au fost înregistrate alte 44 de concedii medicale, astfel că în prezent sunt în concediu medical 127 de angajaţi ai SCJU Arad, din care 35 medici.

Spitalul are în total 2.047 de angajaţi, din care 371 medici, 985 asistenţi, 387 infirmieri şi 64 brancardieri. SCJU Arad are 1.330 de paturi, din care 347 erau ocupate joi

2 aprilie, ora 12.15:  Arhiepiscopul Tomisului vrea ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere, deși slujbele pot fi făcute acum doar fără accesul publicului, din cauza coronavirusului. ÎPS Teodosie consideră că, atâta timp cât se respectă normele de siguranță medicală, lăcașele de cult pot fi deschise de Paște. „IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nădăjduiește ca Bisericile să poată fi deschise pentru credincioși în noaptea de Paști, cu respectarea normelor de siguranță medicală“, a transmis, joi, Arhiepiscopia Tomisului, potrivit Mediafax.

Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că își doresc deschiderea bisericilor pentru credincioși, atâta timp cât există locuri în societate în care circulația este liberă. „Mesajul vine în contextul în care ierarhul a observat că există alte locuri în societate unde cetățenii sunt liberi să circule, respectând norme de siguranță medicală, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului”, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Pentru limitarea răspândirii coronavirusului, prin Ordonanțele Militare adoptate de autorități ”Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.

2 aprilie, ora 11.30: Alte noi decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate joi, bilanțul ajungând astfel la 94. Este vorba despre două femei de 75 și 84 de ani, din Neamț și Bacău.

Deces 93

Femeie de 75 de ani, din județul Neamț. În 28 martie se internează în secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Tot în 28 martie se emite suspiciunea de SARC-COV-2 și se recoltează un exudat cu rezultat pozitiv pentru coronavirus în 30 martie. Antecedente patologice: diabet zaharat. Data decesului: 1 aprilie.

Deces 94

Femeie de 84 de ani, din județul Bacău. Pacienta se internează în Spitalul Județean Bacău în 27 martie în secția de terapie intensivă. Se recoltează exudat în 27 martie, care este pozitiv pentru Covid-19, în aceeași zi.

2 aprilie, Ora 10.30: 5 cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București sunt infectate cu coronavirus – doi medici, o asistentă și doi infirmieri, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru HotNews.ro.

Toți cei 5 angajați infectați au fost izolați în spital. Starea lor este bună, ei fiind asimptomatici, a precizat medicul Cătălin Apostolescu. Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș a fost primul spital din România care a tratat pacienți infectați cu coronavirus.

1 aprilie, ora 21.35: Bilanțul deceselor în România din cauza coronavirusului a ajuns miercuri seară la 92, după ce autoritățile au anunțat alte șase decese. Este vorba de trei bărbați și trei femei, cu vârste de peste 60 de ani.

Este vorba de trei persoane din București și câte una din Bistrița Năsăud, Botoșani și Covasna. De subliniat este că bărbatul din Bistrița Năsăud a fost externat în 30 martie înaintea primirii rezultatului pentru COVID-19, care a venit pe 31, în ziua în care pacientul a murit

Deces 87

Bărbat, 77 ani din jud. Bistrița Năsăud. Internat din 22.03.2020 în SJU Bistrița – Secția Boli Interne, cu diagnosticul: BPOC acutizat, Cardiomiopatie dilatativa, Cardiopatie Ischemica Cronica, Fibrilatie atriala cu alura rapida, Insuficiență Cardiacă Congestivă stadiul III, Extrasistole ventriculare, Pneumonie interstitial, Pleurezie mica inchisa dreapta, Hipertrofie de prostata, Insuficienta Renala std.III.

Recoltare probe biologice pentru COVID -19 în 24.03.2020. Externat în 30.03.2020 înaintea primirii rezultatului pentru COVID-19 (pe biletul de externare este precizat: evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului). Confirmat cu COVID -19 în 31.03.2020, proba lucrata în Laboratorul IRO Cluj. Decedat acasă în 31.03.2020.

Deces 88

Bărbat, 72 ani din jud. Suceava. Pacient cu domiciliul în jud. Botoșani, internat în SJU Suceava din data de 14.03.2020 pe Secția de Medicina Internă. Recoltat pentru COVID-19 în 25.03.2020, confirmat în 31.03.2020. Decedat în 31.03.2020. Afecțiuni asociate: afecțiuni cardiace și BPOC. Decesul a fost atribuit județului Suceava întrucât expunerea este în acest județ.

Deces 89

Femeie, 66 ani din București. Internată în 24.03.2020 în SCU “Bagdasar-Arseni”(pentru lipotimie cu traumatism minor), transferată în 25.03.2020 în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș. Recoltare pentru COVID-19 în 25.03.2020, confirmata în 28.03.2020, decedată în 29.03.2020. Comorbidități: Boală cardiovasculară, HTA, Schizofrenie.

Deces 90

Femeie, 77 ani din jud. Covasna. Internată în SJU Sfântu Gheorghe, din 18.03.2020 în ATI, recoltare pentru COVID-19 în 26.03.2020, confirmată în 28.03.2020. Decedată în 30.03.2020. Comorbidități: Mielita cervicala, tetraplegie.

Deces 91

Bărbat, 70 ani, din municipiul Bucuresti. Internat în data de 29.03.2020 la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti pe secția de Nefrologie pentru dializă, pacientul fiind dializat cronic. Debut

simptome respiratorii 29.03.2020, se recoltează proba, care este pozitivă în data de 30.03.2020. Pacientul este transferat în data de 30.03.2020 la spitalul Victor Babeș, însă decedează în salvare. Data deces: 30.03.2020

Deces 92

Femeie, 78 ani din municipiul București. Internata în data de 18.03.2020 pe secția orotopedie a Spitalul Universitar de Urgenta București pentru o fractura trohanteriana. Se confirmă în data de 29.03.2020 cu infecție COVID-19 și este transferată în 29.03.2020 la Spitalul Colentina.

Deces 31.03.2020. Antecedente personale patologice: boală cardiovasculara, diabet, boala neuro musculară, boală pulmonară cronică.

1 aprilie, ora 19.00: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, după o vizită la Spitalul Judeţean Arad, unde mai mulți medici au demisionat, că a găsit “un personal medical cu un moral relativ scăzut”. El s-a declarat însă impresionat de o tânără din Italia care trata pacienți în cortul de triaj de la poarta spitalului. “Am găsit un personal cu un moral relativ scăzut (…) Medicii noştri ar trebui să înţeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toţi, este un moment în care ar trebui efectiv să ne gândim la cei din Arad”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Întrebat cum îşi explică demisia unor cadre medicale de la SCJU Arad, Nelu Tătaru a spus că ar putea avea legătură cu infectarea unor angajaţi: “La început au fost cazuri neidentificate asimptomatice, cu simptome nespecifice, care au dat o transmitere locală, urmând apoi între cadrele medicale şi am ajuns unde am ajuns astăzi”. De asemenea, el a fost întrebat despre modul în care s-ar fi putut infecta cadrele medicale. “Nu pot să spun că a fost neglijenţă, poate că la un moment dat a fost lipsa protecţiei”, a răspuns ministrul Tătaru. El s-a declarat impresionat de o tânără rezidentă din Sicilia pe care a găsit-o tratând pacienți români în cortul de triaj de la intrarea în spsital.

Tătaru a mers și în punctul de frontieră de la Nădlac, pentru a vedea cum se fac triajele epidemiologice, spunând că se aşteaptă în perioada viitoare la o transmitere a coronavirusului de către românii care vin din afara ţării. “Am verificat la Nădlac ce înseamnă traficul în aceste zile şi cum va fi în perioada următoare, ne apropiem de sărbătorile pascale (…) Vom avea şi o transmitere adusă de cei de afară, în majoritatea lor venind din zone cu potenţial ridicat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

1 aprilie, ora 16.30: Paisprezece medici de la Spitalul Județean de Urgență din Arad au demisionat sau au făcut cereri de pensionare în ultimele zile, invocând că își pun familiile în pericol, iar alte peste 80 de cadre medicale au intrat în concediu, potrivit managerului unității medicale, Carmen Lucuța. Ea spune că la acest moment spitalul nu are niciun doctor infecționist, pentru că cei 6 medici din secție “nu se pot prezenta din motive de sănătate”, iar situația este critică și la Secția ATI.

Managerul Spitalului Județean Arad, Carmen Lucuța, a declarat, miercuri, la Digi 24, că în ultimele zile 9 medici au cerut să se pensioneze, iar alți 5 și-au dat demisiile, “din motive personale, cum ar fi că își pun familiile în pericol”. De asemenea, alți 83 de angajați ai spitalului, între care 35 de medici, au intrat în concediu în ultimele zile. Ea a susținut că “până în acest moment personalul medical a fost protejat”, dar că spitalul mai are echipamente de protecție doar pentru ziua de miercuri: “Astăzi avem echipamente de protecție, mai departe nu știu. Așteptăm să vină, ni s-a spus că primim”.

Întrebat ce se va întâmpla cu pacienții în aceste condiții, managerul Spitalului Județean Arad a spsus că la acest moment sunt internați 347 de pacienți, la o capacitate de 1.330 de paturi. “Sunt doar câteva secții cu deficit mare de medici, respectiv ATI și Boli infecțioase. La Boli infecțioase, din 6 medici nu avem în acest moment niciunul. Din motive de sănătate nu se pot prezenta la spital și îi suplinesc medici de la Pneumologie. La ATI, unde s-a suplimentat cu 13 numărul de paturi, pentru cazurile de COVID, sunt doar 10 medici, din care 2 sunt în concediu. La acestă secție am încadrat 6 medici cu contract pe perioadă determinată, dar tot mai avem nevoie. Este o panică generală”, a adăugat managerul Spitalului Județean Arad.

1 aprilie, ora 16.00: Spitalul Municipal Făgăraş refuză preluarea pacienţilor cu COVID-19 din judeţul Braşov, conducerea unităţii spitaliceşti susţinând că în acest fel “va fi introdus virusul într-o comunitate în care acesta nu există”. Spitalul este inclus pe lista celor suport, prin ordin de misnistru, decizie despre care managerul susține că a aflat cu „stupoare”. „Nicio ambulanță nu va intra aducând pacienți din celelalte spitale înfectați cu COVID”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti, Mariana Câju.

Ea, a afirmat, potrivit Agerpres, că includerea spitalului pe lista celor suport “contravine spiritului Ordonanţei militare nr. 6, care izolează municipiul Suceava şi localităţile limitrofe”, adăugând că “virusul trebuie izolat, nu diseminat”. “Nu înţelegem de ce acest virus trebuie “importat” de la Braşov la Făgăraş, unde nu există pacienţi confirmaţi cu acest virus. Cerem ministrului Sănătăţii să revină asupra deciziei. Acest mesaj este adresat prim-ministrului României, pentru a opri acele persoane din conducerea judeţeană care au luat această decizie şi l-au indus în eroare pe ministrul Sănătăţii. Cer să oprească această incompetenţă şi iresponsabilitatea acestor domni – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea şi prefectul judeţului, Cătălin Văsii – care se fac responsabili de acte cu caracter criminogen, dacă acest ordin va fi aplicat la Făgăraş”, a spus Câju.

Ea a precizat că la spitalul din Făgăraş vor fi trataţi în continuare toţi pacienţii care se vor prezenta la Unitatea de Primiri Urgenţe şi, de asemenea, cei care vin din Braşov, dar nu au virusul. “Până atunci, noi nu vom primi niciun pacient infectat cu acest virus transferat de la niciun spital din Braşov. (…) De asemenea, le solicit angajaţilor Spitalului Făgăraş să rămână la locul de muncă”, a punctat Mariana Câju.

1 aprilie, ora 15.25: Șapte cadre medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Dr. Victor Babeş”, unitate medicală aflată în prima linie în combaterea epidemiei, au fost confirmate cu coronavirus.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” şapte cadre medicale au fost depistate pozitiv pentru SARS-CoV2.

Aceste persoane sunt asimptomatice, sunt internate în Spitalul “Dr. Victor Babeş” şi au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, susține sursa citată Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” are 400 de paturi dedicate bolnavilor de COVID-19.

1 aprilie, ora 15.00: Bilanțul deceselor în România din cauza coronavirusului a ajuns miercuri la 86. Este vorba despre o femeie de 45 de ani din Neamț, transferată între două spitale și decedată în ziua în care a ajuns la prima unitate medicală.

Conform Grupului de comunicare strategică, femeia de 45 de ani din Târgu Neamț s-a prezentat în 30 martie la Centrul Primiri Urgențe Târgu Neamț, unde s-a pus diagnosticul de AVC cu hemiplegie stânga. Pacienta a fost transferată la UPU a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a decedat în 30 martie, la ora 14:45. Deoarece pacienta a intrat în contact cu persoane venite din Italia, i-a fost recoltat exudat în data de 30 martie, iar rezultatul pozitiv pentru COVID-19 a venit în 31 martie.

1 aprilie, ora 14.30: 24 de cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” sunt confirmate cu coronavirus, a declarat comandantul unităţii medicale, Florentina Ioniţă Radu, într-un interviu pus la dispoziţie de instituţia medicală. Radu susține că aceste cadre medicale fie nu au purtat echipamentul corespunzător, fie nu s-au dezechipat corespunzător.

Potrivit comandantului Spitalului Militar București, citat de Agerpres, în acest moment în spital sunt confirmate cu COVID 24 de cadre medicale, din care trei sunt simptomatice şi sunt internate în Secţia Boli Infecţioase, o asistentă medicală este internată la Spitalul Balş şi alta la Spitalul Babeş, iar ceilalţi sunt izolaţi la domiciliu.

Florentina Ioniţă Radu a spus că la sfârşitul săptămânii trecute asistenta-şefă de la Secţia Cardiologie 1 a venit la spital cu simptome. “La intrarea dimineaţă pe secţie se face triajul epidemiologic al personalului şi fiecare spune dacă a avut probleme, se simte rău. Asistenta-şefă a fost la autoizolare. A doua zi a venit rezultatul pozitiv. A fost adusă pe Secţia de Boli infecţioase şi s-a început ancheta epidemiologică. În urma anchetei epidemiologice, tot personalul medical a fost trimis la autoizolare şi a fost testat. În urma testărilor, o parte din personalul medical a fost testat pozitiv”, a explicat medicul militar.

Potrivit Florentinei Ioniţă Radu, în cazul unei paciente care a venit în urmă cu o săptămână la UPU şi a fost confirmataă cu COVID, toţi cei care au interacţionat cu ea au fost testaţi, deşi au purtat echipamentul de protecţie. “Totuşi, trei dintre cei care au fost în UPU au fost găsiţi COVID pozitiv. Asta înseamnă că aceste cadre medicale ori nu au purtat echipamentul corespunzător ori în momentul în care au făcut dezechiparea nu s-au dezechipat corespunzător. Pentru echipare şi dezechipare s-a făcut pregătire, au fost instruiţi. Probabil că cei trei din UPU nu au respectat întru totul. Secţia cardiologie 1 a fost închisă, pacienţii testaţi. (…) Asta înseamnă că, atunci când au acordat asistenţă medicală pacienţilor, ei au fost echipaţi corespunzător, dar în afara acordării asistenţei medicale pacientului atunci când au fost în zonele libere ei nu au respectat distanţarea socială şi probabil că s-a produs această infectare”, a susținut comandantul. Ea a spus că pe fiecare secţie există zone destinate COVID (rezerve) în care personalul medical trebuie să intre echipat corespunzător și a susținut că Spitalul Militar Central este pregătit să facă faţă pandemiei.

1 aprilie, ora 14.00: O secție a Spitalului Județean din Galați a fost închisă după ce o asistentă medicală s-a infectat cu virusul COVID-19. Toți colegii femeii au fost trimiși în izolare la domiciliu și sunt testați miercuri, relatează Mediafax. Potrivit conducerii Spitalului „Sf. Apostol Andrei”, 29 de cadre medicale din Secția Medicală nr. 1 sunt izolate la domiciliu. Secția a fost închisă, iar internările se fac doar la secțiile învecinate.

„Sunt 29 de cadre medicale izolate la domiciliu, 6 medici, din care 3 interniști, 2 radiologi și un neurolog, 15 asistenți medicali din Medicală 1 și Radiologie și opt îngrijitoare. În Secția de Medicală 1 nu se mai fac internări, se vor face internări doar pe Secția Medicală 2. Acești salariați sunt în curs de testare, azi îi testăm. Chiar dacă ies negativ, Direcția de Sănătate Publică ne-a recomandat să stea în izolare la domiciliu”, a explicat pentru Mediafax directorul Alina Dobrea.

Asistenta care s-a infectat cu virusul COVID-19 a intrat în contact cu numeroși angajați ai spitalului. Aceștia au fost testați și sunt sănătoși, transmite conducerea unității medicale. „Am mai avut 32 de contacți la UPU cu asistenta confirmată cu COVID, aceștia au ieșit toți negativ (…) Ei vin la muncă din ordinul secretarului de stat Arafat”, a precizat directorul Alina Dobrea. În spitalul gălățean se mai află trei pacienți care au COVID-19. Ei se află la Terapie Intensivă, dar starea lor de sănătate este stabilă.

1 aprilie, ora 13.45: Un asistent medical de la Ambulanţa Mehedinţi a fost confirmat cu noul coronavirus, după ce a transportat un pacient despre care nu ştia că este infectat. Şi un ambulanţier este suspect de COVID-19. Epidemiologii încearcă să afle cu câţi colegi a intrat în contact asistentul, relatează Mediafax.

Asistentul medical de la Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi este în izolare la domiciliu din data de 28 martie, după ce s-a aflat că unul dintre pacienţii pe care i-a transportat cu salvarea a fost confirmat cu infecţie cu noul coronavirus. Asistentul şi încă cinci colegi de-ai săi au transportat un bărbat diagnosticat cu COVID-19, de la domiciliu la două secţii ale Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin, în zilele de 24 şi 26 martie.

Potrivit reprezentanţilor SAJ Mehedinţi, toţi cei şase angajaţi ai Ambulanţei au purtat costume de protecţie corespunzătoare. Doar asistentul medical a fost confirmat cu Covid-19. „Au fost şase angajaţi, trei echipaje, care au transportat pacientul în zilele de 24 şi 26 martie. (…) Din cei şase, au fost testaţi şi izolaţi la domiciliu doi asistenţi pentru că ancheta epidemiologică a stabilit că au fost în contact cel mai mult cu pacientul, deşi tot personalul a avut mijloace de protecţie. La o doamnă asistent, testul a ieşit de la început negativ şi s-a întors la serviciu. La un domn asistent, testul a fost neconcludent, în sensul că din faringe a ieşit negativ, din nas a ieşit neconcludent. S-a repetat testul şi a ieşit pozitiv din nas şi tot negativ din faringe. S-a considerat că testul este pozitiv şi trebuie să continue izolarea la domiciliu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul SAJ Mehedinţi, Radu Gandă.

După efectuarea testelor, şi unul dintre ambulanţierii care au făcut parte din cele trei echipaje SAJ care au transportat bolnavul a început să aibă simptome, aşa că a fost testat şi aşteaptă rezulatele, a mai spus Radu Gandă. Potrivit acestuia, cei doi angajaţi ai Ambulanţei sunt izolaţi la domiciliu. Asistentul medical confirmat cu Covid-19 este asimptomatic.

Managerul SAJ Mehedinţi spune că epidemiologii fac o anchetă pentru a stabili dacă, în perioada în care nu s-a ştiut că pacientul transportat are Covid-19, asistentul diagnosticat acum cu infecţie cu noul coronavirus a mai intrat în contact cu alţi colegi de serviciu. Pacientul transportat de echipajele de la Salvare şi diagnosticat în data de 28 martie cu infecţie cu noul coronavirus este internat în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Craiova din data de 29 martie. Bărbatul a fost testat iniţial pentru gripă pentru că nu avea simptome de infecţie cu coronavirus. El a ajuns în data de 26 martie la SJU Drobeta Turnu Severin în stare gravă şi a fost internat în ATI. Aici, medicii au purtat însă costume de protecţie speciale, iar bolnavul a fost izolat încă de la început pentru că avea afecţiuni respiratorii, potrivit reprezentanţilor SJU Drobeta Turnu Severin.

1 aprilie, ora 13.30: Alți cinci români din străinătate au murit în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului, bilanțul deceselor în rândul românilor din diaspora ajungând miercuri la 24. De la începutul pandemiei, 196 de cetățeni români din străinătate au fost depistați cu COVID-19.

Potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 196 de cetățeni români au fost confirmați cu COVID-19: 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA, a transmis miercuri Grupul de comunicare strategică.

De la începutul epidemiei și până la acest moment, au decedat 24 de cetățeni români aflați în străinătate – 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania și unul în Germania. Cele 5 noi decese sunt în Spania – 3 – și în Marea Britanie – 2. Raportările de marți indicau 19 cetățeni români decedați în străinătate.

1 aprilie, ora 13.20: Ministerul Educației dezminte informația că în 6 aprilie se reiau cursurile școlare, apărută sub antetul și semnătura ministrului Monica Anisie. ”ATENȚIE! Aceasta este o glumă proastă care circula în online”, avertizează reprezentanții Ministerului Educației.

”Vă informăm că informațiile și documentul puse în circulație astăzi, 1 aprilie, în mediul online, potrivit cărora structura anului școlar 2019-2020 a fost modificată, sunt false! Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate. Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19”, susțin reprezentanții ministerului. Informația apare într-un fals ordin de ministru în care este pusă și structura anului școlar.

Duminică, Ministrul Educației a mai dezmințit o altă informație care a circulat pe conturile de Whatsapp ale părinților și pe rețelele de socializare, prin care se arăta că școala ar începe pe 18 mai 2020, iar semestrul al II-lea s-ar încheia pe 24 iulie 2020.

1 aprilie, ora 13.15: Românii care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțele militare, ca urmare a stării de urgență din cauza coronavirusului, vor plăti amenzi mai mari începând de joi. Sancțiunile vor ajunge până la 20.000 de lei. Marți a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de urgență.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei, față de minimum 100 și maximum 5000 de lei, cât erau până acum. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei. Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de joi, 2 aprilie.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

suspendarea temporară a activității;

desființarea unor lucrări;

refacerea unor amenajări.

În România a fost instituită stare de urgență din cauza coronavirusului începând din 16 aprilie, iar de atunci autoritățile au emis 6 ordonanțe militare care impun restricții de circulație pentru populație. Ultima ordonanță militaraă a fost emisă duminică seară, prin acesta instituindu-se carantina în municipiul Suceava și în 8 comune limitrofe. Suceava este un focar de infecție cu noul coronavirus, un sfert dintre cazurile din România provenind de acolo.

1 aprilie, ora 13.05: Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 85 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Oradea, Ialomița, Bihor și Mureș, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 215 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 de persoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 26.609 teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 923 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.826 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 260 de  dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 522 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 6.939 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.366.595 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 196 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 24 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.247 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

1 aprilie, ora 11.30: Alte trei decese în România din cauza coronavirusului au fost anunțate miercuri, astfel că bilanțul ajunge la 85. Este vorba despre două femei și un bărbat din București și Timiș. Una dintre femei avea 54 de ani, fusese internată de două ori la Spitalulul Universitar București, până în 26 martie, și a murit în 30 martie, la 45 de minute după ce se prezentase în UPU la Spitalul Universitar.

Deces 83: O femeie de 54 de ani din București. Bolnava a decedat la 45 de minute după ce se prezentase în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență (prezentare în 29.03.2020 ora 23:45 decedat în 30.03.2020 la 0:15). Confirmată cu COVID-19 în 30.03.2020.

Bolnava a mai avut internări în SUUB în perioada 03.03-10.03.2020 în Secția de Medicină Internă și în perioada 10-26.03.2020, în Sectia de Chirurgie toracică. Pacienta era cunoscută cu neoplasm ovarian în stadiu terminal. Conform informațiilor primite de la SUUB în această perioadă, pacienta nu a prezentat nicio patologie infecțioasă, susține Grupul de comunicare strategică.

Deces 84: Bărbat, 85 ani, jud. Timiș. Internat în Spitalul Clinic Militar Timișoara în data de 23.03.2020, primul test negativ pentru COVID 19 (25.03.2020). În cursul nopții 26-27.03.2020 starea se deteriorează, este transferat in ATI, se recoltează aspirat traheo-bronsic, rezultat pozitiv COVID (27.03.2020).Transferat în ATI la SCBI V. Babeș Timișoara in 27.03.2020 . Boli cronice asociate: diabet zaharat, HTA, fibrilatie atrială paroxistica, insuficienta renală cronică, Alzheimer. Data deces: 31.03.2020

Deces 85: Femeie, 63 ani, București. Internată în ATI la INBI Balș din 23.03.2020, intubată, ventilată. Rezultat pozitiv COVID19 in 24.03.2020.
Persoana dializată (contact cu caz confirmat COVID19 la centrul privat de dializă). Boli cronice asociate: CIC, HTA, boala renala cronica, hipotiroidism. Data deces: 01.04.2020

1 aprilie, ora 11.20: Spitalul Gerota aparținând de MAI nu mai este în carantină, însă nu va primi pacienți, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Personalul medical și tehnic a intrat în spital pentru a efectua alte activități necesare precum nebulizarea tuturor spațiilor. Activitățile se desfășoară în condiții de protecție pentru tot personalul. În acest moment spitalul nu poate primi pacienți și în aceasta unitate medicală nu se pot efectua consultații de specialitate, precizează susrsa citată.

Spitalul Gerota a devenit un focar de infecție cu coronavirus după ce un fost ofiter MAI internat aici nu le-a spus medicilor că a fost plecat în Israel, însă ulterior a fost depistat pozitiv.

1 aprilie, ora 11.00: Medicul Secţiei 19 Poliţie a dispus, în urma unei anchete epidemiologice, ca 25 de oameni ai legii de la această unitate să intre în izolare la domiciliu, după ce trei dintre ei au intrat în contact cu un lucrător dintr-o altă structură a MAI care a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

“Comanda Poliţiei Capitalei a dispus suplinirea acestor colegi cu poliţişti de la alte subunităţi, astfel încât să nu se înregistreze nicio disfuncţionalitate în activitatea secţiei de poliţie. Asigurăm întreaga comunitate că suntem în măsură să asigurăm un serviciu poliţienesc prompt şi să răspundem la solicitările cetăţenilor”, informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti, potrivit Agerpres. La sediul Secţiei 19 s-a făcut, marţi, dezinfecţie.

1 aprilie, ora 10.30: 72 de cadre medicale de la secția de nefrologie și dializă a spitalului „Sf. Ioan” din București au fost trimise la izolare, după ce a fost confirmat un caz pozitiv de coronavirus în cazul unei paciente. De asemenea, celor 9 rezidenți de pe secție li s-a solicitat să rămână acasă. Toate cadrele medicale sunt asimptomatice și vor fi testate, potrivit unei informări a Grupului de Comunicare Strategică.

Deciziile au fost luate după ce în cursul zilei de 31 martie 2020, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan au primit confirmarea testului pozitiv la COVID 19 pentru o pacientă cu vârsta de 62 de ani care realiza procedurile de dializă în secția de nefrologie și dializă a unității sanitare. Pacienta este asimptomatică și a fost transferată la Spitalul “Carol Davila”, conform procedurilor. În secția respectiva mai realiza proceduri de dializă un alt pacient care a fost, de asemenea transferat. Acest pacient nu este infectat cu COVID 19.

Citește și: CORONAVIRUSUL ÎN ROMÂNIA – LIVE TEXT. 17 CADRE MEDICALE ȘI 10 PACIENȚI DE LA SPITALUL UNIVERSITAR DIN BUCUREȘTI, CONFIRMAȚI CU CORONAVIRUS

Sursa foto: Digi 24