Coronavirus România. Activitățile cu mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise! Anunțul făcut de Raed Arafat

Autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane, a anunțat duminică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a precizat oficialul. Măsura intră în vigoare chiar de azi.

Update 8: Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat că meciurile din Liga 1, începând de azi, se vor juca fără spectatori, după anunțul Guvernului României care interzice evenimentele cu peste 1000 de fani până pe 31 martie.

LPF a trimis o notificare către cluburile din Liga 1 prin care le anunță că meciurile din perioada următoare vor fi organizate fără spectatori! Decizia va intra în vigoare începând de azi, iar primele meciuri afectate sunt Chindia Târgoviște – Sepsi (17:30) și FCSB – U Craiova (20:30).

Potrivit ROAF, la meciuri vor avea avea voie doar oficiali ai celor două echipe, personalul angajat pentru intreținerea stadionului și organizarea meciului, forțe de ordine, reprezentați LPF și FRF și ziariști.

Ce spune articolul 59.2 din ROAF

Maxim 30 de oficiali, jucători, sponsori din cadrul fiecărui club,pe bază de tabel nominal semnat de delegatul clubului;

Personalul angajat al clubului, strict necesar pentru funcţionarea instalaţiilor stadionului şi organizarea jocului, pe bază de tabel nominal şi legitimaţie de serviciu;

Forţe de ordine; numărul de persoane din dispozitivul de siguranță va fi consemnat în planul de acțiune;

Ziarişti, câte unul de la fiecare organ de presă, pe bază de tabel nominal întocmit de clubul organizator;

Cel mult 5 persoane, reprezentând autorităţile publice locale;

Reprezentanţii FRF/LPF/AJF/AMFB, pe baza legitimaţiei de serviciu sau a delegaţiei emisă de forul competent.Delegatul de joc va supraveghea respectarea prevederilor de mai sus

Meciurile din Liga 1 care se vor juca fără spectatori

Chindia – Sepsi (8 martie)

FCSB – CSU Craiova (8 martie)

FC Voluntari – Hermannstadt (9 martie)

Gaz Metan – CFR Cluj (9 martie)

Viitorul – Poli Iași (13 martie )

Astra – Gaz Metan (14 martie)

Universitatea Craiova – FC Botoșani (14 martie)

Sepsi – FC Hermannstadt (15 martie )

CFR Cluj – FCSB (15 martie)

FC Voluntari – Academica Clinceni (16 martie)

Dinamo – Chindia Târgoviște (16 martie)

Universitatea Craiova – Astra Giurgiu (18 martie)

FC Botoșani – CFR Cluj (20 martie)

PoliIași – Academica Clinceni (21 martie)

FCSB – Gaz Metan (21 martie)

Hermannstadt – Dinamo (22 martie)

Sepsi – FC Voluntari (23 martie)

Chindia Târgoviște – Viitorul (23 martie)

După 23 martie, meciurile din Liga 1 se vor opri pentru partida Islanda – România (26 martie), din barajul pentru EURO 2020, și se vor relua pe 4 aprilie.

Update 7: Este oficial! Derby-ul etapei a doua dintre FCSB și CSU Craiova, care se va juca în această seară de la ora 20:30, va fi fără spectatori. Oltenii au anunțat pe pagina lor de Facebook că meciul care va fi transmis în direct de Digi Sport 1 va fi cu porțile închise. Organizatorii așteptau aproximativ 25.000 de oameni pe stadion, dintre care 1.000 de olteni. Aceștia ar fi trebuit să plece la prânz din Craiova, dar au anulat deplasarea.

”În urma deciziei Guvernului României, conform căreia se interzic adunările a peste 1.000 de oameni la evenimente sociale, facem următoarele precizări:

– Meciul dintre FCSB și Universitatea Craiova se va disputa fără spectatori. Le mulțumim suporterilor noștri anticipat pentru atmosfera pe care ar fi creat-o în această seară pe Arena Națională, regretăm faptul că nu îi vom putea simți aproape, dar vom da totul să îi facem fericiți din fața micilor ecrane.

– Vânzarea biletelor pentru meciurile cu FC Botoșani și Astra Giurgiu a fost sistată în acest moment. Vom reveni, ulterior, cu alte detalii”, se arată pe pagina de facebook a grupării oltene.

Update 6: Compania aeriană low-cost Wizz Air a luat o decizie drastică, după ce Italia a decis să bage în carantină tot nordul Italiei, ca urmare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus. Astfel, Wizz Air își va suspenda zborurile către rutele spre Treviso și Bergamo. Această măsură va fi instituită până pe 3 aprilie, iar pasagerii cu rezervările afectate de această modificare vor fi informați și li se va reprograma o rută alternativă în cel mai scurt timp.

Compania Wizz Air a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă faptul că: „Clienții care au rezervat direct pe wizzair.com sau în aplicația pentru mobil a companiei aeriene vor primi o notificare prin e-mail, în care li se oferă reprogramarea gratuită, rambursarea completă a banilor sau rambursarea a 120% din tarifului inițial sub formă de credit de companie. Pasagerii pot alege între opțiunile de mai sus accesând linkul din e-mail și alegând cu ușurință cea mai bună opțiune prin intermediul platformei noastre de programare individuală”, potrivit Wizz Air.

Compania a mai anunțat că Wizz Air și că își asumă responsabilitatea informării doar către pasagerii care și-au făcut rezervarea prin wizzair.com sau prin aplicația mobilă a companiei aeriene. Cei care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism – inclusiv agențiile de turism online – trebuie să ia legătura cu acestea.

Nu este prima măsură pe care compania aeriană o ia după extinderea coronavirusului în nordul Italiei. Astfel, pe 27 februarie, Wizz Air a anunțat că a decis să reducă frecvenţa zborurilor spre unele destinaţii, inclusiv în Italia, în perioada 11 martie – 2 aprilie, ca urmare a unei scăderi a cererii pentru bilete.

Update 5:  Reprezentanții Metrorex ar trebui să vină cu soluții astfel încât să fie evitată aglomerația la metrou la orele de vârf, pentru a limita răspândirea coronavirusului, a declarat duminică șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În contextul anunțării mai multor măsuri pentru a limita cazurile de infectare cu coronavirus, secretarul de stat Raed Arafat a spus, răspunzând unei întrebări privind eventuale măsuri la metrou, că sunt aspecte care nu pot fi controlate complet. 

“Sunt aspecte pe care nu putem să le controlăm complet. Clar, dacă este lume într-o stație de metrou și așteaptă, cel mai bine este să se organizeze aceste lucruri și să nu fie o aglomerație majoră, poate cei de la metrou trebuie să găsească niște soluții în acest sens”, a declarat Raed Arafat.
 
El le-a recomandat oamenilor să stea relativ departe unii de ceilalți: “Iar acolo unde sunt persoane multe, cel puțin să încerce să se îndepărteze, să nu fie aproape unul de celălalt. Măsurile pot să fie crescute totuși la nevoie. La acest moment, s-au luat măsurile pe care le-am spus despre adunările publice, private. Nu intrăm încă în alte domenii și alte situații. Acum, considerăm că asta este suficient pentru a limita răspândirea până la un nivel. Dacă se impun alte măsuri, vor fi decise la momentul respectiv”.

Update 4: Raed Arafat a declarat că cei care nu respectă condiţiile de izolare pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus riscă amenzi de până la 20.000 de lei. În România au fost înregistrate până acum cinci cazuri de persoane care nu au respectat condiţiile izolării.

În acelaşi timp, dacă persoanele care ajung în România nu declară corect ţara de unde vin se pot alege cu dosare penale pentru fals în declaraţii.

Raed Arafat a declarat că cei care nu respectă regulile izolării la domiciliu riscă amenzi de până la 20.000 de lei dar, în acelaşi timp, vor fi deschise şi dosare penale dacă îmbolnăvesc cu ştiinţă alţi cetăţeni

„Declararea la intrare la graniţă de alte zone decât zonele reale de unde au venit poată să fie luată sub incidenţa legii penale ca şi declaraţie falsă. Au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei persoanelor care nu au respectat regulile de izolare”, a afirmat Arafat, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul MAI.

Update 3: Federația Română de Fotbal a anunțat pe pagina de Facebook că la meciul România U21 – Danemerca U21, din preliminariile Euro U21, s-a oprit vânzarea de bilete! Partida este programată pe 31 martie, la Craiova.

„În urma deciziei Guvernului României, conform căreia se interzic adunările a peste 1.000 de oameni la evenimente sociale, Federația Română de Fotbal a sistat organizarea de meciuri cu spectatori pentru toate competițiile pe care le organizează. De asemenea, pentru partida România U21 – Danemarca U21, vânzarea biletelor a fost suspendată”, se arată în comunicatul remis presei astăzi de FRF.

Update 2: Meciul din Regie dintre Rapid şi CSM Reşiţa se joacă, la această oră, cu spectatori. Anunţul lui Raed Arafat a fost prea din scurt pentru ca organizatorii acestui joc să oprească accesul pe stadion al spectatorilor. Oricum, vânzarea biletelor a fost stopată la scurt timp după anunţul de la MAI. Pe stadionul Regie sunt circa 4000 de spectatori. Va fi ultimul meci din România cu spectatori, până la ridicarea interdicţiei.

Update: Decizia lui Raed Arafat a provocat un Comitet de Urgență la Liga Profesionistă de Fotbal pentru a se lua o decizie. 

Vom reveni cu amănunte legate de partida FCSB vs CSU Craiova care trebuia să se dispute, cu spectatori, în această seară de la ora 20.30 pe Național Arena din Capitală! Anunțul oficial se va face imediat după ora 13.00! 

„Avem o întâlnire de urgenţă la Ligă. Vom vedea textul hotărârii de Guvern şi, dacă se menţine numărul de 1.000 de persoane, vom decide să se joace cu porţile închise”, a declarat Justin Ștefan, secretarul general al LPF, pentru ProSport.

Știre inițială

În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte. Asta înseamnă, de exemplu, că meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori. Aceste restricții intră în vigoare de duminică, 8 martie, și sunt valabile până la data de 31 martie, când se va face o nouă evaluare, existând posibilitatea prelungirii lor ulterioare.

Citește și: CORONAVIRUSUL ÎN ROMÂNIA. 13 CAZURI DE COVID 19 CONFIRMATE LA NOI ÎN ȚARĂ! PRIMUL CAZ DEPISTAT ÎN BUCUREȘTI

De asemenea, școlile în care înregistrează cazuri de Covid-19 își vor suspenda cursurile pentru două săptămâni. Și stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, la fel și vizitele aparținătorilor

Raed Arafat a precizat că noile măsuri anunțate duminică sunt luate preventiv, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit cărora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anunţat Arafat. Secretarul de stat a reiterat apelul către românii din Italia de a nu veni acasă de sărbători, dacă se află în zonele de risc.

Declarații

Raed Arafat a precizat cu subiect și predicat că meciurile se vor juca fără spectatori. ”Da, meciurile de fotbal se joacă fără spectatori. Se aplică regulile acestea. Știm că va produce nemulțumiri. S-a aprobat procedura pentru suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ. Se interzic activităţile ce includ mai mare de 1.000 de persoane.

Pentru activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul DSP. Până pe 31 martie intră în vigoare aceste măsuri. Aceste măsuri vizează evenimentele publice şi private”, a mai spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan au anunțat duminică mai multe măsuri care vor fi luate începând de astăzi și până la sfârșitul lunii, cu posibilitatea de prelungire, pentru a limita răspândirea coronavirusului:

suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează cel puțin un caz de coronavirus

interzicerea activităților în aer liber sau în incinte cu participarea unui număr mai mare de 1000 de oameni

accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor

accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor

a fost reluată recomandarea ca românii să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România

persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

Sursa foto: realitatea