Coronavirusul în România. Al șaptelea caz de COVID 19 confirmat la noi în țară

România rămâne cu un singur caz confirmat de infecție cu coronavirus – tânărul din Gorj care este purtător al virusului și este internat la Institutul Matei Balș, iar starea sa este bună.

Update 6 martie: O colegă de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara a fost confirmată pozitiv cu coronavirusul Covid-19 și va fi transferată la spitalul Victor Babeș din Timișoara, anunță Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat remis presei.

„În urma testelor realizate la Timișoara, în cursul zilei de 5 martie 2020, asupra persoanelor cu care a intrat în contact tânărul de 16 ani, infectat cu noul coronavirus, a fost depistat un nou caz pozitiv. Persoana confirmată pozitiv cu noul coronavirus este o tânără, colegă de clasă a băiatului de 16 ani, care s-a aflat în proximitatea acestuia. Tânăra este transferată la spitalul Victor Babeș din Timișoara”, arată Grupul de Comunicare Strategică.

În comunicat se adaugă că în cazul celorlalte 25 de persoane asupra cărora s-au realizat teste, contacți ai tânărului de 16 ani, rezultatele sunt negative dar persoanele vor rămâne în continuare în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, conform măsurilor dispuse anterior.

„În cursul dimineții de vineri va fi extinsă ancheta epidemiologică asupra persoanelor cu care a intrat în contact tânăra de 16 ani, fiind luate măsurile de izolare și de prelevare de probe”, conclude comunicatul.

Update 5 martie. Trei din cele șase persoane diagnosticate cu COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României au fost declarate vindecate. Primul caz depistat în țară, bărbatul din județul Gorj, a fost externat. Ceilalți doi pacienți, femeia în vârtă de 38 de ani și bărbatul în vârstă de 48 de ani, internați într-un spital din Timișoara, au fost declarați vindecați după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Cele două persoane, declarate vindecate la Timișoara, vor rămâne sub supraveghere medicală până în momentul externării lor.
În acest moment, mai sunt internați 3 pacienți diagnosticați cu infecție cu COVID-19 (coronavirus) în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, starea de sănătate a acestora fiind stabilă, iar evoluția acestora este monitorizată permanent de personal medical.

La nivel național se află în carantină 35 persoane, pentru alte 11.731 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.
Până la această oră au fost prelevate și analizate 657 de probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 651 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul 0800800358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon +4021.320.20.20

Update: Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat, miercuri 4 martie, în România, fiind vorba despre un bărbat de 71 de ani din Suceava. Bărbatul s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se afla în autoizolare.

Conform primelor informații din teritoriu, în data de 2 martie 2020, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava, secția de boli infecțioase cu febră și frison unde a rămas internat.

Pacientului i s-au recoltat probe, inclusiv pentru testul pentru noul coronavirus, al cărui rezultat a ieșit pozitiv. În prezent, s-a declanșat anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților. „Această persoană va fi transportată către Iași”, a declarat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Este al doilea pacient confirmat miercuri, după tânărul de 16 ani de la Timiș. Acesta din urmă este un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani din Timișoara, diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.

La nivel național sunt în carantină instituționalizată 35 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirusul, iar alte peste 10.000 sunt izolate la domiciliu și sub monitorizare medicală, potrivit ultimelor informații transmise miercuri de autorități. Până la acest moment în România au fost diagnosticate cu COVID-19 șase persoane, ultimele două cazuri fiind confirmate miercuri după-amiază. Toți cei 6 pacienți s-au întors din Italia sau au intrat în contact cu persoane care au fost în această țară.

Cazuri de infectare cu coronavirus confirmate în România:

1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie. Este vorba de un tânăr de 25 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un italian bolnav și care a fost declarat vindecat pe 29 februarie.

2 – 3 Pe 28 februarie, au fost confirmate alte două cazuri de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia.

4. Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat pe 3 martie la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie.

5. Pe 4 martie, a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.

6. Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România, pe 4 martie. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se afla în autoizolare.

Update 2: Marți după amiază s-a confirmat al patrulea caz de infectare cu noul coronavirus în România COVID 19. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, din Timișoara, care a fost contact cu femeia depistată pozitiv în data de 28 februarie 2020 și care s-a întors din Italia. Mai exact, bărbatul a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia în data de 20 februarie 2020 cu o cursă care se întorcea din Italia.

Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia. Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19.

Conform primelor informații din partea DSP Timiș, bărbatul este asimptomatic, afebril. S-a solicitat transportul cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

În curtea în care locuiește bărbatul mai trăiesc alte 2 familii față de care se vor lua măsurile de autoizolare.

Update: Două noi cazuri de infecție cu coronavirus au fost confirmate oficial în România, a anunțat vineri Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia, dar nu în zonele considerate cu risc (regiunile Lombardia și Veneto din nordul țării, unde este carantină din cauza coronavirusului). Ei nu au nicio legătură cu primul român diagnosticat cu coronavirus, un tânăr din Gorj la care infecția a fost confirmată miercuri seară, și nici nu au legătură între ei (nu au luat contact unul cu celălalt).

Cei doi români infectați cu coronavirus au călătorit recent în Italia, dar nu în zonele unde este carantină din cauza cazurilor de infecție cu virusul (cele două regiuni din nordul țării, Lombardia și Veneto).

Femeia din Timișoara este în stare bună, în timp ce bărbatul din Maramureș este internat la terapie intensivă la Cluj, după ce a suferit ieri de insuficiență respiratorie, iar astăzi starea lui este în curs de ameliorare.

Bărbatul din Maramureș s-a întors din Italia pe 25 februarie și a călătorit în afara zonelor din Italia unde este carantină carantină, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru. El s-a prezentat la medic și în Italia, însă a primit tratament pentru simptomele unei infecții respiratorii și a fost lăsat să plece acasaă. În România, el s-a prezentat din nou la medic, din cauză că avea febră, și în cele din urmă a fost testat pentru coronavirus.

Femeia din Timișoara a călătorit pe data de 17 februarie la Bergamo, iar pe 25 februarie a avut stare general alterată. Pe 27 februarie s-a prezentat la medic în România, a fost plasată în izolare la domiciliu, iar astăzi testul ei pentru coronavirus a ieși pozitiv. Femeia este internată la Timișoara.

Cei doi pacienți vor rămâne internați la Cluj, respectiv Timișoara, și nu vor fi transferați la Institutul Matei Balș la București.

Pentru ambii pacienți diagnosticați cu infecție cu coronavirus testele au fost efectuate la Timișoara, nu la Institutul Matei Balș din București.

Autoritățile încearcă să identifice toate persoanele cu care cei doi au intrat în contact recent, pentru a le testa și a le izola.

Știre inițială

Pentru toți ceilalți suspecți testați, testele au ieșit negative (nu au virusul). 182 de persoane se află în acest moment în carantină pentru 14 zile, iar 8.231 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Starea bărbatului din județul Gorj depistat pozitiv cu coronavirus și aflat în carantină la Institutul Matei Balș din București este bună, în continuare acesta nu prezintă simptome caracteristice infectării cu respectivul virus. Bărbatul este monitorizat permanent, supravegheat medical și izolat total față de restul pacienților din unitatea medicală.

De la operaționalizarea liniei telefonice TELVERDE 0800800358 destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu coronavirus, au fost primite 3.611 apeluri de la persoane care au solicitat informații despre modalitățile de prevenție, dar și despre calea de urmat în cazul în care există suspiciuni asupra contractării virusului.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență, reamintesc autoritățile. Persoanele care suspectează că ar fi contactat virusul trebuie să sune la numărul unic de urgență 112.

Potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile locale Ambasadei României la Tokyo, șapte din cei nouă cetățeni români, membri ai echipajului navei croazieră Diamond Princess, au fost debarcați și transferați într-o facilitate specială în localitatea Wako, prefectura Saitama, în apropierea orașului Tokyo. Starea lor de sănătate este bună. Aceștia au fost testați pentru infecția cu COVID-19, rezultatele analizelor fiind negative. Ca măsură de prevenție suplimentară, aceștia vor fi supuși unei noi perioade de carantină de 14 zile.

Doi cetățeni români au rămas pe navă, ca parte a echipajului esențial necesar pentru mentenanța vasului. Starea lor de sănătate este bună. Starea celor doi cetățeni români infectați cu coronavirus și spitalizați în Japonia este în continuare bună.

Cei șase cetățeni români care au revenit în România în data de 22 februarie 2020 sunt în carantină, monitorizați în permanență, iar starea lor de sănătate este bună.