Corpul de Control al ministrului Comunicatiilor a dat buzna la Posta Romana! Directorul refuza sa demisioneze

Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, a cerut luni demisia membrilor Consiliului de Administratie de la Posta Romana, precum si a directorului general interimar al companiei, Andrei Stanescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, informeaza Agerpres.

UPDATE: Andrei Stanescu, director general interimar al Companiei Nationale “Posta Romana”, nu are de gand sa plece de la conducerea postei, informeaza Agerpres.

“Posta Romana ramane o companie stabila si, avand in vedere necesitatea continuitatii activitatii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost incredintat de catre Consiliul de Administratie pana la data de 24 septembrie.

Totodata, doresc sa mentionez faptul ca, in acest moment, se afla in derulare procesul de recrutare si selectie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si imi rezerv dreptul de a imi depune candidatura pentru ocuparea acestei functii”, a mentionat Stanescu.

Declaratia oficialului companiei vine la scurt timp dupa ce ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a cerut demisia membrilor Consiliului de Administratie de la Posta Romana, precum si a directorului general interimar, din cauza managementului defectuos din ultimul an. In acelasi timp, ministrul de resort a dispus trimiterea Corpului de Control.

Potrivit comunicatului Postei Romane, derularea tuturor contractelor si obligatiilor catre terti se desfasoara in conditii normale.

“De asemenea, informam opinia publica asupra faptului ca plata pensiilor si a altor prestatii sociale se va desfasura in aceleasi conditii de normalitate, cu respectarea tuturor graficelor asumate (…). In conditiile unor resurse financiare limitate si a unei concurente in crestere, Posta Romana a reusit sa securizeze veniturile.

Astfel, veniturile totale au crescut si ele usor fata de anul trecut si in intervalul de referinta au fost inregistrate venituri totale de 572,57 milioane lei fata de aceeasi perioada din 2016, cand au fost de 562,8 milioane lei.

In acelasi timp, cheltuielile Postei Romane in primele sase luni ale anului au atins valoarea totala de 551,6 milioane lei, fiind cu 4,1% mai mici decat au fost bugetate.

Rezultatele mentionate anterior survin actiunilor de consolidare economico-financiara in deplina convergenta cu politicile si strategiile de dezvoltare ale actionarilor, compania ramanand consecventa obiectivului sau de crestere si diversificare a serviciilor”, noteaza sursa citata.

Conform companiei, in primele sase luni din 2017, profitul operational brut s-a ridicat la 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), in crestere cu 6,6% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, rezultatul net a ajuns la 17,8 milioane de lei, in crestere cu 12,5%, comparativ primul semestru din 2016.

STIRE INITIALA

In acelasi timp, ministrul de resort a dispus trimiterea Corpului de control al MCSI la Compania Nationala “Posta Romana” (CNPR). “Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova a convocat, in aceasta dimineata, o sedinta de urgenta la Compania Nationala “Posta Romana” (CNPM) si a cerut demisia membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general interimar, Andrei Stanescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an. Totodata, Lucian Sova a decis sa trimita Corpul de control al ministrului la Posta Romana.

Acesta va verifica, intre altele, modul de indeplinire a masurilor dispuse de Consiliul Concurentei cu ocazia aplicarii sanctiunii contraventionale care a condus la acumularea datoriilor catre bugetul de stat. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale intreprinde toate masurile legale posibile pentru a evita ca aceasta companie sa intre in incapacitate de plata si pentru a putea incepe punerea in aplicare a unui plan strategic de redresare, elaborat in ultimele doua luni”, se arata in comunicatul citat. Totodata, Ministerul Comunicatiilor atrage atentia ca toata conducerea Postei Romane are obligatia legala sa ia toate masurile, astfel incat compania sa nu ajunga in incapacitate de plata sau insolventa.

“A sta pasiv si a astepta ca actionarul majoritar sa-si majoreze capitalul social, solicitand intai de toate majorarea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie, nu este in atributia unui presedinte al vreunui Consiliu de Administratie”, noteaza sursa citata. Ministerul de resort precizeaza ca suma destinata capitalizarii CNPR este prevazuta in continuare in bugetul ministerului si nu este afectata de rectificarea bugetara.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990. Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP), in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

Sursa foto: adevarul