Corpul de control al premierului verifica numirea DIRECTORULUI MUZEULUI TARANULUI ROMAN

Corpul de control al premierului face, miercuri, verificari la Ministerul Culturii, pentru a analiza modalitatea in care a fost organizat concursul pentru conducerea Muzeului Taranului Roman, potrivit unor surse guvernamentale.

Pentru sefia institutiei culturale au fost organizate doua concursuri, primul fiind castigat de antropologul Vintila Mihailescu. Rezultatul a fost anulat in urma unei contestatatii depuse de Virgil Nitulescu, declarat castigator in urma celei de-a doua competitii.

Potrivit surselor citate de News.ro, verificarile Corpului de control vin dupa ce mai multe personalitati, printre care scriitorii Andrei Plesu si Mircea Cartaresu, printesa Marina Sturdza si Dan Perjovschi au semnat o scrisoare deschisa prin care ii solicita prim-ministrului Dacian Ciolos o reevaluare a modului in care Ministerul Culturii a desfasurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului National al Taranului Roman (MNTR).

Acestia vor sa puna capat situatiei de “ilegalitate institutionala” in care se afla castigatorul competitiei, Virgil Nitulescu. Semnatarii petitiei amintesc “degringolada manageriala” de la muzeu, la care s-a ajuns prin “anularea ilicita” a concursului din mai 2016, castigat de antropologul Vintila Mihailescu.

Scrisoarea mentioneaza ca Virgil Nitulescu, actualul director interimar si posibilul viitor director pentru un nou mandat de cinci ani al MNTR s-a dovedit a fi in ultimii sase ani un manager “incapabil sa faca fata exigentelor profesionale si morale” pe care le reclama directoratul unei institutii culturale nationale.

Semnatarii amintesc ca la concursul din luna mai, Virgil Nitulescu a pierdut in fata profesorului Vintila Mihailescu, “cercetator recunoscut pe plan international si apreciat pentru activitatea sa in domeniul etnologiei si antropologiei romanesti”.

“In urma contestatiei pe care a depus-o dupa acest prim concurs, domnul Virgil Nitulescu a reusit sa obtina anularea lui invocind ‘incompetenta in domeniu’ a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuti specialisti in arhitectura vernaculara romaneasca, (…) arhitectul Serban Sturdza.

In chip inexplicabil, comisia de contestatii a acceptat contestatia astfel formulata de candidatul pierzator, ceea ce a creat premisele organizarii unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o noua comisie, in luna iulie 2016″, au mai scris semnatarii scrisorii.

“Aceasta a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect castig de cauza lui Virgil Nitulescu. Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil si denota in chip evident o falsificare a conditiilor unui concurs onest.

Ne intrebam, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul National al Taranului Roman (2005-2010) punand in opera idei dintre cele mai creative si adecvate misiunii Muzeului, sa fie descalificat in fata unui demers managerial sanctionat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014″, au adaugat ei.  Intre semnatarii scrisorii se mai numara angajati ai MNTR, dar si Theodor Paleologu, cercetatorul Eugen Ciurtin, scriitorii Florin Iaru si Marius Chivu si arhitectul Teodor Frolu.

Sursa foto: realitatea