CORUPTIA si CLASA POLITICA, principalele PROBLEME ale manifestantilor de la UNIVERSITATE (studiu)

CORUPTIA si CLASA POLITICA se numara printre PROBLEMELE SEMNALATE DE PROTESTATARI LA UNIVERSITATE, potrivit unei cercetari realizate de DEPARTAMENTUL DE SOCIOLOGIE al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) pe 6 noiembrie, in intervalul orar 18,00-23,00.

In cadrul cercetarii, in cadrul careia au fost realizate 300 de interviuri cu manifestanti, fiind intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente in Piata Universitatii in seara zilei de 6 noiembrie, s-a pus intrebarea ”Care sunt principalele PROBLEME/REVENDICARI PE CARE LE AVETI?”, existand numeroase variante de raspuns, insa doar cele prezentate pot fi cuantificate: coruptia (19%), clasa politica (10%), schimbarea sistemului (4%), 300 de parlamentari (3%), dizolvarea Parlamentului (2%), imunitatea parlamentarilor (2%), in vreme ce 3% nu au stiut/nu au raspuns.

Un procent de 61% dintre cei chestionati au spus ca au mai participat si la alte miscari de strada pana la cel de vinerea trecuta.

CITESTE SI: PROTESTELE CONTINUA IN TARA: MII DE OAMENI AU IESIT PE STRAZILE MARILOR ORASE SCANDAND “JOS CORUPTIA”, “TINERETUL SE RIDICA, SA VA FIE FRICA”

63% dintre participantii la studiu au precizat ca au aflat de mitingul de vinerea trecuta de pe retelele sociale, 14% de la televizor, 12% de pe internet (presa), iar 11% au dat drept raspuns “alta sursa”. 64% dintre cei care au aflat de protest de pe retele sociale au indicat ca foloseau Facebook cand au aflat de miting.

Conform studiului, un procent de 30% dintre respondenti se considera de dreapta, 39% “nici de stanga, nici de dreapta”, 8% de stanga, 14 de centru, iar 9% nu stiu/nu raspund.

97% dintre cei intervievati ar mai fi iesit in strada vinerea trecuta daca Cristian Popescu Piedone si-ar fi dat demisia din functia de primar al sectorului 4 imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv. Un procent de 93% ar mai fi participat la protest vineri daca Victor Ponta (impreuna cu Guvernul) si-ar fi dat demisia imediat dupa incendiul de la Clubul Colectiv.

CITESTE SI: PRESEDINTELE IOHANNIS A STAT DE VORBA CU MANIFESTANTII TIMP DE JUMATATE DE ORA IN PIATA UNIVERSITATII. UPDATE

Intrebati ce parere au referitor la faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, “a numit ca prim-ministru interimar, potrivit legii, un membru din actualul Guvern, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu”, un procent de 41% dintre cei chestionati au raspuns ca in legatura cu aceasta numire au o parere “nici buna, nici proasta”, 20% foarte proasta, 18 proasta, 10% nu stiu/nu raspund, 9% buna, iar 2% foarte buna.

Intrebati daca pot numi pe cineva pe care si-ar dori sa fie desemnat si sa OCUPE FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU 68% au raspuns negativ, 31% afirmativ, iar 1% nu au raspuns. Dintre cei 31% care au raspuns afirmativ, 14% au facut referire la Moise Guran, 11% — Mugur Isarescu, 10% — Monica Macovei, 9% — Dacian Ciolos, 5% — un tehnocrat, 3% — Victor Ponta, 3% — Traian Basescu, 3% — Catalin Predoiu, iar 42% — altul.

Esantionul a fost realizat pe cote de gen si varsta, prin esantionare pe harta (harta Piata Universitatii), fiind definite 14 zone de esantionare. Echipa de operatori a fost formata din 16 persoane. Coordonatori stiintifici au fost prof. univ. dr. Vladimir Pasti, conf. univ. Marius Pieleanu si conf. univ. dr. Alfred Bulai.

Sursa foto: Realitatea