CORUPTIE LA CLUJ: Seful CJ, HORIA UIOREANU, RETINUT! UPDATE

UPDATE, ORA 22.30: Ioan Bene, patronul societatii ‘Napoca Constructii’, care a derulat contracte cu Consiliul Judetean Cluj pentru construirea Aeroportului International Cluj-Napoca, a fost retinut, miercuri seara, de procurorii DNA!

Omul de afaceri va fi prezentat Curtii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile alaturi de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, si Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, retinuti in acelasi dosar, au anuntat surse judiciare pentru Agerpres.

UPDATE, ORA 21.59: HORIA UIOREANU a fost retinut pentru 24 ore!

UPDATE, ORA 20.28: Horia Uioreanu, seful CJ Cluj, urmarit penal pentru LUARE DE MITA! Un om de afaceri, Pogacean Vasile, cel care i-ar fi dat mita presedintelui CJ Cluj a fost retinut  in acest dosar pentru 24 ore.

Acuzatiile aduse de catre procurorii DNA lui Uioreanu sunt:

– 5 infractiuni de luare de mita, dintre care 2 in forma continuata (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale)
– fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (2 acte materiale)
– complicitate la spalare de bani.

Iata cum arata comunicatul DNA privitor la acest caz:

“In cauza, exista indicii concrete privind savarsirea de catre suspectul Uioreanu Horea Dorin, presedinte al CJ Cluj, de catre inculparul Pogacean Vasile, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum și de catre alte persoane, a unor fapte de coruptie, in contextul alocarii unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judetean Cluj pentru plata unor contracte finantate de institutia judeteana, respectiv pentru incheierea de noi contracte sau acte aditionale la acestea, pentru organizarea de licitatii trucate, scopul urmarit fiind de a obtine foloase materiale necuvenite.

Din probele de la dosar rezulta ca, in perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogacean Vasile remiterea, cu titlu de mita, a unei sume totale de 693.224 lei, constand intr-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL apartinand omului de afaceri, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de conducator la institutiei judetene sa aloce sumele vizate de omul de afaceri.

Dupa ce a primit, in avans, o prima transa in cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, in lunile mai si octombrie 2013, in calitate de presedinte al Consiliului judetean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizesul Gherlii, Catcau, Iclod, Bontida) pentru lucrari pe care primariile respective le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, in detrimentul altor comune.

Asadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra presedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetara reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei.

Pentru anul 2014, potrivit celor convenite intre presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin si omul de afaceri Pogacean Vasile, pentru lucrari realizate de SC Sinai in comunele Bontida si Fizesul Gherlii au mai fost alocate, in mod preferential, fonduri de la bugetul Consiliului Judetean Cluj in cuantum total de 1.447.497 lei.

Aferent tuturor acestor alocari bugetare, in perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogacean Vasile a remis cu titlu de mita lui Uioreanu Horea Dorin suma totala de 174.500 lei.

Celor doua persoane Pogacean Vasile și Uioreanu Horea Dorin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile conform prevederilor art. 307 Cod de procedura penala iar, ulterior, cea de inculpat in cazul primului menționat, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 mai 2014, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Pogacean Vasile, urmand ca acesta sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Cluj.

In cauza se efectueaza acte de urmarire și fața de alte persoane decat cele deja menționate.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate si informativ din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

CORUPTIE LA CLUJ. Simona Gaci, secretarul CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene si consilierul judetean Ioan Petran au intrat in vizorul procurorilor anticoruptie. Gaci s-a prezentat, miercuri dupa-amiaza, la sediul DNA Cluj unde a fost audiata in dosarul vizand suspiciuni de coruptie la institutie, alaturi de omul de afaceri Ioan Bene.

Surse judiciare au declarat ca Simona Gaci va fi audiata in dosarul in care este audiat si seful Consiliului Judetean, Horea Uioreanu. Potrivit acelorasi surse, la audieri a fost adus si omul de afaceri clujean Ioan Bene, urmand sa ajunga si consilierul judetean Ioan Petran, presedintele PNL Cluj-Napoca, dupa ce anchetatorii DNA au facut perchezitii la locuinta acestuia si la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, unde acesta preda.

Citeste si: ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA

ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA – See more at: https://mondonews.ro/ancheta-cj-cluj-mariana-ratiu-sefa-directiei-investitii-la-cj-cluj-audiata-la-dna/#sthash.ffqEnIYq.dpuf
ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA – See more at: https://mondonews.ro/ancheta-cj-cluj-mariana-ratiu-sefa-directiei-investitii-la-cj-cluj-audiata-la-dna/#sthash.ffqEnIYq.dpuf
ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA – See more at: https://mondonews.ro/ancheta-cj-cluj-mariana-ratiu-sefa-directiei-investitii-la-cj-cluj-audiata-la-dna/#sthash.ffqEnIYq.dpuf
ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA – See more at: https://mondonews.ro/ancheta-cj-cluj-mariana-ratiu-sefa-directiei-investitii-la-cj-cluj-audiata-la-dna/#sthash.ffqEnIYq.dpuf

 DNA a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Serviciul Teritorial Cluj fac cercetari intr-o cauza penala care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, in perioada 2013-2014, de catre persoane cu functie de conducere de la nivelul autoritatilor locale. Potrivit DNA, in aceasta cauza au fost facute, miercuri, perchezitii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societati comerciale si la institutii publice, intre care sediul Consiliului Judetean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Constructii, locuinta sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a sefei Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, si a consilierului judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj.

CORUPTIE LA CLUJ. In dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie (dare si luare de mita), care ar fi fost comise in perioada 2013-2014, de catre persoane din conducerea Consiliului Judetean Cluj, sunt vizati Horea Uioreanu, fosta sa sotie Elena Uioreanu, deputat, sefa Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, si consilierul judetean Ioan Petran.

Citeste si: O angajata a RATB a fost RETINUTA dupa ce a luat MITA

Dupa perchezitiile de la locuinta sa din Cluj-Napoca, Horea Uioreanu a fost dus la sediul Consiliului Judetean, el declarand ca pune la dispozitia anchetatorilor documente, fara a face alte precizari.

Miercuri dimineata, birourile presedintelui CJ Cluj si ale altor directori din Consiliul Judetean Cluj au fost sigilate. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca in acest caz sunt vizate finantari bugetare catre societati comerciale private apropiate lui Horea Uioreanu, care ar fi dat contracte cu finantare din bani publici unor firme detinute de persoane apropiate acestuia, el primind ulterior o parte din acesti bani.

CORUPTIE LA CLUJ. Directorul Directiei de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj, Mariana Ratiu, a fost audiata, miercuri, la DNA Cluj, spunand ulterior ca a fost intrebata despre o investitie finantata de Aeroportul “Avram Iancu”, in valoare de 15 milioane de lei, si ca a pus la dispozitia anchetatorilor documente. Miercuri dupa-amiaza, la sediul DNA a fost dus pentru audieri si presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Sursa foto: bizwiz.ro