Cosmin Andron si Cristina Pogacean, nominalizati la Pioletul de Aur

Cosmin Andron si Cristina Pogacean, doi membri ai Clubului Alpin Roman, au fost inclusi pe listele pentru Pioletul de aur 2014, unul din cele mai prestigioase premii oferite in alpinism. Trofeul se acorda anual, incepand cu 1991, de catre revista franceza Montagnes si organizatia Groupe de Haute Montagne.

Aceasta nominalizare este o premiera in ceea ce priveste alpinismul romanesc.

Criteriile care stau la baza selectiei juriului sunt nivelul tehnic si angajamentul alpinistilor, originalitatea in alegerea obiectivului, natura inovatoare cu privire la modul de a conduce ascensiunea.

Cosmin Andron(37 ani) este din Baia Mare si a avut contact cu alpinismul inca de la 13 ani, cand a trait prima experienta montana, in apropiere de orasul natal.

“De-a lungul anilor, hobby-ul lui Cosmin s-a dovedit a fi un mod de viata, acesta avand in palmares numeroase expeditii in Europa, America, Asia si Africa. In paralel, este doctor in filosofie al Universitatii din Londra, unde a profesat in perioada 2000-2004. Ghid montan, mountain trainer si instructor de ski, sunt alte cateva ocupatii ale alpinistului”, se afirma intr-un comunicat de presa al Clubului Alpin Roman.

Andron a trait  experiente unice in China si Tibet, unde a escaladat in premiera mondiala mai multe cascade de gheata. La fel de bine s-a simtit in Alaska in Tanzania, unde si-a data seama ca e facut sa fie alpinist.

Nominalizarea pentru Pioletul de Aur a fost posibila, dupa ce, anul trecut, alaturi de Cristina Pogacean, Andron a escaladat in premiera varful Gandharva Chuli — 6.248 m (Himalaya, regiunea Annapurna).

Citeste si: Alpinista Crina Coco Popescu a intrat in Cartea Recordurilor la doar 16 ani

Fosta atleta de performanta , Cristina Pogacean(30 ani), nascuta la Targu Mures, practica alpinismul din 2004 in cadrul Clubului Alpin Roman, Sectia Cluj, dupa noua ani de atletism. Ea a participat la numeroase competitii de bouldering, escalada sportiva, escalada pe gheata si dry-tooling, obtinand numeroase premii si medalii.

“La sfarsitul lunii martie 2014 vom afla daca Cosmin si Cristina se numara printre cele 6 nominalizari finale la Pioletul de Aur. Premiile sunt acordate anul acesta in perioada 26-29 martie, la Chamonix, Mont Blanc, de catre un juriu alcatuit din George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia), Catherine Destivelle (Franta), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Korea) si Karin Steinbach (Germania)”, se mai spune in respectivul comunicat.