COSMIN MARINESCU: CODUL FISCAL nu are acordul FMI si al COMISIEI EUROPENE

Punerea in aplicare a noului COD FISCAL ar putea conduce la declansarea procedurii de deficit excesiv iar situatia macroeconomica, buna in prezent, ar putea fi expusa unor riscuri si vulnerabilitati, a declarat vineri CONSILIERUL PREZIDENTIAL pe probleme economice si mediul de afaceri al presedintelui Klaus Iohannis, COSMIN MARINESCU, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

COSMIN MARINESCU a subliniat ca noul COD FISCAL nu are acordul Comisiei Europene si al FMI, “asa cum eronat s-a strecurat aceasta idee in spatiul public”. In plus, nu au fost prezentate masuri compensatorii si un plan de reducere a cheltuielilor bugetare. Prin aplicarea CODULUI FISCAL, s-ar ajunge in 2016 la un deficit de 21,4 miliarde lei, la care se adauga recentele cheltuieli aprobate de guvern, care ar reprezenta un minus suplimentar de 0,2% din PIB.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A RETRIMIS CODUL FISCAL LA PARLAMENT. CEREREA OFICIALA. UPDATE 

In final, s-ar ajunge la un deficit final de 2,5% din PIB, o abatere semnificativa fata de angajamentul asumat de 1,2%, a spus COSMIN MARINESCU, care a precizat ca aceste calcule nu sunt pur contabile, ci tin cont si de efectele bugetare pozitive ale relaxarii fiscale.

Consilierul COSMIN MARINESCU a vorbit despre absenta unei corelari elementare intre politicile fiscale si cheltuielile bugetare si de un model economic bazat in principal pe stimularea consumului in dauna investitiilor.

CITESTE SI: PONTA a lansat un ATAC VIOLENT la adresa lui IOHANNIS si a PNL dupa respingerea CODULUI FISCAL

“Romania are nevoie de relaxare fiscala dar e foarte importanta maniera si etapizarea adecvata a masurilor de reducere a impozitelor”, in conditiile in care tara noastra “beneficiaza de un tablou macro bun si o crestere economica robusta”, a mai spus COSMIN MARINESCU, mentionand ca “reducerea TVA e una dezirabila si necesara”.

Sursa foto: presidency