Costoiu vrea ca universitatile sa faca pregatire pentru BAC cu elevii claselor a XII-a

Universitatile din tara ar trebui sa se implice in pregatirea tinerilor din clasele terminale de liceu pentru a ajuta la cresterea nivelului rezultatelor la Bacalaureat, a declarat joi, la Cluj-Napoca, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Ministrul a explicat ca, in prezent, in cateva mari centre universitare din Romania, profesorii fac pregatire cu elevii din clasa a XII-a, insa doar in vederea admiterii. Mihnea Costoiu crede ca aceasta oportunitate ar trebui folosita si pentru imbunatatirea rezultatelor la Bacalaureat.

“Am solicitat oficial Consiliului National al Rectorilor si tuturor rectorilor universitatilor din Romania sa se implice in pregatirea tinerilor din clasa a XII-a. Exista cateva exemple foarte bune, si la Cluj-Napoca, de universitati care realizeaza pregatiri in vederea admiterii la facultate. Sunt exemple foarte bune, (…) trebuie extinse. Si ii rog pe rectori nu doar sa faca pregatire pentru admiterea la facultate in domeniile in care se pregatesc tinerii, ci sa ii pregateasca inclusiv pe cei care doresc, pentru examenul de Bacalaureat”, a declarat Costoiu.

Citeste si: BACALAUREAT 2014 VS EVALUARE NATIONALA 2014. REZULTATELE LA BACALAUREAT si EVALUARE, preambul pentru dezastrul din vara?

Ministrul a mai explicat ca aceste pregatiri nu sunt o ingerinta in activitatea profesorilor de liceu, ci ar trebui vazute ca o oferta in plus, venita din partea universitatilor.

“Rezultatele la Bacalaureat nu sunt satisfacatoare si nu putem sa nu recunoastem acest lucru, profesorii universitari au experienta. Sunt convins ca universitatile vor raspunde pozitiv”, a mai spus ministrul.

La randul sau, rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, a declarat ca este normal ca profesorii universitari sa contribuie la cresterea calitatii Bacalaureatului, deoarece tinerii in a caror educare se vor implica sunt viitori studenti ai universitatii.

Potrivit rectorului UBB, pregatirile pentru Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a vor putea incepe chiar din luna aprilie si vor fi gratuite.